Guiden till Brädspel

Ett brädspel Online är en typ av underhållning där du spelar på en designerad spelplan, vanligtvis en kvadrat eller ”bräde”. Den breda definitionen tillåter för att en mängd olika spel av alla möjliga slag kan inkluderas i termen. Här nedan kommer du kunna läsa om alla de mest populära brädspelen både online som runt middagsborden i svenska hem.

Populära Brädspel online

Schack Schack spelas mycket online idag, med dedikerade sidor och online-turneringar. Du flyttar runt dina spelpjäser antingen genom anvisningar på tangentbordet eller med muspekaren.
Fia Med Knuff Fia Med Knuff är en klassiker i svenska spelsammanhang och mycket populärt än idag. Tack vare internet har detta spel blivit tillgängligt online.
Othello Othello är ytterligare ett spel som du kan ta dig an via nätet. Här finns det särskilda spelvarianter där du kan ställa in en mängd olika regler innan spelet tar vid.
Backgammon Backgammon är ett brädspel Online som blivit lite återupplivat tack vare internet. Idag får allt fler unga upp ögonen för den antika spelformen.
Trivial Pursuit Trivial Pursuit, eller TP som det kallas på svenska, är ett kunnighetsbaserat spel. Den som vet mest brukar således ofta vinna, både online som vid fysiskt spelande.
Damspel Damspel (Checkers) är en klassisk form av brädspel som spelas än idag. Du finner att detta spel även är tillgängligt online på flertalet olika håll.
Mahjong Mahjong är ett brickbaserat spel från Kina. Idag kan du spela det både mot andra som med dig själv i patiens online.
Monopol Monopol är en av världens mest populära former av sällskapsspel. Lystern kring spelet är lika stark även idag med mängder av folk som spelar mot varandra eller en datorbaserad motståndare online.

 

Ovan kan du läsa om de bräde-baserade spel som är vanligast bland svenskarna på nätet.

Att spela ett brädspel online tillhör den moderna vardagen för många svenskar. Tack vare internet och den teknologiska utvecklingen i form av interaktiva program och tjänster på nätet, kan du finna mycket nöje i att spela nätbaserade bräd- och sällskapsspel.

Bara för att utvecklingen gått framåt, betyder det inte dock att även vår smak för brädspelen har förändrats. De mest populära typerna online idag är även många av dem klassiker i spelsammanhang.

Rekommenderade Brädspel Online 2024

Schack

Schack är ett av de mest världsomspännande brädspelen som finns. Det har varit en del av flertalet kulturer runtom jorden i hundratals år. Med sina 64 spelrutor och två uppsättningar av spelpjäser i svart och vitt, har Schack etablerat sig som mer än bara ett populärt spel. Idag finner du populärkulturella referenser till schack i allt från film- och TV till musik och litteratur. Du kan enkelt spela schack på nätet idag, där du ställs mot antingen en datastyrd motståndare eller andra personer.

Othello

Othello har blivit ett mycket omtyckt spel, särskilt i den västerländska hemisfären. Det skapades i mitten av 1800-talet under sitt engelska namn Reversi och har sedan dess underhållit personer världen över genom decennierna. Det här är ett ganska ås enkelt spel att förstå sig på, men med en djupgående strategisk aspekt. Målet i Othello är att du skall ”erövra” din motståndares spelbrickor genom att omringa dem med dina egna.

Alfapet

Alfapet, även känt vid sitt engelska namn Scrabble, är ett bokstavsbaserat spel på bräde. Idag kan man spela Alfapet online, där det förekommer i olika former. Bland annat så är det populära Wordfeud-spelet till stor del baserat på Alfapet och Scrabble. Du vinner här genom att använda dig av brickor vilka är försedda med bokstäver. Med bokstäverna i hand skall du sedan stava fram ord på spelplanen.

Mahjong

Mahjong är lika mycket ett sällskapsspel som det är ett pussel. Du använder brickor för att forma spelplanen till din fördel. Varje bricka är försedd med en symbol, vilken skall kunna kombineras med andra på spelplanen. Mahjong har sitt ursprung i Kina, där det existerat under en längre tid. Idag har spelet dock även blivit populärt i västvärlden, mycket tack vare att det är tillgängligt online.

Risk

Risk är ett brädspel där ditt strategiska tänkande kommer leda till seger. Det handlar dock inte om de små detaljerna, utan den stora planen. Spelet är mycket populärt idag och finns i flertalet olika utgåvor online. Risk ställer dig längst fram i hären på en världserövrande armé, där du med hjälp av dina styrkor samt tärningskast skall utplåna dina motståndare och utföra de uppdrag du tilldelats vid spelets inledning.

Fia Med Knuff

Fia Med Knuff är ett brädspel Online som går att finna i nästan varje fritidsgård och ungdomsanläggning runtom Sverige idag. Det är mycket populärt, särskilt bland de yngre, tack vare sin relativt enkla uppsättning och spännande spelgång. Du kan idag spela Fia Med Knuff på nätet, där samma regler gäller. Dessa är att du genom tärningskast skall röra dig runt brädet, för att slutligen få in alla pjäser i centrumet av spelplanen.

