Fia Med Knuff Online

Fia Med Knuff Online är ett mycket omtyckt sällskapsspel i Sverige. Utöver att vara tävlingsinriktat, är det även ett spel som är lämpligt för näst intill alla åldrar. Genom att flytta sina pjäser runt på planen, är målet att nå mitten från sin utgångsposition. Fia Med Knuff är ett brädspel som blivit anpassat för nätspelande, så det är tillgängligt i både datorn som på mobilen och surfplattan. Här kommer du kunna läsa om samt spela Fia Med Knuff Online.

Spela Fia Med Knuff Gratis Online

Fia Med Knuff Online spel är enkelt att spela. Genom att använda dig av portalen här, kommer du kunna välja på att antingen möta en datormotståndare eller andra personer. Spelet vi erbjuder är av den klassiska varianten. Således gäller samma regler i detta Fia Med Knuff som det du spelar i brädspelsversionen. Skillnaden är rent mekanisk. Du flyttar dina pjäser med musen och tärningskasten avgörs av en RNG-modul (Random Number Generator).

Så spelar du Fia Med Knuff

Fia med Knuff Online 1

Fia Med Knuff är ett spel som i grund och botten har ett enkelt upplägg. Om man bryter ner alla aspekter i spelet till en simpel princip, så handlar det om att ta sig från A till B för att vinna. Detta sker dock under en spelgång som har många dimensioner att navigera. Du behöver således både tänka smart samt göra de rätta dragen för att slutligen stå som segraren.

Fia Med Knuff Online är dock ändå lämpligt för folk i alla åldrar. Den enkla principen i spelet gör att även de små kommer kunna ha roligt och tävla mot de äldre. Det här gör Fia Med Knuff till ett av de mer välavvägda sällskapsspelen som passar för alla i familjen. Som ett av våra mest populära familjespel, är således Fia Med Knuff värdigt en plats på din spelhylla.

Spelupplägg

Fia Med Knuff har ett upplägg som består av allt från spelplan till pjäser och andra tillbehör. De spelpjäser som förekommer i spelet är uppdelade i fyra set, vilka även har sina egna färger. I den klassiska varianten av spelet är dessa blå, grön, gul och röd. Varje färg som markerar de olika pjäserna har även en betydelse på spelplanen, där inte minst ”boet” är viktigt.

Fia Med Knuff spelas även med en tärning. Det är tärningen som avgör hur många steg på planen du får röra dig. Här gäller de traditionella tydningarna av tärningskasten, där du får gå de antal steg som motsvarar siffran på tärningskastet. I de flesta uppsättningar av spelet som du köer i butik kommer även med en tärningskopp.

Det här är dock inget nödvändigt, utan bör ses som mer av ett hjälpredskap. När du spelar Fia Med Knuff Online kommer tärningskasten att ske virtuellt. Då används i stället en RNG-modul som slumpmässigt genererar fram olika siffror från 1–6.

En vanlig uppsättning av Fia Med Knuff ser ut så här:

Artikel Antal
Spelplan 1
Spelpjäser 16 (fördelade på fyra färger)
Tärning 1
Tärningskopp (alternativt) 1

 

Fia Med Knuff Online Spelplan

Spelplanen är fyrkantig till formen och består av några olika moment du kommer passera under spelgången. Det första är bona, vilka utgör startpunkten för dina spelpjäser. Du placerar således dem i det bo som representerar färgen på dina pjäser. De spelrutor du sedan skall röra dig på följer ett mönster som liknar ett kors. Du behöver således ”runda” planen för att nå fram till slutpunkten. Den här nås genom att du flyttar dig på de fyra spelrutor som bär samma färg som dina spelpjäser.

När du spelar Fia Med Knuff Online kommer spelplanen med största sannolikhet likna den fysiska versionen. Det kan dock även förekomma andra typer. Det virtuella spelet är enklare att modifiera och ändra. Således finns det ett antal varianter online som bär på vissa skillnader till upplägget jämfört med den analoga varan.

Spelgången

Fia med Knuff Online 2

Fia Med Knuff inleds med att man behöver ta sig ur sitt bo. Det här är enbart möjligt om du slår en sexa med tärningen. När detta sker, får du således flytta en av dina spelpjäser ett steg ur boet. Du tillåts ha alla dina spelpjäser i omlopp ute på spelplanen. Dock kan bara en flyttas per tärningsslag och spelomgång. Undantaget är om du slår en sexa, varpå du får ytterligare ett kast. I en annan variant av spelet kan man även lämna boet om man slår en etta med tärningen.

