Finns i Sjön

Finns i sjön är ett av de första kortspelen som barn brukar lära sig. Det beror på att Finns i sjön regler är mycket enkla. Du kan lära dig spelet på några minuter. Dessutom behöver du bara en vanlig kortlek för att spela det. Trots sin enkelhet är spelet väldigt underhållande. Läs vidare för att lära dig spela Finns i sjön.

Målet i kortspel Finns i Sjön

För att vinna måste du följa Finns i sjön regler. Du och dina motspelare ska under spelet försöka få så många fyrtal som möjligt. Ett fyrtal är en samling kort med samma värde, till exempel fyra femmor. Du som fått ihop flest fyrtal när spelet är över vinner matchen.

Given enligt Finns i Sjön regler

Börja med att ta fram en vanlig kortlek på 52 kort. Ta bort jokrarna och blanda därefter kortleken noga. Dela sedan ut sju kort till varje spelare.

Vid fyra eller fler spelare rekommenderar jag däremot att ni spelar med fem kort var. Då blir det lättare att få korten att räcka till alla.

Finns i sjön regler säger att ni dessutom kan ta med ytterligare en kortlek om ni är många spelare.

Ta upp dina kort på handen. Var försiktig så att ingen annan spelare ser dina kort.

Korten som blir över ska du sprida ut på bordet med symbolsidan neråt.

Finns i sjön regler

Bilda fyrtal enligt Finns i sjön regler

Du som är yngst börjar därefter spelet. Det gör du genom att granska dina kort noga. Om du har ett fyrtal ska du lägga ut det på bordet framför dig.

Börja sedan fundera på vilket kort du saknar för att kunna bilda ytterligare ett fyrtal.

Be om kort i kortspel Finns i sjön

Under samma tur ska du nämligen sedan be en annan spelare om ett kort. Tänk på att du enligt Finns i sjön regler bara får be om kort i en valör som du redan har på handen. Säg vem du ställer frågan till, sedan kan du till exempel fråga ”Har du några damer?”

Om spelaren du frågar har det måste motspelare ge en dam till dig. När du fått ett kort får du fortsätta be om kort tills du gissar fel.

Om motspelaren inte har kortet du ber om säger personen ”Finns i sjön”. Då får du ta upp ett kort från bordet.

Turen går därefter vidare till nästa spelare, som ska göra samma saker.

Finns i sjön regler

Finns i sjön regler om korten tar slut

Det kan hända att dina kort tar slut under spelet. Då ska du ta upp kort från ”sjön” på handen. Ta upp så många kort som ni började med. Om ni till exempel började med sju kort var ska du plocka upp sju kort.

Är korten i sjön också slut? Då får du helt enkelt vänta tills de övriga spelarna också får slut på sina kort.

Vinnaren i kortspel Finns i sjön

När alla har slut på kort är spelet över. Det enda som återstår då är att räkna sina fyrtal och kora vinnaren. Du som har flest fyrtal på bordet vinner spelet.

Finns i sjön regler – enkelt och roligt

Det här var ett av de första kortspelen jag lärde mig när jag var liten. Nu är jag vuxen men jag tycker fortfarande att det är ett roligt kortspel. Det här är alltså ett kortspel som jag kan rekommendera både till vuxna och barn.

En nackdel med Finns i sjön är att det inte finns som spel online. Det gör att du måste ha en kortlek och någon att spela mot i samma rum.

Ett annat kortspel som passar barn är Svälta räv. Där ska du försöka svälta ut dina motståndare genom att ta alla deras kort.

Eva Karlsson
Skriven av

Eva Karlsson

Eva Karlsson är en entusiastisk spelare som älskar både brädspel och kortspel. För henne har spel alltid varit ett stort fritidsintresse. De har både hjälpt henne att koppla bort stressfyllda saker i livet och att uppleva spänning. Hon jobbade tidigare som lärare. Nu är hon skribent på Spel-online, där hon delar med sig av sin djupa kunskap om spel. Förutom sitt intensiva intresse för spel älskar hon djur. Hemmavid har hon tre katter, två hundar och en sköldpadda. Det gör att det alltid fullt ös hemma hos Eva. Att komma hem till henne på spelkvällar är en härlig upplevelse, men ingenting för dig som är allergisk mot pälsdjur.

FAQ – Vanliga frågor och svar om Finns i sjön regler

Går det att spela kortspel Finns i sjön med jokrar?

Ja, ni kan välja att ta med jokrarna i spelet. Då får ni ersätta vilket annat kort som helst med en joker för att bilda fyrtal.

Hur många spelare kan vara med i kortspel Finns i sjön?

Det här kortspelet passar två till fyra spelare.

Går det att göra Finns i sjön spel ännu enklare?

Ja, det går till exempel att spela med regeln att ni ska samla på par i stället för fyrtal. Det kan underlätta för riktigt unga spelare.

Vad behöver jag för utrustning för att kunna spela kortspel Finns i sjön?

Du behöver bara en vanlig kortlek på 52 kort.

Får jag fråga om samma kort flera gånger?

Ja, det är tillåtet.