Couronne regler

Couronne eller Corona är ett spel med indiskt ursprung som liknar Biljard. För att vinna ska du eller ditt lag vara först med att få ner alla era ringar i hålen i hörnen av spelplanen. Spelet passar både barn och vuxna. I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta för att spela Couronne.

Spela Couronne gratis online

Det här spelet finns tyvärr inte som spel online. Däremot finns det snarlika spelet Biljard som gratis onlinespel. Du kan testa det gratis direkt i den här artikeln. Du får välja om du vill spela på tid eller mot en annan spelare.

Funkar spelet inte för dig? Då kan du behöva inaktivera din Adblocker. Ladda sedan om sidan och se om det blir någon skillnad.

Material för Couronne spel

För att spela det är spelet behöver ni följande:

  • En Couronne-spelplan är 88 x 88 eller 75 x 75 centimeter. Spelplanen är fyrkantig och har ett runt hål i varje hörn. På spelplanen finns även uppritade rutor och ringar.
  • I ett spelset ingår 30 ringar i två olika färger. Färgerna varierar mellan olika tillverkare.
  • Setet har även två stötringar som ni ska använda för att skjuta på ringarna i din färg.
  • Köer ingår också i spelsetet. Det är dem ni ska använda för att stöta till ringarna.

Couronne regler

Det här brädspelet är anpassat för mellan två och fyra spelare. Om ni är fler än två spelar ni i lag.

Varje spelare eller lag i Couronne har 15 ringar. Under din tur ska du och din lagkamrat försöka få ner dem i hålen i hörnen av spelplanen. Vilket hål du får ner dina ringar i spelar ingen roll.

Det lag eller den spelare som först får ner alla sina ringar vinner spelet.

Du ska alltid göra din stöt från kanten av spelplanen.

Skulle en ring råka komma ut från spelplanen ska du plocka upp den och lägga den på den lilla uppritade ringen som är närmast platsen där ringen åkte ut.

Om du får ner en av dina ringar under er tur får ni göra en stöt till. Skulle ni däremot råka få ner en av motståndarens ringar går turen över.

Stöter du ner din stötring i ett av hålen måste du plocka upp en av dina ringar som du fått ner tidigare under spelet.

Couronne

Så spelar du Couronne

Nu ska vi beskriva hur spelet går till. Om du aldrig har spelat Couronne tidigare kommer det här stycket hjälpa dig att komma i gång med spelet på ett smidigt sätt.

Innan ni kan börja spela Couronne

  1. Först och främst ska ni ta fram ert spelset.
  2. Lägg sedan ut alla ringar utom stötringarna i cirkeln i mitten av spelplanen.
  3. Varje spelare eller lag ska sedan välja en färg.
  4. Därefter ska du och din motståndare ta varsin stötring och varsin kö.
  5. Den sista förberedelsen är att ni ska inta era positioner. Under spelet ska ni stå på varsin sida av bordet. Vid tre spelare ska den som är själv gå fram och tillbaka på sin sida. Vi fyra spelare ska ni ha ansvar för varsin halva av spelplanen.

Couronne – en spelomgång

Det är det gula laget som ska börja. Om ni inte har färgen gul kan ni avgöra vem som börjar genom att dra lott eller en omgång Sten sax eller påse.

Laget eller spelaren som börjar i Couronne spel ska ta sin stötring och skjuta den mot ringarna. Ni ska hela tiden skjuta från sargkanten.

Om du får ner en ring i din färg får du göra ett nytt försök. Annars går turen över till den andra spelaren eller det andra laget.

Den av er som får ner alla sina ringar först vinner spelet.

Eva Karlsson
Skriven av

Eva Karlsson

Eva Karlsson är en entusiastisk spelare som älskar både brädspel och kortspel. För henne har spel alltid varit ett stort fritidsintresse. De har både hjälpt henne att koppla bort stressfyllda saker i livet och att uppleva spänning. Hon jobbade tidigare som lärare. Nu är hon skribent på Spel-online, där hon delar med sig av sin djupa kunskap om spel. Förutom sitt intensiva intresse för spel älskar hon djur. Hemmavid har hon tre katter, två hundar och en sköldpadda. Det gör att det alltid fullt ös hemma hos Eva. Att komma hem till henne på spelkvällar är en härlig upplevelse, men ingenting för dig som är allergisk mot pälsdjur.