Lär dig spela Bridge kortspel

Bridge kortspel kan verka krångliga för nybörjare. Det här är ett spel som det tar några minuter att komma in i. Enligt oss är det väl värt besväret att lära sig Bridge regler. Efteråt får du nämligen tillgång till ett roligt, strategiskt kortspel. I den här guiden får du lära dig grunderna till spelet Bridge.

Bridge spel utrustning

För att kunna spela Bridge kortspel behöver du följande:

 • Fyra spelare
 • Papper och penna för poängräkningen
 • En vanlig kortlek på 52 kort, utan jokrar.

De som tävlar i Bridge kortspel brukar dessutom ha speciella lådor för budgivningarna och fickor där de lägger korten. Det är dock inget en nybörjare behöver ha.

Om du spelar online räcker det med en säker internetanslutning och en enhet att spela på. Vi återkommer till Bridge online gratis längre fram i den här texten.

Bridge kortspel

Bridge regler

 • Bridge kortspel är anpassat för fyra spelare. Ni spelar i lag mot varandra. Varje lag består av två spelare.
 • Under spelet ska ni som är i lag sitta mitt emot varandra.
 • Bridge spel sker med en vanlig kortlek på 52 kort. Alla ska ha 13 kort var under spelet.
 • En match Bridge består av flera omgångar eller giv. Varje giv består i sin tur av de två momenten budgivning och spel.
 • Spelet kan ske med eller utan trumf. Om ni spelar med trumf kan ni lägga ett kort i den valda trumffärgen under ett stick för att vinna. Annars är det alltid kortet med högst valör som vinner.
 • När ni spelar om stick måste ni följa färg så länge som möjligt.
 • Varje lag ska försöka vinna så många stick som möjligt.
 • Efter varje giv ska ni räkna ihop poängen för varje lag. Laget som får högst poäng vinner spelet.

Så spelar du Bridge kortspel

Bridge består som sagt av budgivning och spel. Här beskriver vi mer i detalj hur du de olika delarna av spelet går till.

Bridge spel – Förberedelser

 1. Innan ni kan börja spela behöver ni dela in er i lag.
 2. Ta sedan fram kortleken och papper och penna.
 3. Sätt er så att ni som ska vara i lag sitter mitt emot varandra.
 4. Ta bort eventuella jokrar ur leken. Blanda sedan kortleken noga.
 5. Därefter ska du dela ut 13 kort till varje spelare. Det innebär att ni ska dela ut alla kort i leken.

Budgivningen – räkna poäng

Ni börjar budgivningen med att granska era kort och räkna ihop poängen för dem.

Värdet på korten i det här kortspelet:

 • Ess – 4
 • Kung – 3
 • Dam – 2
 • Knekt – 1

Övriga kort är inte värda några poäng alls.

Turas om med att säga hur många poäng ni har på handen. Den av er som delade ut korten börjar, sedan går ni laget runt medsols.

Budgivning – lägga bud

Därefter ska ni lägga bud om hur många stick ni tror ni kommer att vinna under spelet. Varje giv består av 13 stick. Prata med din lagkamrat och försök avgöra hur många ni tror ni kommer att vinna.

Laget som bjuder högst vinner budgivningen. Det vinnande laget får bestämma om spelet ska ske med eller utan trumf. De får också bestämma vilken trumffärgen ska vara, vid spel med trumf.

Bridge kortspel – Spel om stick

Nu ska ni börja spela om stick. Ett stick innebär att varje spelare lägger ett kort från handen.

Det första kortet kommer att vara i en viss färg.

Sedan måste de spelare som kommer efter försöka att lägga högre kort i samma färg. Om du inte har något kort i samma färg kan du välja ett kort i en annan färg, men då har du ingen chans att vinna.

Spelar ni Bridge kortspel med trumffärg kan du också spela ut ett kort i den färgen. Då kan du fortfarande vinna om kortet har högre valör än de andra i spelhögen.

Den som lägger det högsta kortet vinner sticket. Ess är det högsta kortet och tvåor de lägsta.

Börja sedan med nästa stick. Efter att ni har spelat 13 stick har ni spelat klart given.

Bridge kortspel

Så räknar ni poäng i Bridge spel

När ni har spelat klart en giv ska ni räkna ihop hur många stick ni vann och om ni uppfyllde era kontrakt. Hur många poäng ni får här beror dels på hur många stick ni vann och hur många ni sa att ni trodde att ni skulle vinna. Vissa kombinationer kan till och med ge bonuspoäng.

Det är svårt att hålla alla möjliga poängkombinationer i huvudet. Därför rekommenderar vi att ni använder er av en poängtrappa. Det är ett vanligt hjälpmedel för Bridgespelare. På Bridgeförlagets hemsida kan du till exempel hitta en poängtrappa ni kan använda.

Spela Bridge online gratis

Bridge kortspel finns också som onlinespel. Att spela online gör spelet mer tillgängligt. Till exempel behöver du inte ha tre andra spelare i samma rum, utan kan logga in och enkelt få kontakt med andra spelsugna när som helst.

Här tipsar vi om några populära plattformar för Bridge online.

 • Funbridge: En av de populäraste plattformarna för Bridge online gratis. Funbridge fokuserar på lärande och tävlingar. Plattformen erbjuder ett brett utbud av kurser och spel, samt turneringar.
 • RealBridge: RealBridge fokuserar på turneringar och spel mot verkliga personer. Plattformen erbjuder realistisk grafik, ljud och speldynamik, vilket gör det till ett utmärkt val för spelare som vill tävla online.
 • Bridge Base Online: BBO är en av de äldsta och mest etablerade plattformarna för Bridge online gratis. De erbjuder både socialt spel och turneringar. Plattformen har många aktiva spelare, och erbjuder spel i en rad olika format och svårighetsgrader.
 • Bridgespel.com: Det här är en svensk plattform med fokus på Bridge spel och turneringar. Plattformen erbjuder spel på svenska, turneringar med svenska priser och en gemenskap av svenska bridgespelare.
Eva Karlsson
Skriven av

Eva Karlsson

Eva Karlsson är en entusiastisk spelare som älskar både brädspel och kortspel. För henne har spel alltid varit ett stort fritidsintresse. De har både hjälpt henne att koppla bort stressfyllda saker i livet och att uppleva spänning. Hon jobbade tidigare som lärare. Nu är hon skribent på Spel-online, där hon delar med sig av sin djupa kunskap om spel. Förutom sitt intensiva intresse för spel älskar hon djur. Hemmavid har hon tre katter, två hundar och en sköldpadda. Det gör att det alltid fullt ös hemma hos Eva. Att komma hem till henne på spelkvällar är en härlig upplevelse, men ingenting för dig som är allergisk mot pälsdjur.