Domino

Domino är ett enkelt spel som går ut på att matcha ihop brickor med samma mönster. Du vinner om du lyckas bli av med dina brickor först av alla. Spelet passar mellan två och fyra deltagare. En omgång tar ungefär en kvart att spela. I den här artikeln får du lära dig allt du behöver veta för att spela Domino online eller med riktiga brickor.

Spela Domino gratis online

Domino finns som sagt som gratis spel online. Du hittar en version av spelet här i artikeln. Det är helt gratis att spela. Du behöver dessutom inte registrera dig någonstans eller ladda ner något. Med andra ord är det bara att börja spela direkt.

Så spelar du Domino

Nu ska jag beskriva hur du gör för att spela det här tärningsspelet. Om du spelar online kan du hoppa över förberedelserna. Då kommer datorn nämligen att fixa dem automatiskt.

Förberedelser

 1. Ta fram era dominobrickor. Sprid sedan ut alla 28 brickor i setet på bordet. Lägg dem så att symbolsidan är neråt.
 2. Blanda därefter om brickorna.
 3. Spelarna tar sedan sju brickor var.
 4. Dölj dina brickor så att dina motspelare inte ser dem.
 5. Låt resten av de nedåtvända brickorna ligga kvar.

Domino

Domino – Spelets gång

Spelaren som har dubbelbrickan med högst värde får göra det första draget. En dubbelbricka är en bricka som har samma värde på båda sidor, till exempel 2–2 eller 3–3. Har ingen av er någon dubbelbricka? Börja i så fall om. Lägg ut era brickor på bordet igen, blanda om brickorna och dra sedan fem nya.

Turen i Domino går sedan vidare medsols. Du som är nästa spelare ska försöka bygga vidare på dubbelbrickan med dina brickor. Om du har någon bricka med samma antal ögon som dubbelbrickan kan du lägga den intill den brickan. Det kan vara så att din bricka bara har rätt antal ögon på den ena sida. Vänd i så fall brickan så att den ligger intill med den sidan och matchar den som redan låg på bordet.

Hittar du inte någon bricka att matcha med ska du ta upp en från den utspridda ”högen”. Lägg ut den om du kan, annars går turen vidare.

Fortsätt lägga ut brickor och matcha dem tills brickorna är slut för båda spelarna eller ingen kan göra fler drag.

Räkna poäng i Domino spel

Ni kan spela med regeln att den av er som blir av med sina brickor först vinner. I vissa fall går det emellertid inte att bli av med alla sina brickor. Det kan till exempel bli lika, så att flera spelare bara har en eller två brickor kvar.

Då räknar ni helt enkelt ihop värdet på era brickor. En bricka med tre ögon på ena sidan och fyra på den andra ger alltså sju poäng. Den av er som får lägst poäng vinner matchen.

Domino regler

 • Det här är ett spel som sker med ett spel-set på 28 brickor. Brickorna för spelet är avlånga och delade i två delar. På brickorna finns det olika antal ögon, som på en tärning. I de flesta fall är det olika värde på de två delarna av brickan. Det finns även dubbelbrickor, som har samma värde på båda sidorna.
 • Domino spel passar två till fyra spelare.
 • Blanka brickor kan ni bara para ihop med andra blanka brickor.
 • Du som blir av med dina brickor först vinner spelet.
 • Varje spelare börjar med sju brickor. När du inte kan lägga tar du upp en bricka från högen.
 • Spelet går ut på att matcha ihop brickor med samma värde.
 • Ni får bara lägga ut en bricka per tur.
 • Dubbelbrickor ska ni alltid lägga på tvären. Lägg annars brickorna med kortsidorna mot varandra.

Domino

Domino online – ett avkopplande tärningsspel

Jag har alltid gillat det här spelet. Det är både enkelt att komma in i och avkopplande att spela. Ibland tycker jag att det är underbart att spela något där jag inte behöver tänka så mycket.

Domino regler är enkla, vilket gör att spelet även passar som barnspel. Om du letar efter ett mer utmanande tärningsspel kan jag rekommendera Craps. Det är ett spel där en spelledare kastar två tärningar. Din uppgift är att innan dess försöka gissa hur många ögon de kommer att visa. Spelet bygger nästan uteslutande på tur. Det är ett klassiskt casinospel som du kan spela online.

Eva Karlsson
Skriven av

Eva Karlsson

Eva Karlsson är en entusiastisk spelare som älskar både brädspel och kortspel. För henne har spel alltid varit ett stort fritidsintresse. De har både hjälpt henne att koppla bort stressfyllda saker i livet och att uppleva spänning. Hon jobbade tidigare som lärare. Nu är hon skribent på Spel-online, där hon delar med sig av sin djupa kunskap om spel. Förutom sitt intensiva intresse för spel älskar hon djur. Hemmavid har hon tre katter, två hundar och en sköldpadda. Det gör att det alltid fullt ös hemma hos Eva. Att komma hem till henne på spelkvällar är en härlig upplevelse, men ingenting för dig som är allergisk mot pälsdjur.