Finns i Sjön - Allt om Klassiska Spelet

Finns i sjön är möjligen det mest omtyckta familjespelet med en kortlek som finns i Sverige. Det är underhållande för barn som vuxna i alla åldrar och mycket enkelt att lära sig. Målet är att samla på sig kvartetter i fyra kort av samma valör. Den intressanta aspekten av spelet är själva ”sjön”, där merdelen av korten ligger samlade under spelets början. Här kommer du kunna läsa om allt du behöver veta om det populära kortspelet.

Spela Finns i sjön gratis online

Finns i sjön regler

Kortspelet Finns i Sjön (även känt som Finns i Havet och Gå och Fiska) har i ett antal decennier varit en vanlig förekomst i främst småbarnshem. Det här är en lek som är mycket enkel att förstå sig på samt utföra. Det enda man behöver ha till hands för att spela en omgång är en komplett kortlek samt en tillräcklig spelyta.

Tack vare den mycket enkla uppsättningen på det här spelet, så kan man utgå från att det har existerat under en längre tid. Det finns källor som spårar den ursprungliga versionen av leken så långt tillbaka som under den sena medeltiden. Således kan man förvänta sig att vi här i Norden har spelat Finns i Sjön i hundratals år, vilket gör det till något av en svensk folktradition.

Möjligen den ledande anledningen till att just det här spelet är så populärt, är för att det är mycket enkelt. Det krävs inte mycket, om än något, till tidigare erfarenheter av kortspel för att man skall kunna förstå sig på den här leken. Detta gör även spelet till en utmärkt underhållningsform för de yngsta bland oss, som snabbt kommer att plocka upp vad reglerna går ut på.

Det finns inte mycket till regler, enbart dem som formar ramarna för kortspelet. De få som dock finns till kommer vi nu att gå igenom här nedan i en punktlista.

  • Du kan enbart fråga efter kortvalörer som du själv har på hand.
  • Man måste plocka ett kort ur ”sjön” om man inte får ett av någon annan.
  • Om man spelat upp alla kort man har på hand, behöver man plocka upp sju nya ur sjön.
  • Spelet är avslutat när alla kort i sjön är upplockade samt kortleken kompletterad i insamlade fyr-par av valörer. Den med mest av dessa fyr-par vinner spelet.

Så spelar du finns i sjön

Finns i sjön online spelgång

 

Kortspelet inleds med att alla som deltar, vilket rekommenderas vara mellan 2–5 personer, tilldelas sju kort vardera. Resterande kort läggs sedan ut i mitten mellan spelarna och sprids så att de bildar en sjö. Viktigt att komma ihåg är att dessa kort måste ligga nedåtvända så man inte kan se dess valörer.

När leken väl inleds, börjar en person att fråga efter kort från en av sina motspelare. Målet med spelet är att samla på sig alla fyra kort av samma valör, säg Hjärter, Klöver, Ruter och Spader 7. Sviterna på korten spelar dock ingen roll. Du kan även enbart fråga efter en kortvalör som du själv har på handen.

Om det infaller sig som så att den spelare du frågar har en valör av det kort du frågar efter, måste detta överlämnas till dig. Du får sedan fortsätta fråga efter fler kort. Du kan här välja att fråga samma spelare om en annan valör, eller vända dig till en annan motspelare och fråga efter den valör som du fick av den första tillfrågade personen.

Om den du frågar inte har det kort du söker, och du således inte blir tilldelat ett av dina medspelare, måste du plocka upp ett spelkort ur den sjö i mitten av spelplanen som namngivit leken. Finns i Sjön fortsätter fram tills att alla kort som ligger i sjön är upplockade från spelplanen, samt när alla kort av samma valör är ihopsamlade hos spelarna. När detta stadie har nåtts, skall man sammanräkna hur många kompletta uppsättningar av valörer var och en av deltagarna sitter på. Den med mest av dessa (räknat i antal) kommer följaktligen att vinna.

Tips och trix för finns i sjön

Korthänder Finns i sjön online

Även om det här är ett enkelt kortspel med en simpel och lättförståelig uppsättning, finns det taktiker du kan använda dig av. Här nedan följer nu en liten genomgång av tips & trix du kan bruka dig av för att förbättra dina vinstchanser.

Börja samla de kort du har minst av Det kan vara en god taktik att inledningsvis börja samla på de kort du inte har många av. Säg om du sitter med två sjuor på handen. Ju fler du har, desto mindre chans är det att dina medspelare sitter på ett när sjön fortfarande är full av kort. Släng därmed inte bort en gissning på låga chanser för utdelning.
Alliera dig med en medspelare Man kan även spela strategiskt genom att alliera sig med en medspelare. Då kan man samarbeta för att båda skall komplettera så många uppsättningar av valörer som möjligt.
Lägg inte korten i ordning När du fått ett kort du samlar på, lägg det då inte synligt i ordning med de andra. Motspelare med skarp blick kan notera detta och fråga efter samma kort som du fick om de anar att du har flertalet av dem på handen.
Var hemlighetsfull (Poker face) Var även hemlighetsfull när du spelar. Ropa inte högt av glädje när du får upp ett kort ur sjön som du söker. Ha lite ”Poker face” även i det här barnvänliga sällskapsspelet.

 

Sammanfattning av kortspelet finns i sjön

Spelplan Finns i sjön online

Finns i sjön är ett klassiskt kortspel som alla älskar. Simpelt, underhållande och med en tillräcklig dos av tävlingsinriktning, kan man både inleda samt avsluta en session som goda vänner. Det handlar väldigt mycket om tur i spelet, vilket är att uppskatta. Det finns således ingen direkt skicklighetsgrad som avgör vinnaren. Idag kan du även ta dig an Finns i sjön genom att spela online, där du ställs antingen mot en dator eller andra motspelare.

Frågor och svar om finns i sjön kortspel

  • Hur många kort ska man ha i finns i sjön?

– En kortlek bestående av 52 kort. Man kan även inkludera jokrar om man så har lust i sitt parti av Finns i Sjön.

  • Hur många kan man vara i finns i sjön?

– Det rekommenderas att man är mellan 2-5 personer som spelar Finns i Sjön.

  • Hur spelar man finns i sjön?

– Finns i Sjön spelas genom att man skall samla på sig kompletta uppsättningar av valörer från en kortlek. Kort plockas även från en hög i mitten av spelplanen, i det här fallet hänvisad till som ”sjön”.