Kungen Patiens Online 2024

Kungen Patiens är en mycket populär patiens som du kan spela såväl analogt som över nätet. Spelet är en utvecklad variant av Harpan, vilken oftast anses vara svårare och lite mer komplicerad. Idag kan du spela Kungen Online gratis genom flertalet portaler. I den här artikeln skall vi titta närmre på flera aspekter av patiensen. Vi kommer bland annat gå igenom spelupplägg samt spelgången och även erbjuda en gratisvariant av Patiens Kungen här.

Spela Kungen Patiens Online Gratis

Det finns möjligheter till att spela Kungen Patiens gratis spel online. Varianten vi inkluderat på denna sida är dock beroende av en internetuppkoppling. Att spela Patiens Kungen skiljer sig inte från den analoga typen, förutom att du inte behöver blanda korten själv. Du gör dina drag och flyttar runt på spelplanen med muspekaren. Det finns många varianter av spelet, vilka erbjuder allt nöje du kan förvänta dig av denna patiens.

Kungen Patiens – Så spelar du

Ordet ”Patiens” hänvisar till någon typ av spel eller pussel som är ämnat att bli spelat av enbart en person. Den mest populära patiensen i västvärlden är Harpan, vilken är såväl simpel i sin princip som underhållande för hjärnan att lösa. Harpan kommer i flertalet olika varianter, vilka skiljer sig från varandra i både upplägg, spelgång som med sina individuella regler.

En Harpan-variant som du kan pröva på kallas för Kungen, eller Freecell på engelska. Kungen har samma princip som patienser av det här slaget i att du skall konstruera ”stegar” med kort. Detta sker genom att man lägger kort som följer varandra i både valör som svit (färg) på varandra, för att således låsa upp mer spelalternativ på planen.

Kungen Patiens 2

Det finns dock en distinkt skillnad mellan den vanliga Harpan och Kungen Patiens. I Kungen skall du nämligen ha alla kort synliga från utgången av spelet. I Harpan och tex. Spindelharpan skall merdelen av korten på spelplanen vara dolda tills de blir spelbara. Kungen har dock gjort det lite enklare för dig att planlägga dina drag med synliga kort.

Det finns dock många aspekter av Patiens Kungen som gör spelet svårare än andra patienser. Du kommer behöva förlita dig ganska mycket på turen för att rätt kort skall bli tillgängliga. Resten kommer vara baserat på din skicklighet att lösa problemen framför dig. Här nedan kan du läsa mer om spelupplägg och spelgång i patiensen.

Spelupplägg

Kungen är en patiens anpassad för att vara spelbar med en västerländsk kortlek. Du behöver således 52 kort märkta utefter det traditionella sättet med Kung, Dam, Knekt osv. Om du spelar analogt, dvs. fysiskt med en kortlek, behöver du även ha en god yta framför dig. Det finns många kort som skall placeras ut, vilka även skall följa en viss ordning.

Du förbereder patiensen genom att först blanda alla korten väl. Därefter börjar du placera ut åtta uppåtvända kort i en vågrät rad. När de åtta korten ligger på bordet fortsätter du att förse dessa åtta högar med mer kort tills alla är utdelade. Slutresultatet kommer bli att fyra av högarna har sex kort, medan resterande fyra har fem kort i sig. Så här ser inledningen av spelplanen ut enligt tabellen nedan:

Kort Kort Kort Kort Kort Kort Kort Kort
Kort Kort Kort Kort Kort Kort Kort Kort
Kort Kort Kort Kort Kort Kort Kort Kort
Kort Kort Kort Kort Kort Kort Kort Kort
Kort Kort Kort Kort Kort Kort Kort Kort
Kort Kort Kort Kort X X X X

Kom ihåg att alla kort behöver ha både svit som valör synligt. Var därmed noga med att inte stapla korten på varandra, utan placera dem så du kan se alla kort undertill i högen. Du kommer även ha fyra tomma utrymmen på spelplanen i Kungen Patiens där du kan ”lagra” kort. Här kan du placera de som du inte finner en användning för under spelgången.

Spelgång

Målet med Patiens Kungen är föga förvånande att gå ur patiensen. Det här gör du genom att bygga en steget som går från Ess längst undertill upp till Kung på toppen. Stegarna måste konstrueras så att de följer varandra i både valör som färg. Du behöver alltså ha korten liggandes i ordning från Ess, 2, 3, 4 osv. Dessa behöver även som sagt skilja sig med vartannat kort i svart/rött såsom Spade, Hjärter, Spader, Ruter.

