Minröjare Online

Klassiskt, explosivt och en förträfflig tidsfördrift. Dessa adjektiv beskriver spelet Minröjare Online mycket väl. Även känt som Minesweeper eller MS Röj, är denna typ av minröjar-spel en av de äldsta spelformerna på en dator. Bland annat har det varit inbäddat i Microsofts operativsystem Windows genom flertalet utgåvor. Idag kan du spela Minröjare Online gratis och du finner en sådan variant här nedan.

Spela Minröjare Online Gratis

Här kan du spela Minröjare Online Gratis. Den variant vi erbjuder fungerar i enlighet med de klassiska upplagorna. Du använder således din muspekare till att klicka på rutor för att avslöja vad som ligger under dem. Spelet här är inte anpassat för mobila enheter i.e. en Smartphone. Du kommer dock kunna driva spelet på alla möjliga typer av datorer, så länge en muspekare är förekommer på skärmen.

Minesweeper Online – Så spelar du

I över två decennier har det simpla spelet Minröjare varit en del av dataanvändandet i Väst. Det introducerades av Microsoft så tidigt som i 1990, där det i 1992 blev en del av operativsystemet Windows, då under namnet MS Röj. Minröjare Online spel är den nätbaserade varianten, vars princip är densamma som det spel tech-jätten Microsoft skapade.

Av engelsmännen kallat Minesweeper Online, är det här således ett av de mest spelade dataspelen genom tiderna. En av de grundläggande anledningarna till att Minröjare blivit så populärt är den enkla uppsättningen. Målet i spelet är att genom musklick exponera minor som går att finna på spelplanen. Dessa är dolda bakom blanka, övertäckande rutor. Du har lyckats med spelet när du arbetat dig runt alla de minor som existerar, utan att klicka på den ruta som de ligger under.

Minröjare Online har således nästan samma principer som minnesspelet Memory i att du skall avslöja positionen av något på spelplanen. Olikt Memory, handlar det dock inte om minnet. I stället måste du förlita dig såväl på turen som en insikt i hur spelet fungerar. Utöver minor finns det även helt tomma ytor samt siffror att hitta på spelplanen. Kommer en tom ruta upp händer ingenting. En siffra å sin sida hänvisar till hur många minor som angränsar till den rutan. Således kommer alltid en mina att omges av minst en 1:a, varpå du får spela strategiskt där utefter.

Spelupplägg

Minröjare Online 1

Minröjare Online inleds med att du presenteras av en blank spelyta. Det här är dock den spelplan du kommer att försöka avslöja minor på. Med din mus kan du välja en av de otalet rutor som förekommer på spelplanen, varpå de visar som befinner sig under dem.

Utöver rutor har du även tillgång till en flaggmarkör. Denna skall du sätta på de rutor under vilka du tror det ligger en mina. Det här är inte helt nödvändigt i vissa varianter av Minesweeper Online, men kan fungera som utmärkta indikationer på rutor som du inte bör röra. Det finns de Minröjarspel som även går på tid. I dessa varianter måste du således vara mer snabbtänkt.

Spelgång

Spelgången i Minröjare Online är riktigt underhållande och spännande. Det första klicket på spelplanen kommer inleda sessionen, varpå du skall försöka hitta alla minor utan att klicka på den ruta du tror de ligger under. Till din hjälp med det här har du siffror som förekommer på spelplanen. En siffra indikerar hur många minor som angränsar till dem. Hittar du således en 2:a på spelplanen, kan du utgår från att det ligger två minor någonstans inom de sex omgärdande rutorna.

Om du bara ser en 1:a finns det alltså enbart en mina i närheten. Varje mina måste således vara omringad av minst sex 1:or. Nedan finner du nu en tabell som visar på hur det kan se ut. De två 2:orna visar på att det finns just två minor i angränsande rutor. Resterande 1:or har bara en mina i det tillståndet. Du finner även en blank ruta, vilken då inte angränsar till någon mina.

Mina 1
2 2 1
1 Mina 1

 

När du tror dig ha hittat en mina, skall du inte klicka på den rutan. I stället skall du då ha en icke-omvänd spelruta omgiven av siffror. Du skall nu placera ut antingen en flagga eller ett frågetecken på den rutan. En flagga indikerar att du vet att det finns en mina där under. Ett frågetecken placeras om du är osäker men har misstankar om en explosiv vara där. Detta pågår fram tills det att du klickat på alla rutor utom de som har en mina under sig. Du har då avklarat Minesweeper Online.

Minröjare Online Spelregler

Minröjare Online 2

Det finns inte särskilt många regler att ha hänsyn till i Minröjare Online. Spelet är till stor del automatiserat, vilket betyder att du som spelare inte har mycket inverkan på spelgången utöver dina musklick. Det kan dock vara värt att nämna några av grundprinciperna med spelet här under, så du får en bättre bild av vad det går ut på.

 • Du skall rensa en spelplan för att avslöja minor, utan att vända på de rutor där minor ligger.
 • Du markerar minrutor med en flagga.
 • De siffror som förekommer på spelplanen indikerar hur många minor som angränsar till dem.
 • En siffra kan ha en mina i en av de sex angränsande rutorna, både vertikalt som horisontellt och diagonalt.
 • Spelet avslutas inte förrän du avslöjat alla minors position på spelplanen.
 • Vid tidsbegränsade spelomgångar, skall du rensa spelplanen innan tiden löpt ut.
 • Klickar du på en ruta med en mina så detonerar den och du förlorar spelet.

