Yatzy Online

Det tärningsbaserade sällskapsspelet Yatzy är tillgängligt på nätet idag. Du och dina vänner kan således få uppleva samma spelglädje vid datorn som ni gör i vardagsrummen. Online Yatzy bjuder på spel i ett virtuellt format, där tärningarnas slumpmässighet avgörs av RNG-moduler. Här kan du läsa allt du behöver veta om Yatzy online.

Spela Yatzy gratis online

Enkelt och utmärkt Yatzy sällskapsspel online

Att starta upp en spelsession av Yatzy på nätet är otroligt enkelt. Det enda du behöver göra är att finna en sajt såsom den här, vilken erbjuder spelet i virtuell form. Därefter startar du upp spelet och följer anvisningarna på hur du samlar ihop poäng. Du kommer även få en liten genomgång av reglerna, vilket kan komma väl till pass för ovana spelare.

Att använda sig av spel såsom Yatzy online kräver inte mycket processorkraft. Du kommer således kunna spela oavsett vilken typ av dator du använder dig av. Nätbaserat Yatzy-spelande är även tillgängligt via mobilen och surfplattan. Du kan därmed även spela på resande fot. Här nedan följer nu en genomgång av hur Yatzy spelas både i vardagsrummen som på nätet. Vi kommer ta en titt på spelplanen, själva spelgången samt även Yatzy regler.

Yatzy Spelplan

Spelplan yatzy online

Det utrymme som en session av Yatzy kräver är inget man behöver bekymra sig för när man spela online. I dessa fall kommer allt spelande ske på din skärm. Om du dock fysiskt skall spela Yatzy, kommer du behöva en liten yta att slå tärningarna på. Denna kan dock vara relativt liten. Det är vanligt att folk använder sig av en kopp för att slå sina tärningar, varpå man enbart vänder upp och ner på koppen när man spelar sin runda.

Vad som dock krävs för att spela Yatzy ordentligt är minst fem tärningar. Dessa utgör grunden av spelet. De tärningar som används behöver även vara sexsidiga, dvs. klassiska västerländska speltärningar. Om du spelar online kommer du inte behöva ett papper att skriva ner poängställningen på. I annat fall är även detta en god idé att ha till hands, så man slipper hålla alla räkenskaper i huvudet.

Spelgången

Yatzys spelgång går som följande:

  1. Den första spelrundan inleds med att en spelare (vanligtvis den som slår högst nummer med en tärning innan spelet börjar) slår sina tärningar. Beroende på vilka siffror som kommer upp, får man välja vilka som skall sparas på spelplanen samt vilka som skall slås om.
  2. Varje person har tre kast på sig att få så bra siffror eller kombinationer som möjligt. När en spelare är klar med sina tre kast, går turen över till personen till vänster.
  3. Det finns olika sätt att kombinera sina tärningar på. Du tillåts dock inte duplicera en kombination. Således måste man vara strategisk i sina val.
  4. Skulle du inte lyckas finna bra siffror under din spelomgång, måste du stryka ett av dina kombinationsalternativ. Du behöver alltså då reducera dina tillgångar på möjliga kombinationer att slå.
  5. När alla kombinationsalternativ antingen är utspelade eller strukna, avslutas spelgången.

Regler Yatzy

Yatzy Online har ett antal regler som man behöver hålla kolla på. Främst av dessa Yatzy regel är poängställningen och de kombinationer man kan slå. Ett poängblock i Yatzy delas vanligtvis upp i två kategorier. Den översta räknar enbart antal siffror av samma slag från 1-6, medan den andra ger bonuspoäng för vissa speciella tärningskombinationer. Här nedan finner du nu först en genomgång av hur poängräkningen ser ut. Därefter följer även några andra regler som berör spelet.

Tärningar yatzy online

Poängräkning med vanliga siffror och kombinationer:

Tärningssida Antal + poäng
1:or 1 = 1 poäng 2 = 2 poäng 3 = 3 poäng 4 = 4 poäng 5 = 5 poäng
2:or 1 = 2 poäng 2 = 4 poäng 3 = 6 poäng 4 = 8 poäng 5 = 10 poäng
3:or 1 = 3 poäng 2 = 6 poäng 3 = 9 poäng 4 = 12 poäng 5 = 15 poäng
4:or 1 = 4 poäng 2 = 8 poäng 3 = 12 poäng 4 = 16 poäng 5 = 20 poäng
5:or 1 = 5 poäng 2 = 10 poäng 3 = 15 poäng 4 = 20 poäng 5 = 25 poäng
6:or 1 = 6 poäng 2 = 12 poäng 3 = 18 poäng 4 = 26 poäng 5 = 30 poäng

Poängblocket i Yatzy

Här följer nu poängblocket för bonuspoäng och särskilda kombinationer. Namnen de olika slagen kommer från kortspelet Poker.

Kombination Tärningsslag Poäng
Par Två av samma tärningssida (exempel: 6+6) 12 poäng
Två Par Två par av två olika tärningssidor (exempel: 6+6+5+5) 22 poäng
Triss Tre av samma tärningssida (exempel: 6+6+6) 18 poäng
Fyrtal Fyra av samma tärningssida (exempel: 6+6+6+6) 24 poäng
Kåk Tre av samma tärningssida samt ett par av en annan (exempel: 6+6+6+5+5) 28 poäng
Liten Stege Tärningssidorna 1–5 (exempel: 1+2+3+4+5) 15 poäng
Stor Stege Tärningssidorna 2–6 (exempel: 2+3+4+5+6) 20 poäng
Chans Alla tärningssidor är sexor (exempel: 6+6+6+6+6) 30 poäng
Yatzy! Alla tärningssidor är samma (exempel: x-x-x-x-x) 50 poäng

Andra Yatzy regler

  • Om du samlar på dig 63 poäng eller över från det övre poängblocket (dvs. vanliga sifferkombinationer) får du en bonus tilldelad. Bonusen är även substantiell på 50 extra poäng.
  • Du kan få max 105 poäng i det övre poängblocket.
  • Maxpoängen genom hela spelet är 374 poäng.

