Damspel Online

Damspel (även känt som Checkers) är ett brädspel med långa historiska anor. Ämnat för två spelare, är målet att hoppa över så många av din motståndares spelbrickor för att vinna. Damspel är idag en etablerad del av den västerländska kultur- och nöjessfären. De flesta känner till upplägget eller har hört talats om spelet. Här kommer du kunna läsa om allt du behöver veta om Damspel regler och spelupplägg.

Spela Damspel Gratis Online

Damspel Online spel är en variant av det populära brädspelet som är tillgängligt på nätet. Det kostar inget att spela den här versionen. Även om spelandet sker virtuellt, så är alla regler de samma som den fysiska varianten. Du flyttar dina spelpjäser och gör således dina drag med muspekaren. I Damspel på nätet kan du välja att antingen spela mot en annan person eller ha en datoriserad motståndare. Det går även att välja svårhetsgraden på AI:n.

Så spelar du Damspel eller Checkers

Damspel Online 1

Damspel, eller Checkers som spelet även kallas, är baserat på rörelsen av brickor över ett spelbräde. Spelet har existerat i olika former under en väldigt lång tid och benämns ofta som ett av världens äldsta brädspel. Principen är mycket simpel: Du skall med hjälp av diagonala linjer hoppa över din motståndares brickor, varpå dessa tas ur spelet.

Enligt de traditionella reglerna vinner den spelare som antingen lyckas eliminera alla av motståndarens brickor, eller har flest kvar när spelet avslutas. Här nedan kommer du kunna läsa vidare om Damspel. Vi tar upp spelets regler, spelupplägget samt hur spelgången går till.

Spelupplägg

Ett parti av Damspel äger rum på ett spelbräde. Det kan komma i olika storlekar, dock är det vanligt med antingen 64, 100 eller 144 spelrutor. Brädet är en perfekt fyrkant och således fördelat på 8×8, 10×10 eller 12×12 rutor. Rutorna är ombytliga i färgen och skiftar varannan mellan svart och vitt. I Damspel är det dock enbart de svarta rutorna som man spelar på. Det betyder att man rör sig diagonalt över spelplanen.

Beroende på vilken storlek spelplanen har, så varierar även antalet startbrickor. Spelar du på en plan med säg 10×10 rutnät, så börjar spelarna med 20 brickor (spelpjäser) vardera. Spelbrickorna är uppdelade på svart och vit färg, där de olika färgerna representerar vilken spelare de tillhör. Dessa skall placeras på varsin sida av spelplanen på de svarta rutorna.

Nedan kan du nu se en gestaltning av en spelplan på 10×10 rutor med uppställda brickor. Brickornas färger är märkta V (för vit) och S (för svart). En grundregel i Damspel Online är att de svarta brickorna inleder spelgången.

S S S S S
S S S S S
S S S S S
S S S S S
V V V V V
V V V V V
V V V V V
V V V V V

 

Spelgång

Damspel Online 4

När det blivit bestämt vem som gör det första draget, dvs. inleder med de svarta brickorna, är det hög tid att dra i gång spelet. Spelaren med svarta brickor får nu börja flytta en av dem. Detta kan bara ske till tomma spelrutor på planen, samt rutor som är svarta. Rörelsen kommer således ske diagonalt från den främre raden av de uppställda brickorna.

Målet är att flytta sina brickor som så att du hoppar över din motståndares pjäser. Det här kan bara ske om du står med din bricka på en svart ruta som gränsar diagonalt till en annan spelruta med en av din motspelares brickor. Den rutan bortom motståndarbrickan, vilken du kommer att landa på, måste också vara tom.

Du måste alltid hoppa över en motståndarbricka om du har möjlighet till det. Om du har flertalet möjligheter under ett och samma drag, behöver du således ta en av dem. Det kan hända att du hamnar i ett scenario där du kan fortsätta en sekvens efter att du redan hoppat över en spelbricka. Även i detta fall behöver du fullfölja draget. Om du dock skulle ha möjlighet på två eller fler överhoppningar i olika riktningar, behöver du inte välja den som resulterar i flest hopp.

