Vändåtta - Spelguide

I Vändåtta eller Crazy Eights är ditt mål att bli av med dina kort så fort som möjligt. Spelet liknar Uno på många sätt, men här spelar du i stället med en vanlig kortlek. Spelet passar 2–5 spelare och går att spela både analogt och online. Här i artikeln har jag samlat allt du behöver veta om Vändåtta regler. Du kan även testa spelet direkt i artikeln.

Spela Vändåtta gratis online

Äger du inte någon kortlek? Ingen fara. Då kan du spela Vändåtta som onlinespel. Det finns flera olika varianter av spelet på nätet. I den här artikeln hittar du en variant som är användarvänlig och gratis. Du behöver inte ens registrera dig för att kunna spela.

Vändåtta – snabbfakta

I den här tabellen får du en första överblick av kortspelet.

Spelkategori Kortspel
Antal spelare 2–5
Du behöver En kortlek på 52 kort
Speltid Ca 20 minuter
Svårighetsgrad Enkelt
Åldersrekommendation Från 8 år

Vändåtta regler

Under spelet måste ni lägga kort med samma färg eller valör som det översta kortet i spelhögen.

Det finns även två speciella kort som ni kan lägga på vilka andra normala spelkort som helst; åttor och ess. Du som lägger en åtta får välja vilken färg spelet ska fortsätta i. När du lägger ett ess måste alla andra ta upp ett kort.

Kom överens innan ni börjar om det ska vara tillåtet att lägga flera specialkort på varandra. I vissa varianter av Vändåtta är det tillåtet, men inte i andra. Här får ni själva avgöra hur ni vill göra.

Om du inte har något kort som du kan spela ut måste du ta upp ett kort från talongen. Ta upp ett kort i taget och lägg ut kortet du precis drog om det är möjligt. Du får ta upp tre kort som mest. Sedan går turen vidare.

När du bara har tre kort kvar måste du komma ihåg att säga ”Varning!”. Dessutom måste du komma ihåg att säga ”Lappen!” när du har så få kort kvar att du är säker på att du kommer att få slut på kort nästa gång. Om du glömmer det måste du ta upp tre kort.

Ni får inte börja spelet eller lägga en åtta som sista kort.

Du som blir av med alla dina kort först vinner matchen.

Vändåtta

Så spelar du Vändåtta

Det här är ett sällskapsspel som är enkelt att spela. Följ min guide här nedanför så kommer du och dina medspelare att kunna komma i gång.

Förberedelser

Innan du kan börja spela behöver du:

 1. Blanda kortleken.
 2. Dela ut sju kort var till varje spelare.
 3. Lägg därefter korten som blir över mitt på bordet, med symbolsidan neråt.
 4. Vänd slutligen upp det översta kortet i högen. Om det första kortet är en åtta ska du lägga tillbaka det i högen. Lägg det någonstans i mitten av högen. Blir det första kortet ett ess fortsätter spelet, men alla måste först ta upp ett extra kort.

Vändåtta kortspel – spelets gång

 • Ni börjar sedan spela genom att lägga ut av korten som ni har på handen. Kortet du lägger måste ha samma färg eller värde som kortet du lägger det på. Om det till exempel ligger en klöver kung överst i spelhögen kan du lägga en kung i en annan färg eller ett klöverkort i en annan valör.
 • Har du flera kort som du kan lägga så får du lägga dem under samma tur.
 • När du inte har något mer att lägga går turen vidare medsols till nästa spelare.
 • Om någon lägger en åtta får personen välja vilken färg spelet ska fortsätta i. Nästa spelare måste lägga ett kort i den beställda färgen.
 • När en du inte har något kort att lägga får du ta upp kort från talongen. Lägg ut det nya kortet om det funkar, ta annars ett nytt. Du får ta max tre kort, därefter går turen vidare till nästa spelare.
 • Kom dessutom ihåg att säga ”Varning” och ”Lappen” vid de rätta tillfällena. Annars måste du ta upp tre kort.
 • Den av er som blir av med sina kort först vinner spelet.

Vändåtta

Räkna poäng i Vändåtta

Om ni vill går det även att räkna poäng i det här kortspelet. När ni bara ska spela en omgång finns det ingen anledning att göra det. Då vinner helt enkelt den av er som blir av med sina kort först, som jag nämnt tidigare. Om ni däremot ska spela flera omgångar kan ni med fördel räkna poäng för att utse den totala vinnaren.

När ni räknar poäng räknar ni ihop värdet på korten ni har kvar när omgången är slut. Det gäller alltså att få så få poäng som möjligt. Du som får minst poäng vinner.

Här är värdet på korten:

 • Åtta – 25 poäng
 • Ess – 15 poäng
 • Tior – 10 poäng
 • Kung, knekt, dam – 10 poäng
 • Alla andra kort – 5 poäng

Vändåtta – en kort historik

Det här verkar vara ett relativt ungt kortspel. Spelet verkar först ha dykt upp på 1930-talet. Först kallades spelet för Eights men på 1940-talet blev det i stället känt som Crazy Eights. Det berodde på den militära beteckningen av instabila soldater, som de kallade för sektion 8. Vissa tror att Crazy Eights är en vidareutveckling av det tyska spelet Mau-mau. Andra menar att det är tvärtom.

Vändåtta kortspel är inte exakt samma spel som de andra två varianterna jag nämnde. Det finns några små skillnader i reglerna. Jag är emellertid villig att gissa att även det spelet har ungefär samma ursprung.

Vändåtta

Vändåtta – Ett av de bästa sällskapsspelen 2024

Enligt mig finns det inte många sällskapsspel som kan mäta sig med det här. Det är kul, enkelt att lära sig och lätt att spela. Du behöver bara en kortlek och en motspelare, men ju fler ni är desto roligare blir det. Det här är ett perfekt spel att umgås kring under en spelkväll. Spelet skulle också fungera utmärkt som isbrytare på en fest.

Eftersom spelet är så enkelt passar det även barn. Ett annat barnspel som jag verkligen kan rekommendera är Svälta räv. Det är ett ännu enklare kortspel som bara bygger på tur. Spelet går ut på att svälta ut sin motståndare och vinna alla kort i leken.

Eva Karlsson
Skriven av

Eva Karlsson

Eva Karlsson är en entusiastisk spelare som älskar både brädspel och kortspel. För henne har spel alltid varit ett stort fritidsintresse. De har både hjälpt henne att koppla bort stressfyllda saker i livet och att uppleva spänning. Hon jobbade tidigare som lärare. Nu är hon skribent på Spel-online, där hon delar med sig av sin djupa kunskap om spel. Förutom sitt intensiva intresse för spel älskar hon djur. Hemmavid har hon tre katter, två hundar och en sköldpadda. Det gör att det alltid fullt ös hemma hos Eva. Att komma hem till henne på spelkvällar är en härlig upplevelse, men ingenting för dig som är allergisk mot pälsdjur.