Särskilda regler för Maxi Yatzy

  • I den här spelvarianten av Yatzy Online har du två till kombinationer att spela med. Det ena är ”Hus”, vilket behöver två Tre Par. Det andra är ”Torn”, vilket du får fram genom att slå kast av Fyr Par samt ett Par med tärningarna.
  • Du kan spara på slag om du inte vill använda en särskild kombination under din spelomgång.

Maxi Yatzy bonus

I Maxy Yatzy behöver du ha 84 poäng på den övre del av protokollet för att få bonusen på 100 poäng. Det här gäller Algas version av spelet.

Dock är det värt att notera att det finns en annan version av spelet från Tactic Games. Där behöver spelare få 75 poäng i den övre delen av protokollet. Då blir de belönade med 50 bonuspoäng.

Strategier för Yatzy Online

Det finns inte mycket till strategier när man spelar Yatzy på nätet. Det enda som kan sägas är att man bör vara sparsam med sina strukna kombinationer. Om du således inte får upp de tärningar du önskar under en omgång, kan det löna sig att ändå välja en lite mindre värd kombination. Således kommer du få in lite poäng, jämfört med att inte få några och behöver stryka ett kombinationsalternativ.

Allt om Yatzy på nätet

Yatzy online tärningskopp

Yatzy är ett av svenskarnas favoritspel att nöja sig med tillsammans med familj och vänner. Det är en enkel sysselsättning som inte kräver mycket till vare sig utrymme eller tillbehör. Det enda man behöver ha till hands är fem klassiska, sexsidiga speltärningar samt ett papper och penna för att notera poängen. Därefter kan man börja spela.

Yatzy som spel har sitt ursprung i 1950-talets Kanada. Det skapades nämligen av ett ekonomiskt välmående kanadensiskt par, som uppfann spelet som en form av sällskapsspel för sig och sina vänner. De spelade främst på sin lyxiga yacht, varefter spelet även fick sitt namn: Yatzy. I 1956 köpte en spelmakare vid namn Edwin S. Lowe upp rättigheterna till Yatzy, varpå det snart fick en global spridning.

Idag är Yatzy en väletablerad del av det västerländska sällskapsspelarvet. Nästan alla har någon gång prövat på att slå en vinnande hand med tärningarna. Särskilt i Sverige är Yatzy populärt, då vi nordbor har en förkärlek till sällskapsspel tack vare våra långa, mörka vintrar.

Det är idag möjligt att spela Yatzy Online. Spelformen har således tagit klivet ut på den virtuella arenan, där man även finner olika varianter av Yatzy. Om du spelar online kan du bland annat välja olika Yatzy regler samt spelformer som kan vara svårt att anordna själv. Man kan även spela tillsammans med familj och vänner trots att man inte befinner sig i samma rum.

Online Maxi Yatzy – en populär variant

En stor fördel med att spela Yatzy på nätet är att du kan få uppleva olika varianter av sällskapsspelet. Du kan således få uppleva andra Yatzy-varianter utöver den klassiska, samt få uppleva spännande ändringar. Till exempel finns det Yatzy-spel där du spelar med större, flersidiga tärningar.

Bland annat är en populär variant på nätet Maxi Yatzy, som vi nämnt tidigare. I den varianten av spelet är antalet tärningar utökat till sex stycken. Det blir därför ett mer flexibelt spel som har fler utgångar än den äldre originalversionen. Även några av Yatzy regler skiljer sig i det här formatet.

Eva Karlsson
Skriven av

Eva Karlsson

Eva Karlsson är en entusiastisk spelare som älskar både brädspel och kortspel. För henne har spel alltid varit ett stort fritidsintresse. De har både hjälpt henne att koppla bort stressfyllda saker i livet och att uppleva spänning. Hon jobbade tidigare som lärare. Nu är hon skribent på Spel-online, där hon delar med sig av sin djupa kunskap om spel. Förutom sitt intensiva intresse för spel älskar hon djur. Hemmavid har hon tre katter, två hundar och en sköldpadda. Det gör att det alltid fullt ös hemma hos Eva. Att komma hem till henne på spelkvällar är en härlig upplevelse, men ingenting för dig som är allergisk mot pälsdjur.

FAQ - Vanliga frågor och svar om Yatzy på nätet

Är det gratis att spela Yatzy online?

Ja, det kostar inget att spela Yatzy här.

Kan jag spela olika varianter av Yatzy på nätet?

Ja, alla de varianter som finns för det fysiska spelet samt några extra internetexklusiva spelformer finns online.

Hur skiljer sig reglerna mellan Yatzy på nätet och originalversionen?

Inget skiljer de två emellan, det är samma regler för båda spelformerna.

Hur lång tid tar en session av Yatzy?

Det beror på hur många som spelar, dock är det inte ovanligt att en komplett spelomgång varar i cirka 30 minuter.

Kan man spela Yatzy med andra i online-versionen?

Ja, online kan du både spela med dig själv mot en dator och mot andra spelare.