Luffarschack – Spelguide och gratis spel

Google Luffarschack eller Fem i rad är ett klassiskt barnspel. Det går ut på att skriva ut X eller O-symboler. Spelet sker på ett rutnät. Under spelet ska du försöka få fem av dina symboler i rad. Du och din motspelare turas om att rita ut symboler. Det enda material du behöver är papper, penna och en person att spela mot. Spelet går också att spela gratis online.

Spela Luffarschack gratis online

Som sagt går Luffarschack även att spela online. Här ovanför kan du testa en version av Tre i rad eller Tic Tac Toe helt gratis. Du behöver inte ens registrera dig, utan det är bara att börja spela.

Luffarschack spelregler

  • Det här är ett spel som ska ske på ett rutnät. Ni kan till exempel använda er av papper och penna. Det går även att spela på ett bräde.
  • Börja med att rita upp rutnätet som utgör spelplanen. Den ska bestå av 15 x 15 rutor.
  • En av er ska ha symbolen X och den andra symbolen O. Den som har X brukar få göra det första draget, men ni kan också lotta om vem som ska börja. Ni kan även lotta om vem som ska vilken symbol, om ni inte kommer överens. Turas om med att börja, om ni spelar flera omgångar.
  • Spelet är anpassat för två deltagare.
  • Under spelet turas ni sedan om att rita ut era symboler på rutnätet.
  • Den av er som får fem av era symboler i rad först vinner spelet. Raden kan vara horisontell, vertikal eller diagonal. Det kan också bli oavgjort, om rutorna tar slut innan någon av er fått ihop fem i rad.

Luffarschack

Spelguide till Google Luffarschack

Här har jag skrivit ihop en kort guide till spelet.

Så här gör du för att spela Luffarschack:

  1. Rita upp spelplanen om ni spelar offline. Om du ska spela online öppnar du helt enkelt spelet.
  2. Kom överens om vem av er som ska ha vilken symbol samt vem som ska inleda spelet. Du som spelar online får oftast inte välja, utan får en tur och en symbol tilldelad dig automatiskt.
  3. Rita in din symbol i rutorna på spelplanen. Om du spelar online trycker du på rutan där du vill ha din symbol.
  4. Du vinner om du lyckas få fem symboler i rad, vertikalt, horisontellt eller diagonalt.

Olika varianter av Luffarschack

Jag brukar se Fem i rad som den vanligaste varianten av spelet. Det var där jag tog upp det först i artikeln. Möjligen har du andra erfarenheter än jag. För det finns mängder av varianter av det här spelet, både här i Sverige och internationellt.

Här ska jag beskriva några andra vanliga varianter på Google Luffarschack.

Luffarschack tre i rad

Det är den här varianten som du kan spela gratis i artikeln. Den här varianten, som heter Tic Tac Toe på engelska, är den allra enklaste versionen av spelet. Här består spelplanen av 3 x 3 rutor. Du vinner om du lyckas få tre symboler i rad.

Luffarschack 5 i rad

Originalet, som jag ser det. Här är består spelplanen av 15 x 15 rutor och målet är att få fem symboler i rad. Den här varianten heter Gomoku internationellt. Spelet förekommer i de svenska mästerskapen.

Sju i rad

Likadant som Gomoku, men här måste ni få sju symboler i rad för att vinna. Det här är en mer avancerad variant som passar erfarna spelare.

Luffarschack

Strategier för Luffarschack

Det här är inte ett turspel. Med andra ord är det fullt möjligt att bättra på sina chanser att vinna genom att utveckla en framgångsrik strategi.

Rent generellt är det viktigt att alltid ha koll på vad din motståndare gör. Om din motståndare har ritat ut tre av sina symboler i följd måste du till exempel blockera dem. Det är inte alltid helt lätt att få syn på motståndarens treor. Tänk på att det kan vara en tom ruta mellan symbolerna. Då måste du sätta din symbol emellan och blockera innan motståndaren hinner rita ut fler.

En populär strategi i Luffarschack är att försöka skapa två rader med tre symboler. Försök att göra det så att din motspelare inte märker vad du tänker göra. Du kan till exempel sätta ut en symbol i en formation och sedan någon helt annanstans så att motspelaren blir vilseledd. Återkom sedan till formationen och bygg vidare på den. Rita ut två symboler i närheten av varandra och gör sedan om dem till treor. Det är otroligt svårt för en motståndare att hindra dig från att vinna om du har två treor. De hinner bara blockera en av dem under sin tur.

Tänk också på att övning ger färdighet. Ju mer du spelar, desto bättre kommer du att bli. Du kommer till exempel att bli bättre på att tolka din motståndares drag och hinna blockera dem om du behöver göra det.

Luffarschack

Luffarschack – enkelt men roligt

Det här spelet ses ofta uteslutande som ett spel för barn. Visst är det sant att spelet passar barn. Det har enkla regler och även själva spelmekanismen är enkel. Problemet med att kategorisera det på det sättet är att många vuxna kommer att bli avskräckta från att spela det. Som du sett i den här artikeln finns det emellertid både varianter för unga spelare och varianter som passar mer erfarna spelare.

Själv tycker jag fortfarande om Luffarschack och jag är övertygad om att många andra vuxna också skulle tycka om det. En del kanske skulle anse att det är för enkelt, men då finns det många andra komplexare spel att testa som Schack eller Backgammon.

Eva Karlsson
Skriven av

Eva Karlsson

Eva Karlsson är en entusiastisk spelare som älskar både brädspel och kortspel. För henne har spel alltid varit ett stort fritidsintresse. De har både hjälpt henne att koppla bort stressfyllda saker i livet och att uppleva spänning. Hon jobbade tidigare som lärare. Nu är hon skribent på Spel-online, där hon delar med sig av sin djupa kunskap om spel. Förutom sitt intensiva intresse för spel älskar hon djur. Hemmavid har hon tre katter, två hundar och en sköldpadda. Det gör att det alltid fullt ös hemma hos Eva. Att komma hem till henne på spelkvällar är en härlig upplevelse, men ingenting för dig som är allergisk mot pälsdjur.