Kinaschack

Kinaschack är en simpel variant av bräde-baserade spel där du skall försöka korsa spelplanen. Detta sker genom rörelser där du hoppar över spelpjäser. Till skillnad från de flesta brädspel, är planen i Kinaschack rund. Du inleder med att få ut dina pjäser ur ditt ”bo”, varpå du har ett motsvarande spelområde på andra sidan spelplanen du skall föra dem till.

Backgammon

Backgammon är ett klassiskt brädspel som kräver mycket tanke. Det är dock enkelt att förstå sig på grunderna i spelet. Det finns således en stor skala av skicklighetsnivåer i Backgammon, vilket är en av anledningarna till att det är populärt än idag. Backgammon har sitt ursprung i mellanöstern, där den första varianten av spelet skapades för mer än 5 000 år sedan.

TP (Trivial Pursuit)

Trivial Pursuit är kunskapsspelet som baseras på pjäser vilka rör sig över ett spelbräde. Varje ruta du landar på har olika frågor som berör ett antal ämnen. Dessa måste besvaras korrekt för att du skall kunna fortsätta avancera genom spelgången. Även känt som TP, är det här ett av de mest populära sällskapsbrädspelen som finns, särskilt bland vuxna.

Brädspelskategorier

Vi människor har alltid sett en idé i att utföra lekar som inkluderar flera av oss. Från barnsben upp till vuxen ålder har tävling och utmaningar i ett roligt format en plats i våra liv. Till dessa sysselsättningar hör olika former av spel, där brädspelen är bland de mest populära och omtyckta sätten för oss att umgås med varandra.

Bräde-baserade spel kommer i flertalet olika varianter. Vissa har en mer enkel uppsättning och är snabba att genomföra, medan andra kräver betydligt mer tankekraft samt blir till långdragna historier. Oavsett vilken stil du tycker om, finns det ett spel som kommer att passa dig. Här kommer du kunna läsa mer om de bräde-baserade spel som är populärast både online som vid fysiskt spelande.

Då dock definitionen av brädspel Online är så bred, brukar denna spelform även delas in i subdivisioner och underrubriker. Många kategorier av olika spel kan även länkas samman för att bilda ett ormnäste av definitioner, tolkningar och synsätt.

En enkel regel att dock förhålla sig till när man vill definiera ett brädspel, är om det spelas på en designerad spelplan. Denna skall helst vara en del av ”spellådan” och därmed utgöra ”spelbrädet”. Här nedan kan du nu först läsa om några förslag på olika spelkategorier med ett bräde.

Sällskap/familjespel

Den första och vanligaste typen av brädspel tillhör sällskap- och familjekategorin. Det här är spel som på ett eller annat sätt inkluderar flertalet deltagare under spelgången. De brukar även vara ganska så enkla, så alla från små till stora kan delta i spelet på samma grunder.

Lagspel

Lagspel är som beteckningen tyder på bräde-baserade spel där man spelar i lag. Denna speltyp kräver således att flertalet spelare deltar och passar således utmärkt till större sällskap. Varianter av lagspel kan se olika ut, dock är det just samarbetet mellan lagkamraterna som utgör grunden i dem.

Strategispel

I stort sett alla spel du tar dig an kräver någon form av strategi. Om det inte skulle vara fallet, har spelet helt och hållet överlämnat sin spelgång till turen. Det finns dock de bräde-baserade spel som är än mer fokuserade på just den strategiska biten än andra. Dessa har således en alldeles egen kategori.

Tärningsbaserade spel

En tärning i spelsammanhang används allt som oftast till att röra sig över spelplanen. De tärningar som används kan dock se olika ut, beroende på spelet. En vanlig, sexsidig västerländsk tärning tillhör normen och ett koncept de flesta känner till. Du slår tärningen, varpå det nummer som kommer upp hänvisar till hur många steg du får ta över planen. Det finns många olika tärningsspel.

Kortbaserade spel

När en tärning saknas, kan dina steg och rörelser i stället avgöras av kort. Det här har blivit en allt vanligare typ av brädspel. Kort kan även förekomma som något av en specialfunktion, där de tilldelar spelare antingen positiva eller negativa effekter under spelgången. Det mest välkända exemplet av det här är möjligen chanskorten i Monopol.

Brädspel genom historien

Det är svårt att sätta ett finger på när i historien vi började spela brädspel. Mycket pekar dock mot att så länge konceptet med en definierad spelplan har existerat, har även denna typ av spel pågått. De första mer urskiljbara brädspelsvarianterna vi har tillgång till uppkom dock för cirka 5 000 år sedan. Först då började man i skrift eller bildliga hänvisningar att dokumentera spelreglerna.

Ett av de äldsta spelen som härstammar från antiken, och spelas än idag, är Backgammon. Andra väl åldrade spel är bland annat spelet Ur. Det kommer från de forna rikena kring Mesopotamien-området och tros ha varit en del av den kulturen för cirka 4 500 år sedan. Schack är ytterligare ett spel som funnits länge, dock var det först under medeltiden som det verkligen tog fart.

Vanliga Frågor & Svar om Brädspel

Vad utgör ett brädspel?

Hur länge har man spelat på bräda?

Finns det spel på bräde för endast två spelare?

Vilket är det populäraste bräde-baserade spelet?