Svälta räv – Spelguide & regler

Svälta räv är ett klassiskt barnspel för 2–4 spelare. Spelet är både enkelt och underhållande. Ditt mål i spelet är att ta beslag på alla kort. Det är ett slumpspel där stämningen lätt kan bli lite krigisk. På engelska heter spelet War. Trots sin popularitet finns spelet inte online. Här kommer jag därför att beskriva hur du spelar det offline med en vanlig kortlek.

Svälta räv regler

 • Svälta räv är ett kortspel som sker med en vanlig kortlek på 52 kort, utan jokrar.
 • Spelet passar 2–4 spelare.
 • Ni spelar om stick. Lägg ut kort tills två av er lagt kort i samma färg (klöver, spader, hjärter eller ruter) efter varandra. Den av er som sedan lägger det högsta kortet i den gemensamma färgen vinner sticket. När du har vunnit ett stick får du ta upp korten ur spelhögen och lägga dem underst i sin egen korthög.
 • Spelare får inte titta på sina egna kort. Ni har varsin hög med ryggen uppåt där ni hela tiden spelar ut det översta kortet.
 • Sträva alltid efter att fördela korten lika mellan spelarna. Om ni är tre spelare går det inte att få en helt jämn kortfördelning. För att det ska bli helt rättvist kan det då vara klokt att lägga undan ett slumpmässigt valt kort ur leken.
 • Om en spelare får slut på kort kan hen ta upp sina utspelade kort till en ny plockhög.
 • Du vinner spelet när du har fått alla kort i leken.

Svälta räv

Så spelar du Svälta räv kortspel

Det här kortspelet är enkelt att spela. Tyvärr finns spelet inte som spel online.

Så här kommer en guide för hur du spelar Svälta räv med en riktig kortlek.

Förberedelser

 1. För det här kortspelet behöver ni en vanlig kortlek på 52 kort. Börja med att plocka fram en sådan.
 2. Plocka därefter bort eventuella jokrar ur kortleken.
 3. Blanda därefter kortleken ni ska använda noggrant.
 4. Dela sedan ut korten till alla spelare.
 5. Alla spelare ska lägga korten i en hög framför sig med symbolsidan neråt. Ingen får titta på sina kort.

Svälta räv – spelets gång

Du som sitter till vänster om dealern får göra det första draget i spelet. Vänd upp det översta kortet i din hög av kort.

Nästa spelare ska sedan göra samma sak.

Fortsätt lager runt tills två spelare får upp kort i samma färg efter varandra. Då ska spelarna som lagt den gemensamma färgen fortsätta spelet i den färgen så länge det går. Den som lägger det högsta kortet i färgen vinner sticket och får ta upp alla korten i spelhögen.

Lägg korten från spelhögen underst i din korthög.

När en spelare har roffat åt sig alla korten är spelet över och den spelaren har vunnit.

I sällsynta fall kan det uppstå situationer när en spelare inte kan få alla kort. Då vinner spelaren med flest kort.

Svälta räv

Svälta räv kortspel strategi?

Letar du efter en strategi som ska garantera dig vinst i det här spelet? Då letar du tyvärr förgäves. Det beror på att det här kortspelet bara bygger på tur. Du vänder hela tiden upp det översta kortet i din hög och kan alltså inte välja vilket kort du ska spela ut. Så är det under hela spelets gång.

Visserligen går det att fuska genom att titta på sina kort, men om den informationen ska vara till nytta behöver du dessutom veta vad dina motståndare ska lägga. Du behöver sedan ordna om följden på dina kort så att du vinner. Det här är som sagt att fuska i det här spelet. Du får nämligen inte titta på vare sig dina egna kort eller dina motspelares kort.

Det finns gott om kortspel som är strategiska, till exempel Poker, men det här är alltså inte ett av dem.

Svälta räv kortspel – en kort historik

Allt tyder på att det här är ett gammalt spel. Historiker tror att ursprungsspelet kom till Norden på 1400-talet. Då gick spelet emellertid under annat namn; Halatafl. Det är ett vikingaspel som inte påminner särskilt mycket om dagens kortspel. Snarare påminner det om Kinaschack.

Spelet sker på ett bräde med hål och är anpassat för två deltagare. Det består av 22 spelpjäser. Den ena spelar som får eller gäss och den andre som två rävar. Rävarna kan fånga gässen eller fåren genom att hoppa över pjäserna. Det finns många olika varianter på det här spelet idag. Bland annat kan du testa en variant från tillverkaren Martall.

Svälta räv

Svälta räv – ett klassiskt barnspel som fortfarande står sig 2024

Det här var mitt favoritspel när jag var ung. Så det blev många omgångar av det, både på fritids och hemma med mina föräldrar. Jag tyckte om hur oväntat spelet kunde svänga i olika riktningar. Ett tag kunde det se ut som att en spelare var på väg att vinna, men sedan fick någon annan övertaget. Att spelet bygger på slumpen och inte kräver någon skicklighet gjorde dessutom att jag kunde vinna mot mycket äldre och smartare personer. Det var så klart kul. Nu spelar jag kortspel Svälta räv med mina barn och jag tycker att det verkar stå sig fortfarande. Det är ett enkelt och roligt barnspel, helt enkelt.

Eva Karlsson
Skriven av

Eva Karlsson

Eva Karlsson är en entusiastisk spelare som älskar både brädspel och kortspel. För henne har spel alltid varit ett stort fritidsintresse. De har både hjälpt henne att koppla bort stressfyllda saker i livet och att uppleva spänning. Hon jobbade tidigare som lärare. Nu är hon skribent på Spel-online, där hon delar med sig av sin djupa kunskap om spel. Förutom sitt intensiva intresse för spel älskar hon djur. Hemmavid har hon tre katter, två hundar och en sköldpadda. Det gör att det alltid fullt ös hemma hos Eva. Att komma hem till henne på spelkvällar är en härlig upplevelse, men ingenting för dig som är allergisk mot pälsdjur.