Du inleder Kungen Patiens genom att försöka öppna upp spelplanen framför dig genom att flytta runt på de kort som kan kombineras. De stegarna som du går ut på skall ligga från Ess till kung som nämnt. De du dock bygger på den nedre delen av spelplanen, dvs. på spelhögarna, kommer behöva placeras som traditionella Harpan-stegar.

Kungen Patiens 1

Det betyder att du enbart kan lägga ett kort av en lägre valör på ett annat. Här byts alltså stegriktningen om i det här stadiet. Dock består fortfarande färgkravet, så du kan inte säg lägga en svart Sjua på en svart Åtta även vid spel på spelhögarna. När du börjar bygga vinststegarna, inleder du med att placera ett Ess på ett tomt utrymme över spelhögarna, vilket du sedan bygger vidare på med efterföljande kort.

Du kan när som helst under spelgången välja att lägga undan upp till fyra kort. Det spelar ingen roll vilken typ av kort det gäller. Dessa kommer sedan vara tillgängliga för spel närhelst du har användning för dem. Du kan byta ut dessa fyra kort såsom du önskar. Om du skulle spela upp en av de åtta spelhögarna, blir denna tomma yta ytterligare en plats dit du kan placera ett kort, oavsett valör eller färg.

Kungen Patiens Spelregler

Det finns en del regler att förhålla sig till när du skall spela Kungen Kortspel. Vissa av dem är även distinkta från andra patienser av samma typ. Här nedan kan du läsa om de viktigaste aspekterna av Kungens regler.

  • Spela på färg: Du måste alltid spela på färg i Kungen Patiens. Det betyder att du måste följa det färgmönster som går i en sekvens av skiftande från rött till svart vartannat kort i stegen.
  • Tomma kortytor: Du kan flytta runt kort till tomma ytor på spelplanen. Dessa ytor görs upp av både ”reservhögarna” eller platsen där en av de åtta spelhögarna har förbrukats. Du kan även flytta kort upp till vinststegarna. Dessa kan dock sedan inte åter sättas i rotation på spelplanen.
  • Stege-växling: När du flyttar kort på de åtta spelhögarna går valörföljden från högt till lågt. När du väl bygger de stegar som sedan skall räknas till vinst i spelet går dock ordningen i det motsatta, från Ess till Kung.
  • Vinstvillkor: Du går ur den här patiensen genom att konstruera fyra stegar från Ess till Kung av de 52 korten på spelplanen.

Patiens Kungen – Ett actionfylld kortspel

Patiens Kungen 4

Kungen är en mycket omtyckt variant av patiensen Harpan. Den kräver lite mer skicklighet och har många aspekter som gör den svårare än sin mer ”vardagliga” kusin. Kungen har bland annat öppna kort du spelar på, så att du ständigt har en vy av din spelplan. Därtill behöver du bygga dina stegar i skiftande färgordning, vilket ger en extra nivå av svårighet.

Trots att Patiens Kungen är lite svårare, är spelet dock fortfarande mycket omtyckt. Idag kan du spela denna patiens på nätet, där man både kan underhålla sig själv samt tävla mot andra under tidsbegränsade spelgångar. Det finn mycket att roa sig med i Kungen Patiens, vilket kommer utmana dig både tanke- som turmässigt.

Eva Karlsson
Skriven av

Eva Karlsson

Eva Karlsson är en entusiastisk spelare som älskar både brädspel och kortspel. För henne har spel alltid varit ett stort fritidsintresse. De har både hjälpt henne att koppla bort stressfyllda saker i livet och att uppleva spänning. Hon jobbade tidigare som lärare. Nu är hon skribent på Spel-online, där hon delar med sig av sin djupa kunskap om spel. Förutom sitt intensiva intresse för spel älskar hon djur. Hemmavid har hon tre katter, två hundar och en sköldpadda. Det gör att det alltid fullt ös hemma hos Eva. Att komma hem till henne på spelkvällar är en härlig upplevelse, men ingenting för dig som är allergisk mot pälsdjur.

Vanliga Frågor & Svar om Kungen Patiens

Vad heter Kungen Kortspel på engelska?

Freecell.

Hur går jag ut patiensen Kungen Online?

Genom att bygga fyra stegar från Ess till Kung med kort i skiftande färg.

Finns det en givhög i Kungen Patiens?

Nej, alla kort skall vara utplacerade på spelplanen från början.

När kan jag flytta upp kort till vinststegarna i Kungen?

Närhelst du önskar och har möjlighet. Dessa kort kan dock inte återvända till aktivt spel därefter.