Regler för Kubb

Kubb är ett enkelt utomhusspel. Det går ut på att kasta en pinne och slå ner motståndarens spelpjäser. Ni spelar i lag och turas om med att kasta era pinnar. När ett lag har fällt alla andra pjäser ska de fälla kungen i mitten av spelplanen. Det lag som gör det först vinner. I den här artikeln får du lära dig reglerna för Kubbspel.

Material för att spela Kubb

För att spela Kubb behöver du ett speciellt spel-set. Det innehåller följande:

 • En kung, den största spelpjäsen med en krona.
 • Tio andra spelpjäser eller kubbar. I regel är de rektangulära träbitar.
 • Dessutom innehåller setet sex pinnar som ni ska kasta med under spelet.
 • Slutligen innehåller setet fyra hörnpinnar.

Kubbspel – spelplanen

Det här spelet ska ske på en spelplan som mäter åtta meter i längd och fyra meter i bredd. Om ni inte tävlar i spelet är det å andra sidan inte så petnoga. Ni kan stega upp avståndet, om ni inte har tillgång till ett måttband.

Ställ kungen i mitten av spelplanen. Dela sedan ut fem speljäser var till de två lagen. De ska ni ställa på rad på vardera kortsidan av spelplanen.

Därefter ska ni dela ut kastpinnarna så att lagen får hälften var.

Kubb

Så spelar du Kubb

Det här spelet finns dessvärre inte som onlinespel. Däremot finns det många liknande spel, som Bowling och Basketboll.

Så här gör du för att spela Kubbspel:

 • Börja med att mäta upp spelplanen och ställa upp pjäserna som jag beskrev under förra rubriken.
 • Nästa steg är att avgöra vilket lag som ska börja. Ni kan komma överens om det eller spela om det. Ett alternativ är att varje lag kastar en pinne var och försöker komma så nära kungen som möjligt utan att fälla den. Laget som kommer närmast får börja spelet.
 • Turas sedan om med att kasta pinnarna och försöka fälla motståndarnas spelpjäser.
 • När ni kastar måste ni stå bakom linjen med era egna spelpjäser.
 • De pjäser som ni fäller ska motståndarlaget kasta så att de hamnar på motsatt sida av spelplanen. Gå sedan och ställ upp spelpjäsen.
 • Om laget har egna speljäser som blivit fällda och sedan kastade in på spelplanen får ni stå vid dem och kasta på motståndarens pjäser.
 • När en spelpjäs blir fälld en andra gång är den ute ur spel. Kasta den åt sidan.
 • När ett lag har fällt alla motståndarens pjäser behöver det avsluta med att fälla kungen för att vinna.
 • Var dock försiktiga så att ni inte fäller kungen för tidigt. Om ni råkar fälla den innan ni fällt alla andra motståndarpjäser förlorar ni spelet.

Nummerkubb

Det här är variant av spelet där ni spelar med numrerade käglor och en pinne. När spelet börjar ska käglorna stå tätt ihop, i en så kallad bowlinguppställning. Fäller du en kägla får du det antal poäng som står på käglan. Du som först får ihop 50 poäng vinner spelet. Träffar du inte någon kägla alls på tre turer blir du utesluten ur spelet. Om du skulle få fler poäng än 50 går din poäng genast ner till 25. Därifrån måste du arbeta dig upp till 50 igen.

Den här varianten kallas också Penta eller Mölkky.

Kubb

VM i Kubb 2024

För mig har det här aldrig blivit mer än ett roligt spel som hör till sommaren. Det går emellertid att tävla på hög nivå, om du skulle känna för det. Varje år möts utvalda lag för att göra upp i VM i kubb. I år, 2024, sker tävlingen från den första till den tredje augusti. Du som är intresserad av spelet kan åka till tävlingen och titta på och uppleva stämningen.

Kubbspel – ett roligt sommarspel

Som jag nämnde är det här ett spel som jag associerar till sommaren och ledighet. Jag har spelat många omgångar av det tillsammans med min familj och mina släktingar. Enligt min erfarenhet är det ett spel som går hem hos personer i alla åldrar. Kubb regler är enkla och själva spelet är också lättbegripligt.

Det enda som är lite tråkigt med det är att det är ett utomhusspel och det är för kallt och mörkt för att spela det stora delar av året.

När det inte passar att spela Kubb kan i stället spela en omgång Domino. Det är ett annat enkelt spel som passar barn. Ni spelar med speciella rektangulära brickor med prickar. Under spelet ska du matcha ihop brickor med samma antal prickar. Den av er som blir av med alla era brickor först vinner spelet.

Eva Karlsson
Skriven av

Eva Karlsson

Eva Karlsson är en entusiastisk spelare som älskar både brädspel och kortspel. För henne har spel alltid varit ett stort fritidsintresse. De har både hjälpt henne att koppla bort stressfyllda saker i livet och att uppleva spänning. Hon jobbade tidigare som lärare. Nu är hon skribent på Spel-online, där hon delar med sig av sin djupa kunskap om spel. Förutom sitt intensiva intresse för spel älskar hon djur. Hemmavid har hon tre katter, två hundar och en sköldpadda. Det gör att det alltid fullt ös hemma hos Eva. Att komma hem till henne på spelkvällar är en härlig upplevelse, men ingenting för dig som är allergisk mot pälsdjur.