När en bricka blir överhoppad av en annan, kommer den att slås ut ur spelet. Det här är målet med Damspel, att slå ut alla de brickor din motståndare har på planen. Om en av dina brickor skulle nå motsatta ände på spelplanen, kommer den att omvandlas till en ”Dampjäs”. Den får nu nya egenskaper, såsom att den kan även förflytta sig bakåt, så länge detta sker på de svarta spelrutorna.

Spelregler för Checkers

Damspel Online 3

Nedan kan du nu läsa om några av de grundläggande regler som finns i Damspel.

  • Rörelseriktning: I Damspel och Damspel Online får man bara röra sig på de svarta rutorna på spelplanen. Brickorna får även bara gå framåt från sin utgångsposition. Undantaget är som en bricka omvandlats till en Dampjäs, i vilket fall den även får gå bakåt på planen.
  • Hoppkrav: Du måste alltid genomföra ett drag där du hoppar över motståndares bricka om du har möjlighet till det. Du kan således inte stå över det draget. Om du har val på flera hoppmöjligheter med olika brickor, behöver du dock endast hoppa med en av dem.
  • Startfärg: De svarta brickorna inleder alltid ett parti av Damspel Online.
  • Hoppförbud: Du tillåts inte hoppa över dina egna brickor. Du kan heller inte genomföra ett hopp om rutan bakom motståndarbrickan är ockuperad, antingen av en egen bricka eller motspelarens.
  • Vinstvillkor: Du vinner generellt i Damspel genom att hoppa över alla brickor som din motståndare har på planen. Andra vinstvillkor är om du lyckas ”låsa” din motståndare, så denna inte kan göra några drag. Ytterligare en särskild regel är om 100 drag passerat utan att en bricka har hoppats över. I detta fall slutar spelet som oavgjort.

Damspel – Ett av världens äldsta brädspel

Damspel Online 2

Damspel har en längre historia än tillexempel Schack. Den första varianten av det här spelet tros härstamma från det antika Egypten, där ett spel som har vissa likheter med dagens Damspel uppkom cirka 1 600 år f.Kr. Den moderna versionen som är mer igenkännlig för oss fick sina första regler skrivna i Spanien under 1500-talet.

Damspel och Damspel Online är idag ett etablerat brädspel i västvärlden. Det är enkelt, underhållande och engagerande. Det finns olika taktiker man kan ta till för att vinna, samtidigt som spelgången är snabbare än den i tex. Schack. Online-versionen tillåter för ett brett spelande med personer från världens alla hörn. Det kan även spelas via datorn, såväl som telefonen och surfplattan.

Eva Karlsson
Skriven av

Eva Karlsson

Eva Karlsson är en entusiastisk spelare som älskar både brädspel och kortspel. För henne har spel alltid varit ett stort fritidsintresse. De har både hjälpt henne att koppla bort stressfyllda saker i livet och att uppleva spänning. Hon jobbade tidigare som lärare. Nu är hon skribent på Spel-online, där hon delar med sig av sin djupa kunskap om spel. Förutom sitt intensiva intresse för spel älskar hon djur. Hemmavid har hon tre katter, två hundar och en sköldpadda. Det gör att det alltid fullt ös hemma hos Eva. Att komma hem till henne på spelkvällar är en härlig upplevelse, men ingenting för dig som är allergisk mot pälsdjur.

Vanliga Frågor och Svar om Damspel

Vad heter Damspel på engelska?

Checkers.

Hur vinner man i Damspel?

Genom att slå ut motståndarens spelpjäser.

I vilka riktningar kan man röra sig i Damspel Online?

Spelriktningen sker diagonalt längsmed de svarta rutorna.

Hur gammalt är Damspel?

Damspel uppkom i sin första variant för över 3 500 år sedan.