Banka Bäver - Spelguide

Banka bäver är ett kortspel med enkla regler. Det passar 2–5 spelare och går ut på att vinna alla kort i leken. För att lyckas måste du ha tur och vara snabb. Allt du behöver för att spela är en vanlig kortlek och minst en motspelare. I den här artikeln har jag samlat allt du behöver veta om kortspelet. Här hittar du regler och en spelguide.

Banka Bäver – en översikt

Det finns egentligen ingen övre gräns för hur många som kan vara med och spela Banka Bäver. Om ni är fler än fem spelare kan det emellertid vara bra att spela med ytterligare en kortlek. Annars kan det bli väldigt få kort för varje spelare.

Spelkategori Kortspel, barnspel
Antal spelare Från 2 spelare
Du behöver Kortlek på 52 kort
Speltid 15–30 minuter
Svårighetsgrad Enkelt
Åldersrekommendation Från 5 år

Målet i spelet Banka Bäver

Det du strävar efter i det här spelet är att få alla kort i kortleken. På så sätt påminner det här spelet om Svälta räv. Den största skillnaden mellan de två spelen är reglerna kring klädda kort. I Banka Bäver kan du dessutom vinna kort genom att vara snabbast med att slå på spelhögen.

Banka Bäver regler

 • Kortspelet sker med en vanlig kortlek.
 • Turen går medsols i Banka Bäver.
 • Under spelet turas ni om med att vända upp det översta kortet i din hög.
 • Du kan vinna kort genom att vara snabbast med att slå på spelhögen under två speciella spelhändelser. Den första är om det kommer två kort med samma valör i följd, till exempel två femmor. Det andra tillfället är om det översta kortet har samma valör som det första (understa) kortet i spelhögen. Du som slår på högen först får ta upp alla kort i spelhögen.
 • Vidare har klädda kort en speciell roll i Banka Bäver. Om du vänder upp ett klätt kort måste din motspelare lägga ut ett bestämt antal kort. För ess fyra kort, för en kung tre kort, en dam två kort och en knekt ett kort. Om motspelaren bara får upp nummerkort får du ta upp korten i spelhögen. Turen går annars över till nästa spelare.

Banka bäver

Så spelar du Banka bäver kortspel

Det här kortspelet finns tyvärr inte som onlinespel. Som tur är går det enkelt att spela med en vanlig kortlek. Här har jag skrivit ihop en spelguide. Du som är nybörjare kan läsa igenom den för att se hur spelet går till.

Banka bäver – Förberedelser

 1. Börja med att ta fram kortleken ni ska använda. Ta bort eventuella jokrar.
 2. Blanda den därefter noga.
 3. Dela sedan ut leken till alla som ska vara med. Fördela korten lika mellan spelarna. Om antalet kort blir ojämnt rekommenderar jag att du lägger ett kort åt sidan. Det är nämligen viktigt att alla spelare har lika många kort när spelet börjar. Dela ut korten med symbolsidan neråt.
 4. Till sist behöver ni komma överens om vem av er som ska börja. Ni kan till exempel köra en omgång sten sax eller påse och bestämma att den som vinner får börja. Eller så kan ni helt enkelt komma överens om att den som är äldst eller yngst av er får börja.

Banka Bäver – spelets gång

 • Nu börjar spelet, genom att den första spelaren vänder upp det översta kortet i sin korthög.
 • Turen går sedan vidare till nästa spelare som gör samma sak.
 • Om en spelare vänder upp ett klätt kort måste nästa spelare vända upp ett bestämt antal kort. Hur många beror på vilket kort vände upp. Fyra kort för ess, tre för kung, två för dam och ett för knekt. Vänder den nästa spelaren bara upp nummerkort får spelaren som la det klädda kortet ta upp alla kort i spelhögen.
 • Om det kommer två kort med samma valör i följd eller om det översta i spelhögen har samma valör som det underst i spelhögen ska du försöka bli först med att slå på spelhögen. Då får du nämligen ta upp alla korten i spelhögen.
 • Den av er som till slut sitter med alla kort i sin hög vinner spelet.

Banka bäver

Kortspel Banka bäver – Enkelt och roligt

Det här är ett kortspel som är tänkt för barn. Jag spelade det mycket när jag var barn. Sedan jag blev vuxen har jag också spelat det en del med yngre släktingar. Därför kan jag säga att det här spelet kan vara kul för vuxna också. Jag har i alla fall verkligen njutit av att få chansen att fortsätta spela det.

En sak som jag kan tycka är lite frustrerande med Banka bäver är dock att det bara är baserat på tur. Du behöver ingen skicklighet alls för att vinna. Om du vill ha ett spel som kräver mer tankeverksamhet kan jag rekommendera Ticket to Ride. Det är ett brädspel som går ut på att bygga järnvägar mellan olika städer. Spelet har enkla regler men kräver även visst taktiskt övervägande.

Eva Karlsson
Skriven av

Eva Karlsson

Eva Karlsson är en entusiastisk spelare som älskar både brädspel och kortspel. För henne har spel alltid varit ett stort fritidsintresse. De har både hjälpt henne att koppla bort stressfyllda saker i livet och att uppleva spänning. Hon jobbade tidigare som lärare. Nu är hon skribent på Spel-online, där hon delar med sig av sin djupa kunskap om spel. Förutom sitt intensiva intresse för spel älskar hon djur. Hemmavid har hon tre katter, två hundar och en sköldpadda. Det gör att det alltid fullt ös hemma hos Eva. Att komma hem till henne på spelkvällar är en härlig upplevelse, men ingenting för dig som är allergisk mot pälsdjur.

FAQ – Vanliga frågor och svar om Banka Bäver

Hur vinner jag kortspel Banka bäver?

Du vinner genom att få alla kort i kortleken.

Vad behöver jag för utrustning för att kunna spela Banka Bäver?

Du behöver bara en vanlig fransk-engelsk kortlek på 52 kort.

Passar Banka Bäver kortspel barn?

Ja, det här är ett kortspel med enkla regler, vilket innebär att det passar yngre spelare.

Hur lång tid tar det att spela en omgång Banka Bäver?

Det beror bland annat på hur många ni är. Normalt tar en spelomgång dock ungefär 15–30 minuter.