Varianter av Minesweeper Online

 • Minecraft: Det populära dataspelet Minecraft har vid ett tillfälle introducerat en variant av Minröjare Online. Det var då i ett 3D-format vilket är en svårare spelgång.
 • RuneScape: Ytterligare ett dataspel som haft en typ av Minröjare-spel är RuneScape. De kallade då sin variant för ”Vinesweeper” vilket dock fungerade på sammavis som tex. MS Röj.
 • Pokémon: Pokémon-universumet har även ett Minröjar-spel som var tillgängligt i deras Nintendo DS-utgåva av HeartGold och SoulSilver.
 • Hexagon-Minröjare: För den som vill ha en tuffare utmaning än den klassiska uppsättningen av Minesweeper Online kan pröva på Hexagon-varianten. Principen med spelet är densamma som i de typiska Minröjar-spel, dock med en svårare och mer prövande spelplan. Du skall här rensa minor utifrån ett hexagon-mönster jämfört med en fyrkant.
 • Triangel-Minröjare: Även denna variant av Minröjarspel ändrar utseendet och formen på rutorna. Här är det dock trianglar som skall rensas. Det betyder att varje mina omges av betydligt fler siffror, då varje angränsande triangel markeras.

Minröjare Online – Ett explosivt enmansspel

Minröjare Online har som nämnt sitt ursprung i det tidiga 1990-talet. Under tre decennier har detta varit en av de primära spelformerna för folk som söker sig en lättillgänglig och tidsfördrivande underhållningsform. Tack vare att Windows inkluderat en variant av Minesweeper genom åren, har det även fått en stor spridning, särskilt i västvärlden.

Det otroligt enkla upplägget är som gjort för en stund av spelande, där du även ofta kan spara din progression för att återkomma till en påbörjad spelplan vid ett senare tillfälle. Spelet passar för alla åldrar, då det är en intuitiv spelgång när du väl förstår principen med Minröjare Online. Det går idag att spela såväl via nätet som en PC.

Minröjare Online 3

För Minröjare Online kommer du ha mängder av alternativ på vilken variant du vill spela. Det finns ett antal att välja på, där vissa har en högre svårighetsgrad än andra. Det finns även Minröjare Online gratis att pröva på, där du inte behöver betala för spelet. Dessa är de mest populära varianterna, då de både erbjuder en möjlighet till gratisspel, samtidigt som konfigurationerna och designen på spelet håller en hög klass.

Även om det här är ett spel främst ämnat för en person, kan man spela minröjare tillsammans med andra. Det fungerar då inte som tex. Sänka skepp, utan är mer av en samarbetsövning. Du måste du vara på samma sida och tänka likadant som de andra du spelar med. Således kan Minesweeper Online fungera likaväl som en typ av patiens som det kan vara ett medel för att förbättra kommunikation och gruppsamverkan.

Tävlingar i Minröjare Online

Det finns en tävlingsaspekt av Minröjar-spel som idag går att finna främst online. Här går det ut på att så snabbt som möjligt lösa det pussel som ligger framför dig. De som är riktigt duktiga på spelet kan bland annat nå snabba tider genom att memorera olika mönster som vanligen förekommer i Minröjare. Olika taktiker kan även inkludera att inte flagga de minor man tror sig ha hittat, likväl som att använda sig av ”halvklick”.

Dessa tillåter dig att avslöja angränsande rutor om du klickar på en ruta som är tom. Tävlingsscenen i Minröjare Online har även dokumenterade rekord, där du bland annat finner världsbästa inom olika aspekter av spelgången. Bland dessa finner du snabbaste avslöjandet av första minan, flest tomma rutor avslöjade med halvklick samt såklart snabbast att röja hela spelplanen på minor. Detta rekord hålls idag av spelare Ze-En, som lyckades hitta alla minor på en klassisk spelplan på en tid av 32.88 sekunder. Minst sagt imponerande!

Eva Karlsson
Skriven av

Eva Karlsson

Eva Karlsson är en entusiastisk spelare som älskar både brädspel och kortspel. För henne har spel alltid varit ett stort fritidsintresse. De har både hjälpt henne att koppla bort stressfyllda saker i livet och att uppleva spänning. Hon jobbade tidigare som lärare. Nu är hon skribent på Spel-online, där hon delar med sig av sin djupa kunskap om spel. Förutom sitt intensiva intresse för spel älskar hon djur. Hemmavid har hon tre katter, två hundar och en sköldpadda. Det gör att det alltid fullt ös hemma hos Eva. Att komma hem till henne på spelkvällar är en härlig upplevelse, men ingenting för dig som är allergisk mot pälsdjur.

Vanliga Frågor & Svar om Minröjare Online

Vad heter Minröjare Online på engelska?

Minesweeper Online.

Är det gratis att spela Minröjare Online?

Ja, du finner en gratis version här. Du kan även spela MS Röj på en Windows-dator helt gratis.

Hur lång tid tar Minröjare Online att spela?

Beror på hur stor spelplanen är men mellan 20 minuter till 1 timme.

Varför placerar jag ett frågetecken i Minesweeper Online?

För att markera en ruta du tror det ligger en mina under. När du är säker kan du byta frågetecknet till en flagga.