Hjärter Kortspel

Hjärter är ett mycket omtyckt och hyllat svenskt kortspel som bygger kring fyra deltagare. Det är ett så kallat stickspel, där målet är att nå så få poäng som möjligt. Poängen räknas beroende på hur många kort som man samlar på sig under spelets gång. Som stickspel är Hjärter ett av de enklare, med lättförståeliga regler och simpla instruktioner. Här kommer vi gå igenom Hjärter kortspel i en nätt liten guide som beskriver hur man tar sig an leken.

Spela Hjärter gratis online

Så spelar du Hjärter kortspel

Hjärter kortspel sitter på en långlivad tradition som ett av svenskarnas favoritspel involverandes en kortlek. Det är av definitionen ett stickspel, vilket betyder att du samt dina motspelare skall lägga ut ett kort vardera som på något sätt följer varandra enligt reglerna. Detta skapar således ett ”stick” av de utspelade korten.

Just Hjärter kortspel är en särskilt populär variant av stick. Det är enkelt att lära sig, men kan ta lite tid att bemästra. Det här är nämligen en lek som kräver en del skicklighet för att man verkligen skall lyckas, även om turen också är med på ett hörn. Själva spelupplägget är otroligt enkelt, då det enda du behöver ha tillhands är en komplett kortlek på 52 kort samt en tillräckligt stor yta. Du behöver dock även motspelare, då det här inte är en patiens. Dessa går att finna genom att spela Online.

Hjärter kortspel inleds med att alla korten i leken skall delas ut till deltagarna. Det hör till vanligheterna att man är fyra personer i ett parti av Hjärter. Det resulterar i 13 kort vardera. Efter att dessa blivit utdelade med svitsidan neråt, skall varje spelare välja tre kort ur sin hög och skifta dem till spelaren till vänster.

När spelrundan väl börjar kan man titta på sina kort. Spelaren som sitter på Klöver Två inleder spelgången genom att lägga ut detta som det första sticket. Därefter skall de andra deltagarna spela ut kort på sticket av samma svit. Detta fortsätter tills någon vinner sticket, varpå man inleder nästa runda.

Här nedan följer en genomgång av spelupplägget.

1. Till fyra spelare delas 13 nedåtvända kort ut. 3 av dessa skall sedan föras över till motspelaren till vänster.
2. Spelaren med Klöver 2 lägger ut det kortet som första sticket.
3. I tur och ordning spelar sedan resten av spelarna ut Klöver-kort på sticket.
4. När någon vinner sticket, inleds nästa spelomgång.

Regler för Hjärter

Spelkort Hjärter online

Det finns ett antal regler man måste förhålla sig till under ett parti av Hjärter kortspel. Dessa skall vi nu gå igenom här i en punktlista.

  • Om man inte kan spela ut en svit i det gällande sticket, får man saka ett kort av en annan kulör.
  • Man kan dock inte saka ett kort som är poänggivande (Hjärter och Spader) under den första spelomgången.
  • Vinnaren av ett stick, dvs. den som lade högsta valören av ett stickets svit, inleder nästa runda.
  • Man får dock inte spela ut ett kort av sviten hjärter som början på ett stick om det inte redan sakats ett under föregående spelrunda.
  • När alla kort är utspelade, sammanställs poängen.

Poängsammanställningen i Hjärter kortspel är lite annorlunda från andra stickspel. Det gäller här att få så lite poäng som möjligt. Enligt reglerna, så är varje kort av sviten Hjärter värt ett poäng. Spader Dam är värd 13. Således skall alltså 26 poäng delas ut till de olika spelarna som deltar i leken.

Spelomgångarna fortsätter fram tills att en spelare nått 100, varpå den totala poängsammanställningen äger rum. Den som har minst poäng kommer att sedermera vinna. Målet är alltså att se till så man inte vinner stick som har både hjärter som Spader Dam i sig, då dessa kort är de som resulterar i en förlust.

