Fyra i Rad Online

Fyra i Rad är ett av de mest populära sällskapsspelen i Sverige. Du finner det på de flesta fritidsgårdar och lokaler för umgänge. Enkelt att förstå sig på och krävande för tanken, är det här ett spel som är populärt bland grupper i alla åldrar. Man kan idag spela Fyra i Rad, eller Connect-4, på nätet. Här kommer du både kunna spela en online-version av spelet samt läsa om dess historia, grundprinciper och regler för att vinna.

Spela Gratis Fyra i Rad

[GAME]

Fyra i Rad online spel är  enkelt att ta sig an. Du behöver enbart starta en omgång för att genast slängas in i spelet. Du använder din muspekare till att flytta runt spelmarkörerna på spelplanen. Man kan spela 4 i Rad både mot en dator som mot andra motspelare på nätet. Principen och reglerna är även desamma oavsett om du spelar online eller fysiskt.

Så spelar du Fyra i Rad

Fyra i Rad Online 1

Fyra i Rad är i grund och botten ett simpelt spel ämnat för två personer. Det handlar om att lägga ut spelmarkörer på en lodrät spelplan, vilka på något sätt skall följa varandra till en linje på fyra. Namnet på spelet är således även principen. En linje i Fyra i Rad online kan skapas på alla sätt.

Både lod- och vågräta linjer räknas, likväl som de diagonala. Även om det verkar enkelt, är spelet i grund och botten baserat på strategi, där du skall utmanövrera din motståndare till att spela dig i händerna. Fyra i Rad på nätet fungerar exakt som det du spelar analogt.

Det finns vissa skillnader i hur du förflyttar spelmarkörerna samt ställer om spelet, då detta sker på det virtuella planet. Utöver dessa små aspekter är det dock samma princip som gäller. Lägg fyra markörer i en rad på spelplanen, så vinner du.

Spelplanen och upplägg

Spelplanen i Fyra i Rad består främst av den yta du spelar på. Det här är en lodrät panel vilken har sju vågräta kolumner. Varje kolumn består av sex spelrutor där du skall placera dina markörer. När du spelar analogt, kommer dessa att vara tillgängliga genom en öppning på toppen av spelplanen. Där släpper du ner markörerna så de landar på en ruta i respektive spelkolumn.

Sammanlagt har spelplanen 42 rutor fördelade på de sju kolumnerna med sex spelrutor vardera. Varje spelare blir tilldelad tillräckligt med markörer för att kunna fylla spelplanen. Färgerna på markörerna är traditionellt fördelade på rött och gult, dock kan det förekomma andra varianter på kulören beroende på vilket Fyra i Rad-spel det gäller.

Här nedan kan du nu se en representation av en spelplan i Fyra i Rad online. Vi har även inkluderat en vinnande rad, där de ena spelmarkörerna utgörs av ”r” för röd och de andra av ”g” för gul. Kan du se vilken som vann?

r g
r r r
r r g g
r g g g r g

Spelregler

Fyra i Rad Online 2

Spelreglerna i Fyra i Rad är enkla men betydelsefulla. Först och främst bör det enbart vara två som spelar. Undantaget kan vara om ett barn spelar med en vuxen, där barnet kan behöva lite extra hjälp. När spelet startar turas således de två spelande om att varje omgång placera ut en spelmarkör på planen. Målet är som nämnt att få en antingen lodrät, vågrät eller diagonal linje av fyra markörer. Det finns vissa varianter av Fyra i Rad utöver originalversionen som dock har lite annorlunda regelverk. Dessa skall vi nu gå igenom här nedan.

  • Pop out
  • Fem i Rad
  • Pop 10
  • Power up

Pop out

Pop out är ett särskilt sätt att spela Fyra i Rad på. Idén med Pop out baseras på att du har möjligheter till att manipulera spelplanen från båda håll. Traditionellt sätt så släpper man ner markörer från toppen i spelet. Där de landar ligger de sedan under resten av spelgången. I pop out kan man dock även välja att ta ut en av markörerna från botten av spelplanen.

Detta räknas då som ett drag och man får inte sedan lägga en spelmarkör. Pop Out lägger till ytterligare en dimension av spelet där du får tänka till för att skapa en linje på fyra. Det här är således en mer populär variant bland de lite äldre som vill ha en större utmaning på händerna.

