Mastermind

Mastermind är ett klassiskt brädspel som är baserat på logik. En av er placerar ut färgmarkörer i ett bestämt mönster, en hemlig kod. Sedan ska motspelarna försöka komma fram till den hemliga koden. Mastermind original är anpassat för två spelare, men nu finns det utgåvor där upp till fem personer kan vara med. Läs vidare för att lära dig spela det här roliga logikspelet.

Mastermind – snabbfakta

I den här artikeln får du lära dig spela brädspelet Mastermind. Först ska jag dock bjuda på lite snabbfakta om spelet.

Spelkategori Brädspel/Barnspel
Antal spelare 2–5 (varierar mellan versioner)
Speltid Ca 20 minuter
Åldersrekommendation Från 8 år
Du behöver Ett bräde med markörer
Svårighetsgrad Enkelt
Lansering 1970

Om du föredrar video får du en översikt av spelet här:

Så spelar du Mastermind

Det här spelet finns dessvärre inte som onlinespel. Lyckligtvis är det enkelt att spela analogt. Så här gör du:

  • Börja med att bestämma vem av er som ska börja som ska skapa koden och vem som ska gissa under spelet. Om ni spelar flera ronder kan ni växla roller.
  • Den som är kodskapare gör sin kod på en speciell dold plats på spelbrädet.
  • Motspelaren i Mastermind ska sedan börja gissa vad koden är. Gissningarna gör spelaren genom att placera ut färgmarkörer i ett mönster på brädet.
  • Du som skapat koden ger feedback på gissningarna. Det gör du genom att placera ut röda eller vita pinnar bredvid gissningen. En svart eller röd pinne betyder att en markör har rätt färg och är på rätt plats. Vit pinne innebär däremot att en av markörerna har rätt färg men att den sitter på fel plats. Om kodskaparen inte sätter upp någon pinne alls betyder det att du gissat helt fel.
  • Använd dig av informationen du får i den här feedbacken. Lägg sedan ut markörerna på brädet till din nästa gissning.
  • Om spelaren som gissar lyckas gissa koden vinner gissaren. På brädet finns det bara ett visst antal gissningar. Om gissaren inte hinner få fram rätt gissning vinner spelaren som skapade koden.

Mastermind

Varianter på Mastermind original

Det här är ett populärt brädspel som kommit i flera varianter genom åren. Som jag nämnde går det bara att vara två spelare i originalspelet. Senare har det emellertid kommit utgåvor där ni kan vara upp till fem spelare. Det finns också olika tematiska varianter, till exempel spel med Harry Potter eller Star Wars-tema.

Dessutom finns det varianter som är svårare än Mastermind original. Ett exempel är Ultimate-varianten som innehåller fler färgkoder. Spelets markörer går att ordna i 59 000 unika kombinationer.

Det finns även enklare varianter för yngre spelare. De spelen har ännu enklare regler och färre möjliga kombinationer. På så sätt blir det enklare att gissa koden.

Köp och spela Mastermind 2024

I dag är det enklare än någonsin att få tag på ett bräde för att spela det här brädspelet. Det går till exempel att köpa på många olika spelbutiker online. Om du vill försäkra dig om att få det bästa priset kan jag rekommendera att du söker efter spelet på Pricerunner. När du gör det får du fram det billigaste alternativet högst upp.

Mastermind

Mastermind – kul även för vuxna

Vi hade inte det här brädspelet när jag var ung. När jag sedan blev vuxen tog det lång tid innan jag testade det. Det berodde på att jag avfärdade det som ett barnspel. När jag väl testade kunde jag konstatera att det är ett underhållande spel även för äldre spelare. Mastermind regler är enkla, vilket gör att det passar som barnspel. Det finns dock dagar när jag föredrar just sådana enkla spel. Då passar det även till mig och säkert andra vuxna också, som vill slippa läsa igenom en hel regelbok innan ni kan börja spela.

Ett annat enkelt brädspel som jag personligen älskar är Alfapet. Det är ett spel som går ut på att bilda ord med brickor med olika bokstäver. Hur många poäng du får beror på vilka bokstäver du använder och var på spelplanen du lägger ditt ord. Du ska alltid bygga vidare på bokstäverna som ligger på spelplanen.

Eva Karlsson
Skriven av

Eva Karlsson

Eva Karlsson är en entusiastisk spelare som älskar både brädspel och kortspel. För henne har spel alltid varit ett stort fritidsintresse. De har både hjälpt henne att koppla bort stressfyllda saker i livet och att uppleva spänning. Hon jobbade tidigare som lärare. Nu är hon skribent på Spel-online, där hon delar med sig av sin djupa kunskap om spel. Förutom sitt intensiva intresse för spel älskar hon djur. Hemmavid har hon tre katter, två hundar och en sköldpadda. Det gör att det alltid fullt ös hemma hos Eva. Att komma hem till henne på spelkvällar är en härlig upplevelse, men ingenting för dig som är allergisk mot pälsdjur.