Tribello – Spelregler och Guide

Tribello är ett ganska invecklat kortspel för tre spelare. Det går ut på att vinna rätt antal stick. Varje spelare har en speciell kvot att hålla reda på som dessutom varierar under spelets gång. Det här spelet heter även Trebello kortspel, Spröt och Bismarck kortspel. Kärt barn har många namn. I den här artikeln har jag samlat allt du behöver veta om spelet.

Tribello regler

 • För att spela Tribello behöver du en vanlig fransk-engelsk kortlek på 52 kort. Dessutom behöver du papper och penna så att du kan skriva ner era poäng.
 • Spelet är anpassat för tre spelare.
 • Det här är ett spel där ni spelar om stick. Ett stick är en omgång där varje spelare lägger ett kort i en given färg. Den av er som lägger det högsta kortet i den gemensamma färgen vinner sticket och får ta upp korten.
 • I omgång ett till tre ska ni försöka vinna så många stick som möjligt. I den sista omgången ska ni däremot försöka vinna så få stick som möjligt.
 • Ni behöver också hålla koll på er personliga kvot. Varje spelare har ett bestämt antal stick de ska vinna.
 • Uppfyller du inte din kvot får du ett minuspoäng för varje stick du saknar upp till din gräns.
 • Om du inte är nöjd med dina kort har du möjlighet att byta ut dem mot andra mellan omgångarna. Notera dock att varje bytt kort kostar dig två poäng.
 • Trumffärgerna avgör ni på olika sätt i de olika omgångarna. I den första vänder ni upp det översta kortet i talongen och den färgen blir trumffärg. Den andra omgången är det dealern som bestämmer trumffärgen. I de två avslutande omgångarna finns det däremot ingen trumffärg.
 • Spelaren som får flest poäng vinner matchen.

Tribello

Kvoterna i Trebello kortspel

Som jag nämnde under regelavsnittet har alla speciella kvoter i det här spelet. Kvoterna anger hur många stick ni behöver vinna under de olika omgångarna. Spelarnas kvot varierar dessutom mellan de olika omgångarna. Så här ser kvoterna ut i spelets tre första omgångar:

 • Dealern – 6 stick.
 • Du som sitter till vänster om dealern – 4 stick.
 • Spelaren som sitter till höger om dealern – 3 stick.

Den fjärde omgången i Tribello ser fördelningen däremot ut så här:

 • Dealern – 3 stick
 • Du till vänster – 4 stick
 • Den som sitter till höger – 6 stick.

Fokusera på att uppfylla din kvot och vinna rätt antal kvot. Om du vinner för få får du nämligen minuspoäng. Du får ett minuspoäng för varje stick som du saknar. Dra dig däremot inte från att vinna fler stick, om du har möjlighet. Du får en poäng för varje extra stick som du vinner under matchen. Det här gäller under de tre första omgångarna, men i fjärde omgången ska du försöka undvika att vinna fler stick än din kvot. Då får du tvärtom minuspoäng för varje extra stick som du vinner.

Så spelar du Tribello

Det här kortspelet går dessvärre inte att spela online. Med andra ord behöver du spela det analogt, med en vanlig kortlek. I spelguiden här nedanför ska jag beskriva hur du ska göra.

Förberedelser

Innan ni kan börja spela behöver du genomföra några enkla förberedelser:

 1. Ta först och främst fram kortleken ni ska spela med.
 2. Du ska även ta fram ett papper och en penna, så att du kan skriva ner era poäng.
 3. Därefter ska du ta bort eventuella jokrar från leken.
 4. Blanda kortleken noggrant.
 5. Dela sedan ut korten till spelarna. De ska ha 13 kort var.
 6. Lägg korten som blir över i en hög på bordet. Korten ska ha symbolsidan neråt.
 7. Vänd sedan upp det översta kortet i högen. Färgen på det kortet blir trumffärgen för den första omgången.
 8. Nu kan spelare byta ut sina kort mot spel i högen. Varje byte kostar två poäng. Du får inte se vilket kort du får innan bytet, utan det är en chansning.

Tribello

Första till tredje omgången i Tribello

Därefter börjar själva spelet.

 • Du som delade ut korten får göra det första draget. Lägg ut ett kort.
 • Turen går sedan vidare medsols. Nästa spelare ska antingen försöka lägga ett högre kort i samma färg eller ett högre kort i trumffärgen. Om spelaren inte har något passande kan hen lägga ett annat valfritt kort.
 • Slutligen lägger spelare nummer tre sitt kort.
 • Den av er som la kortet med högst valör i spelfärgen eller trumffärgen vinner sticket.
 • Skriv ner poängställningen och gå vidare till nästa stick.

Den fjärde omgången i Trebello kortspel

I den fjärde och sista omgången gäller andra regler än i resten av spelet. Alla spelare får nya kvoter. Dessutom ska ni nu försöka undvika att vinna stick. Det vill säga, ni ska fortfarande uppfylla era kvoter, men om ni vinner fler stick får ni minuspoäng. I den här omgången spelar ni utan trumffärg, vilket innebär att det är du som lägger det högsta kortet i spelfärgen som vinner.

Så räknar du poäng i Tribello

Poängen i Bismarck kortspel hänger ihop med kvoterna i spelet. En spelare som exakt uppfyllt sin kvot får noll poäng. I omgång ett till tre får du sedan ett poäng för varje extra stick du vinner, som överskrider din kvot. Om du inte uppfyller din kvot får du ett minuspoäng för varje stick du saknar.

I den fjärde omgången gäller däremot andra regler. Där ska ni uppfylla er kvot, men akta dig för att vinna fler poäng. I den fjärde omgången får ni nämligen minuspoäng för varje extra stick som ni vinner. Precis som tidigare får du även minuspoäng om du inte uppfyller din kvot.

Tribello

Tribello – ett sällskapsspel för vuxna

Det här är ett roligt kortspel där det gäller att ha huvudet på skaft. Du måste dels hålla koll på din kvot, dels de skiftande reglerna i spelet. Det kan vara en utmaning för nybörjare men många erfarna spelare tycker nog som jag, att det mest bara att det är kul med omväxling. Av den anledningen är det här ett spel som jag spelar ofta med mina vänner.

Det enda som kan vara lite trist med Tribello är att endast tre personer kan var med och spela. Om det är fler som vill vara med kan ni i stället testa Poker. Det är ett komplext strategiskt kortspel som går ut på att få en så bra hand som möjligt. Eller så kan du bluffa dig till vinster genom att få de andra att lägga sig. Det finns många olika varianter av Poker, men några av de mest populära är Texas Hold ’em, Omaha Hi och 7 Card Stud.

Eva Karlsson
Skriven av

Eva Karlsson

Eva Karlsson är en entusiastisk spelare som älskar både brädspel och kortspel. För henne har spel alltid varit ett stort fritidsintresse. De har både hjälpt henne att koppla bort stressfyllda saker i livet och att uppleva spänning. Hon jobbade tidigare som lärare. Nu är hon skribent på Spel-online, där hon delar med sig av sin djupa kunskap om spel. Förutom sitt intensiva intresse för spel älskar hon djur. Hemmavid har hon tre katter, två hundar och en sköldpadda. Det gör att det alltid fullt ös hemma hos Eva. Att komma hem till henne på spelkvällar är en härlig upplevelse, men ingenting för dig som är allergisk mot pälsdjur.