Fem i Rad

Fem i Rad är precis som det låter. Det här är en variant av spelet som använder sig av ”utökade” vinstkriterier i att du behöver koppla samman en rad på fem markörer. Det här går att spela på en vanlig Fyra i Rad-spelplan, dock är det svårt. Således finns det idag större spelplaner att välja på ämnade för femradsspelet.

I detta fall läggs inga lodräta spelrutor till. I stället ser planen påökning i kolumner, vilka läggs till på vänster samt höger sida av en traditionell spelplan. Vissa varianter av Fyra i Rad säljs med ytterligare kolumner som tillval för en smidigare övergång till en större spelplan.

Pop 10

Pop 10 är en intressant variant av spelet som ställer om hela utgångspunkten på Fyra i Rad online. I stället för att börja från en blank spelplan, fyller man den helt med spelmarkörer. Detta sker genom att de två spelarna får turas om med att placera ut markörer. Om någon skulle få Fyra i Rad under det här skedet, spelar det ingen roll. Det räknas dock inte som någon vinst.

När spelplanen är fylld av markörerna, inleds så spelet. Målet är nu att plocka bort markörer underifrån för att få lägga undan tio av dem. Detta sker när du kan plocka bort en markör som gör upp en vinnande rad. Om du tar bort en markör som inte ingår i en sådan rad, måste den åter placeras ut på spelplanen från toppen.

Power up

Power up-Fyra I Rad är en roligare typ av spelet att ta sig an. Här kommer du ha tillgång till särskilda spelmarkörer, vilka har vissa egenskaper. Dessa får dock enbart spelas ut en gång per spelsession. En speciell markör kan bland annat resultera i att du väljer att ta bort en hel kolumn av markörer.

Andra tillåter dig att flytta på några av de vanliga spelmarkörerna eller gå en extra omgång. Det finns ett antal olika varianter av det här spelet som även innehåller varierande typer av speciella spelmarkörer. Power up-versionen är särskilt förekommande när du vill spela Fyra i Rad online. En dator kan snabbt konfigurera spelplanen utefter vad dina markörer har betyder.

Fyra i Rad – Det populära kopplingsspelet

Fyria i Rad 3

Fyra i Rad har spelats sedan det uppfanns under mitten av 1970-talet. Det blev snabbt en favorit bland barnen, då det enkla spelupplägget tillåter för mycket nöje i ett litet och smidigt paket. Det är även ett spel som främjar matematiskt tänkande och är således ett bra sätt för barn att lära sig ekvationer på.

Det här har lett till att många skolor valt att implementera lite Fyra i Rad-spelande i sin läroplan. Det går dock även att spela som vuxen, då det aldrig är för sent att lära sig något nytt eller ha lite roligt i livet. Från fritidsgårdarna till ålderdomshemmen har Fyra i Rad således blivit en stapel i sällskapsspelsutbudet. Idag kan du spela detta spel online, där det även pågår turneringar.

Eva Karlsson
Skriven av

Eva Karlsson

Eva Karlsson är en entusiastisk spelare som älskar både brädspel och kortspel. För henne har spel alltid varit ett stort fritidsintresse. De har både hjälpt henne att koppla bort stressfyllda saker i livet och att uppleva spänning. Hon jobbade tidigare som lärare. Nu är hon skribent på Spel-online, där hon delar med sig av sin djupa kunskap om spel. Förutom sitt intensiva intresse för spel älskar hon djur. Hemmavid har hon tre katter, två hundar och en sköldpadda. Det gör att det alltid fullt ös hemma hos Eva. Att komma hem till henne på spelkvällar är en härlig upplevelse, men ingenting för dig som är allergisk mot pälsdjur.

Vanliga Frågor och Svar om Fyra i Rad

Tillåts diagonala linjer i Fyra i Rad online?

Ja, du kan lägga markörer diagonalt för att vinna.

Hur många olika kombinationer av markörer på spelplanen finns i Fyra i Rad?

En matematisk uträkning visar på att det finns 4,531,985,219,092 olika sätt markörer kan placeras ut på.

Vilka åldrar är Fyra i Rad ämnat för?

6 år och uppåt.

Kan man spela Fyra i Rad online?

Ja, du finner en online-version av spelet här.