Skip Bo – Spelguide

Undrar du hur spelet Skip bo går till? Då har du hamnat rätt. I den här artikeln får du lära dig Skip Bo regler och hur du spelar kortspelet. Det är ett enkelt spel som går ut på att bli av med sina kort så fort som möjligt. Du ska lägga ut dem i rätt nummerordning. Det är ett spel som passar 2–6 spelare.

Skip bo regler

 • I kortspelet Skip bo gäller det att spela ut korten i nummerordning. Under spelet får ni bygga på fyra olika stegar åt gången. Börja med en etta eller en joker och fortsätt sedan till tolv.
 • Leken innehåller 18 jokrar som det står Skip Bo på. Det är kort som ni kan använda för att ersätta vilket annat kort som helst under spelet.
 • När en stege är komplett, det vill säga innehåller alla kort från ett till tolv, ska ni lägga undan dem korten i en separat skräphög. Sedan kan ni börja på en ny hög på samma plats.
 • Varje spelare ska ha fem kort på handen. Dessutom ska ni ha varsin hög med kort intill er, med det översta kortet uppåtvänt. Hur många kort ni ska ha i högen beror på hur många ni är som deltar i spelet. Om ni är 2–4 spelare ska ni ha 30 kort var totalt. Vid 5 eller fler spelare ska ni ha 20 kort var.
 • Du avslutar din tur genom att slänga ett kort i en personlig slänghög. Lägg korten uppåtvända i upptill fyra högar. Det går att använda korten i slänghögarna i spelet. Notera dock att du måste använda korten som ligger längst upp i högarna först. Du får inte ändra ordningen på dem i efterhand. Kort som ligger under andra är låsta och ospelbara tills du har spelat ut de som ligger på det.
 • Under din tur får du spela ut så många kort du kan. Om du lyckas spela ut alla fem kort du har på handen ska du plocka upp fem nya kort från din grundhög. Fortsätt sedan spela tills du inte kan lägga ut fler kort. Då är det nästa spelares tur.
 • Målet med spelet är att bli av med korten i sin grundhög först av alla.

Skip bo

Skip bo snabbfakta

Den speciella kortleken som ni använder i spelet består totalt av 162 kort. 144 av dem är nummerkort, som går från 1–12. I leken finns även 18 jokerkort som det står Skip bo på.

Kortspelet går även att spela i lag, vilket jag kommer att återkomma till.

Spelet kommer från speltillverkaren Mattel. De har även skapat det klassiska kortspelet Uno.

Här kommer ännu fler nyttiga fakta om spelet:

Spelkategori Kortspel, familjespel, sällskapsspel
Antal spelare 2–6 spelare
Speltid Cirka 30 minuter
Åldersrekommendation 7+
Du behöver En speciell Skip bo-kortlek
Svårighetsgrad Enkelt
Kort per spelare (2–4 spelare) 30
Kort per spelare (5–6 spelare) 20
Tillverkare Mattel

Den bästa videoguiden till spelet:

Så spelar du Skip bo

Spelet finns även som app och onlinespel. Här kommer jag emellertid att beskriva hur du gör för att spela Skip bo med en riktig kortlek. Innan du kan börja spela behöver du göra några förberedelser.

Förberedelser

För att förbereda för spelet gör du följande:

 1. Börja med att blanda kortleken noggrant.
 2. Dela sedan ut kort till alla spelare. 30 var om ni är 2–4 som deltar och 20 var om ni är 5 eller fler.
 3. Lägg korten som blir över i en hög mitt på bordet. Det blir spelets draghög.
 4. Era tilldelade kort lägger ni i en hög där symbolerna är nedåtvända.
 5. Varje spelare ska sedan ta upp fem kort var från draghögen. De här korten ska ni ha på handen.
 6. Vänd sedan upp det översta kortet i din grundhög.

Skip bo – spelets gång

Därefter börjar spelet.