När din pjäs väl är ute ur boet och aktiv på spelplanen, är den även exponerad för dina motspelare. De kan således slå ut dina pjäser om de landar på samma ruta som du. Den här aspekten av spelet ligger till grund för namnet, då du ”knuffar” undan en annans spelpjäs. Om en pjäs skulle råka ut för detta, får den återvända till boet för att börja om sin resa på nytt.

Spelriktningen sker medurs, där du följer de rutor som leder runt planen. Det kan bli något av en trafikstockning med dina egna pjäser, då du inte tillåts varken landa på samma ruta som dem eller gå förbi med en. Du måste alltså alltid se till att dina pjäser inte byter plats. Detta kan enbart ske om en blir bortknuffad av en motståndare och således behöver börja om.

Vinst

När du gått ett helt varv runt planen, utom den första rutan utanför ditt bo, kommer du presenteras med utgången ur Fia Med Knuff. Den här markeras av fem spelrutor som leder in till mitten av spelplanen. För att tillåtas gå ut, måste du slå ett exakt tärningskast för din aktuella spelpjäs. Du får beträda dessa färgmarkerade utgångsrutor som leder till mitten utan att nå fram till slutet.

Om du dock skulle slå en för hög siffra för att gå ut, får du räkna dig fram till den sista av utgångsrutorna för att där vända om och gå tillbaka resten av stegen. Den spelare som först lyckas få in alla sina pjäser i mitten av planen vinner även spelet.

Spelregler

Nedan kan du nu läsa lite om spelreglerna kring Fia Med Knuff Online.

  • Spelstart: Tärningskast avgör vem av spelarna som börjar Fia Med Knuff. Detta räknas utefter den högsta siffran. För att tillåtas lämna boet med en spelpjäs, behöver du dock slå en sexa, alternativt även en etta.
  • Pjäsrörelser: Dina spelpjäser ute på spelplanen får inte gå om varandra eller landa på samma ruta. Du tillåts enbart flytta en pjäs per tärningskast. Det spelar dock ingen roll vilken du väljer att flytta, så länge de inte hamnar på samma ruta eller passerar en annan av dina pjäser. Spelgången går även medurs.
  • Knuff: Genom att landa på samma ruta som pjäsen av en motståndare, knuffar du ut dennas spelpjäs. Den får då återvända till sitt bo för att börja om processen, där en sexa på tärningen krävs för att återvända till spelplanen.
  • Utgång: För att gå ur spelet med en pjäs behöver du ett exakt tärningsslag. Steg som blir för långa måste genomföras med en överskjutande rörelse på de färgmarkerade spelrutorna som leder till mitten och utgången.

Fia Med Knuff – Ett populärt sällskapsspel för alla åldrar

Fia med Knuff 3

Fia Med Knuff tillhör de sällskapsspel som går att finna på de flesta ställen där folk reguljärt samlas i Sverige. I allt från ålderdomshem till fritidsgårdar, dagis och skidstugor är detta spel ett vanligt inslag. Det beror på många faktorer, vilka tillsammans gör Fia Med Knuff till en storfavorit i spelsammanhang. Den engelska termen för spelet är ”Ludo”, vilket är välkänt världen över.

Fia Med Knuff är således inte bara populärt i Sverige, utan har en global spridning. Spelet tros ha ett mycket gammalt arv, där man hittat referenser till ett spel som liknar Fia Med Knuff från Indien som är nästan 1 500 år gammalt. Det brädspel vi dock känner igen idag skapades under det sena 1800-talet och har varit till försäljning i väst sedan dess. Idag går det att finna Fia Med Knuff Online i gratisversioner likt det spel vi erbjuder här.

Eva Karlsson
Skriven av

Eva Karlsson

Eva Karlsson är en entusiastisk spelare som älskar både brädspel och kortspel. För henne har spel alltid varit ett stort fritidsintresse. De har både hjälpt henne att koppla bort stressfyllda saker i livet och att uppleva spänning. Hon jobbade tidigare som lärare. Nu är hon skribent på Spel-online, där hon delar med sig av sin djupa kunskap om spel. Förutom sitt intensiva intresse för spel älskar hon djur. Hemmavid har hon tre katter, två hundar och en sköldpadda. Det gör att det alltid fullt ös hemma hos Eva. Att komma hem till henne på spelkvällar är en härlig upplevelse, men ingenting för dig som är allergisk mot pälsdjur.

Vanliga Frågor och Svar om Fia Med Knuff

Hur många spelare deltar i Fia Med Knuff?

2–4 är rekommenderat.

Hur vinner man Fia Med Knuff Online?

Genom att gå ut med alla sina spelpjäser i mitten av spelplanen.

När får man lämna sitt bo i Fia Med Knuff?

När du slår en sexa med tärningen. Alternativt kan även en etta gälla.

Vad heter Fia Med Knuff på engelska?

Ludo.