Hjärter för 3 eller 5 spelare

Även om det rekommenderas att man är 4 spelare under ett parti av Hjärter kortspel, finns det även speciella regler för dem som vill spela med 3 eller 5 personer. Den största skillnaden här är att man anpassar mängden kort som blir utdelade till de olika deltagarna.

  • Hjärter för 3 spelare: Önskar man spela Hjärter kortspel med tre deltagare, kommer varje spelare att bli tilldelade ytterligare ett kort utöver det antal som gäller vid fyra spelare. Den som inleder spelomgången med Klöver Två kommer även få lägga ut två kort i det första sticket. Alternativt kan man lägga undan ett kort, vanligtvis Klöver Två. Väljer man det här sättet så är det Klöver Tre som inleder den initiala spelomgången. Poängsammanställningen består dock som den samma.
  • Hjärter för 5 spelare: För fem personer i ett parti av Hjärter kortspel kan man gå den andra vägen, dvs. att man delar ut färre kort till deltagarna samt lägger undan två åt sidan. Det finns även alternativ för att man delar ut extra kort till vissa av deltagarna, varpå de spelar ut två kort i det första sticket för att återställa antalet kort alla har på händerna.

Tips, råd och taktik för kortspelet Hjärter

Korthand Hjärter online

Man kan vara strategisk i det här kortspelet. Här skall vi kolla på taktiker du kan använda dig av för att skapa de bästa förutsättningarna för vinst.

  • Du kan bland annat tvinga fram att någon spelar ut Spader Dam om du sitter på många kort i ett stick. Är du således den som får lägga ut ett stick i en svit du har många kort av, kan det här vara till din fördel.
  • Man kan även saka sina kort strategiskt för att på så vis bli av med en särskild färg. Detta kommer att tillåta dig saka många av dina kort om du spelar på ett stick där du saknar en svit.
  • Det kan vara fördelaktigt att sitta på Hjärter, trots att dessa är poängkort. Om du har en hög andel av dina kort i låga hjärter, kan dessa snabbt sakas under spelomgångarna för att bli av med dem.

Sammanfattning av Hjärter kortspel

Hjärter kortspel är ett roligt stickspel som är mycket uppskattat av det svenska folket. Vi har spelat det här kortbaserade sällskapsspelet i flertalet decennier och har även blivit mycket duktiga på det. Hjärter tillhör idag underhållningsalternativen på allt från fritidsgårdar till ålderdomshem och våra vardagsrum. Med en kortlek nära intill och fyra smått uttråkade personer, kan Hjärter således vara en väg till en nöjsam stund i gott sällskap!

Eva Karlsson
Skriven av

Eva Karlsson

Eva Karlsson är en entusiastisk spelare som älskar både brädspel och kortspel. För henne har spel alltid varit ett stort fritidsintresse. De har både hjälpt henne att koppla bort stressfyllda saker i livet och att uppleva spänning. Hon jobbade tidigare som lärare. Nu är hon skribent på Spel-online, där hon delar med sig av sin djupa kunskap om spel. Förutom sitt intensiva intresse för spel älskar hon djur. Hemmavid har hon tre katter, två hundar och en sköldpadda. Det gör att det alltid fullt ös hemma hos Eva. Att komma hem till henne på spelkvällar är en härlig upplevelse, men ingenting för dig som är allergisk mot pälsdjur.

FAQ - Vanliga frågor och svar om kortspelet Hjärter

Hur gör jag för att spela Hjärter kortspel?

Hjärter är ett stickspel, där du skall undvika att plocka poäng.

Hur många kan vara med i Hjärter?

Det rekommenderade antalet spelar är 4, dock finns det särskilda tillvägagångssätt för att även 3 eller fem personer skall kunna spela.

Finns det några taktiker jag kan använda i spelet Hjärter?

Det finns små taktiker man kan bruka sig av i Hjärter för att bättra på ens vinstchanser.