 • Det är spelaren som sitter till vänster om givaren som ska göra det första draget.
 • Lägg ut en etta eller en joker för att börja på en stege. Du kan lägga ut kort från handen eller det översta kortet från din grundhög. Du kan också börja på fler stegar, om du skulle ha fler ettor eller jokrar. Ni får som mest ha i gång fyra stegar på samma gång.
 • När du inte kan lägga fler kort avslutar du din tur genom att slänga ett kort i en personlig slänghög. Du får ha fyra slänghögar som mest. Korten i de högarna ska vara uppåtvända. Du får ta med även de korten i spelet, men bara korten som ligger överst i högarna.
 • Nästa spelare fortsätter sedan att bygga vidare på stegarna. Om det nu finns en stege som slutar med tre ska spelare nummer två bygga vidare med en fyra. Ni ska alltså bygga stegarna i stigande ordning.
 • Även den här spelaren avslutar sin tur genom att slänga ett kort i en personlig slänghög.
 • När en stege är komplett tar ni bort den från spelplanen. Lägg den i en annan skräphög. Därefter kan ni börja på en ny stege på samma plats.
 • Den spelare som först blir av med alla korten i sin grundhög vinner spelet.

Skip bo

Spela Skip bo i lag

Som jag nämnde i inledningen så går det också att spela det här kortspelet i lag. Då gäller andra Skip bo regler. Ni som spelar i tillsammans delar till exempel grundhögar och har samma personliga slänghögar. Däremot har ni egna kort på handen. Ni får gärna sitta bredvid varandra.

Spelarna som spelar tillsammans får inte prata med varandra. Om de ändå skulle göra det blir straffet att de måste ta upp två kort från draghögen och lägga i sin grundhög.

För att ett lag ska vinna måste båda i laget få slut på korten i sina grundhögar.

Räkna poäng i Skip bo

Det vanliga är att spela en omgång och sedan kora en vinnare. Ett annat alternativ är emellertid att spela flera rundor och räkna poäng. När du vinner en runda får du 25 poäng. Dessutom får du fem poäng för varje kort som motspelarna har kvar i sina grundhögar. Den av er som först når upp till 500 poäng vinner matchen.

Skip Bo passar både barn och vuxna

Det här kortspelet är kanske inte det första du kommer att tänka på när det gäller sällskapsspel. Enligt mig är det oförtjänt. Jag tycker att Skip bo är ett perfekt sällskapsspel. Ni kan till och med spela hela familjen. Det har nämligen enkla regler, så att barn också kan vara med. Det är samtidigt inte så enkelt att äldre spelare blir uttråkade, utan du måste tänka till för att lyckas.

Vill du testa det här kortspelet men har ingen att spela mot? Då kan du testa onlineversionen av spelet. Det finns många andra spelsugna online och datorprogram som kan ge dig en riktig utmaning. Ytterligare ett bra alternativ är att spela Harpan. Det är en patiens som också går ut på att bygga stegar eller sviter av korten. En skillnad är emellertid att ska bygga stegarna i fallande ordning, från ess till kung. Du kan läsa mer om Harpan och testa spelet gratis i min artikel om spelet.

Skip bo

Här kan du köpa Skip bo 2024

Det här är ett populärt kortspel som finns att köpa på många ställen. Bland annat finns det på Spelexperten, Adlibris och den svenska versionen av Amazon. Priserna varierar mellan de olika sidorna. För att hitta det bästa priset just nu kan jag rekommendera att du testar Skip bo Pricerunner. Gå in på Pricerunner och sök på spelet så får du upp sidorna som har dem allra bästa priserna.

Eva Karlsson
Skriven av

Eva Karlsson

Eva Karlsson är en entusiastisk spelare som älskar både brädspel och kortspel. För henne har spel alltid varit ett stort fritidsintresse. De har både hjälpt henne att koppla bort stressfyllda saker i livet och att uppleva spänning. Hon jobbade tidigare som lärare. Nu är hon skribent på Spel-online, där hon delar med sig av sin djupa kunskap om spel. Förutom sitt intensiva intresse för spel älskar hon djur. Hemmavid har hon tre katter, två hundar och en sköldpadda. Det gör att det alltid fullt ös hemma hos Eva. Att komma hem till henne på spelkvällar är en härlig upplevelse, men ingenting för dig som är allergisk mot pälsdjur.