Svarte Petter – Spelguide och Tips

Vill du lära dig spela Svarte Petter? Då har du kommit rätt. I den här artikeln har jag samlat ihop allt du behöver veta om det populära kortspelet. Det går ut på att samla ihop par. Snarare än att vinna strävar spelarna efter att inte bli sist kvar med Svarte Petter-kortet. Läs vidare för att lära dig mer om regler, historia och hur spelet går till.

Svarte Petter – en översikt

Svarte Petter är ett klassiskt barnspel. Här får du en första översikt av spelet:

Spelkategori Kortspel/Barnspel
Antal spelare 2–6
Speltid Ca 30 minuter
Svårighetsgrad Enkelt
Du behöver En speciell eller en vanlig kortlek
Åldersrekommendation Från 6 år

Svarte Petter kortspel regler

  • Kortspelet sker med en vanlig kortlek på 52 kort eller med en speciell anpassad kortlek.
  • I det här kortspelet ska du bilda par. Ett par är två kort med likadant motiv. När du har fått ihop ett par ska du lägga ut det på bordet.
  • Under spelet drar ni kort från spelaren till vänster.
  • Det enda kortet som inte går att para ihop med något annat är lekens Svarte Petter. Det är vanligt att det kortet föreställer en sotare eller en svart katt. Du som har det kortet på handen när de övriga korten är utspelade har förlorat.

Svarte Petter

Så spelar du Svarte Petter med specialkort

Det här kortspelet finns dessvärre inte som spel online. Däremot är det enkelt att spela analogt, med en specialkortlek eller en vanlig kortlek.

Förberedelser

Om du vill spela det här kortspelet behöver du först och främst ta fram din specialgjorda Svarte Petter-kortlek.

Blanda kortleken noga och dela sedan ut kort till alla som ska delta. Ge ett kort till en spelare och ett till nästa och gå laget runt på det viset. På så sätt får alla ungefär lika många kort. Ni behöver emellertid inte ha precis samma antal kort, så det är inte nödvändigt att räkna korten.

Ta upp era kort på handen. Se till så att ingen motspelare får syn på dina kort.

Svarte Petter – Spelets gång

Nu ska du börja med att se över era kort. Kolla om du har några kort med likadana motiv. Om du hittar några sådana par ska du lägga ut dem på bordet med symbolsidan uppåt.

Spelaren som delade ut korten börjar sedan med att dra ett kort från spelaren som sitter till vänster om honom eller henne. Spelaren till vänster ska hålla upp sina kort som en solfjäder och den andre drar vilket han/hon vill av korten.

Om du som drog ett kort fick ihop till ett nytt par kan du lägga ut det på bordet. Sedan går turen vidare till nästa spelare som ska dra ett kort från spelaren till vänster om sig. Fortsätt på samma sätt laget runt.

När ni har lagt ihop två kort i ett par är de ute ur spelet. Allt eftersom kommer det således att bli allt färre kort i spelet. Den av er som sitter med Petter-kortet när alla andra har gjort sig av med sina kort har förlorat spelet.

Så spelar du Svarte Petter kortspel med en vanlig kortlek

Det här spelet går också att spela med en vanlig kortlek. Det går till på ungefär samma sätt. Då gör du så här:

  • Börja med att ta fram kortleken.
  • Plocka bort klöver knekt och eventuella jokrar ur kortleken. Det gör du för att Spader knekt ska vara spelets Petter som inte ska gå att para ihop med något annat kort.
  • Dela därefter ut alla kort i kortleken. Det spelar ingen roll om ni får exakt lika många kort eller inte.
  • Börja sedan bilda par. Ett par är i den här varianten två kort med samma valör, till exempel två kungar.
  • Lägg ut era par på bordet. När ni har bildat ett par med två kort är de inte längre med i spelet.
  • Den av er som sitter med Pettern på handen när de övriga har slut på kort förlorar spelet.

Svarte Petter

Svarte Petter – en kort historik

Namnet på det här kortspelet kommer möjligen från Johann Peter Petri som hade Svarte petter som smeknamn. Han var en ökänd tysk tjuv som samarbetade med Johannes ”Schinderhannes” Bückler. Enligt vissa ska Petri ha uppfunnit spelet när han satt i fängelse. Det ska ha skett någon gång runt 1811.

I norra Tyskland fanns det emellertid en annan kriminell med samma smeknamn. Det var Peter Nikoll från Mecklenburg. Med andra ord är det oklart exakt vart spelet kommer ifrån. Det verkar också troligt att spelet egentligen är äldre men att det fick ett nytt namn och en ny popularitet under 1800-talet. Vissa historiker menar att spelet förekom redan på medeltiden. Det verkar då ha varit ett dryckesspel som folk gärna spelade på krogen.

Köpa Svarte Petter kortlek 2024

Det här är ett populärt kortspel. De speciella kortlekar som det är normalt att spela kortspelet med finns att köpa på många ställen. Du kan bland annat hitta dem i vissa kiosker och hobbyaffärer. I specialiserade spelbutiker finns det också. Om du tänker beställa en kortlek online kan jag rekommendera att du tittar på Pricerunner. Där får du fram det bästa priset just nu. Givetvis går det även att hitta vanliga fransk-engelska kortlekar där.

Svarte Petter kortspel – framför allt för unga spelare

Det här är ett mycket enkelt kortspel. Av den anledningen passar det framför allt unga spelare. Enligt min upplevelse kan vissa äldre spelare bli uttråkade eftersom kortspel Svarte Petter är för lätt för dem. Jag har själv känt det några gånger när jag spelat det med släkten. Det är så klart trevligt att kunna spela samma spel allihop, även de yngsta, men jag kom flera gånger på mig själv med att tänka på andra spel som jag hellre hade velat spela. Då tänkte jag på mer strategiskt utmanande spel som Schack och Kalaha. Med det sagt är det underbart att det finns spel med olika svårighetsgrader, så att det går att hitta något som passar alla.

Eva Karlsson
Skriven av

Eva Karlsson

Eva Karlsson är en entusiastisk spelare som älskar både brädspel och kortspel. För henne har spel alltid varit ett stort fritidsintresse. De har både hjälpt henne att koppla bort stressfyllda saker i livet och att uppleva spänning. Hon jobbade tidigare som lärare. Nu är hon skribent på Spel-online, där hon delar med sig av sin djupa kunskap om spel. Förutom sitt intensiva intresse för spel älskar hon djur. Hemmavid har hon tre katter, två hundar och en sköldpadda. Det gör att det alltid fullt ös hemma hos Eva. Att komma hem till henne på spelkvällar är en härlig upplevelse, men ingenting för dig som är allergisk mot pälsdjur.