Skitgubbe

Skitgubbe eller Mas är ett enkelt kortspel för 2–4 spelare. Det är ett spel där ni spelar om stick. I den första delen av spelet ska ni försöka vinna kort. I den andra delen av spelet gäller det sedan att bli av med sina kort så fort som möjligt. Läs vidare för att lära dig mer om regler, strategier och hur spelet går till.

Skitgubbe regler

 • En del förväxlar Skitgubbe med Vändtia. Det är dock ett annat spel, med andra regler.
 • Spelet sker med en vanlig fransk-engelsk kortlek på 52 kort.
 • I det här spelet spelar ni om stick. Det innebär att varje spelare lägger ett kort. Den av er som spelar ut det högsta kortet vinner sticket och får ta upp korten. I vanliga fall måste spelare lägga kort i en bestämd färg för att vinna ett stick. Här är det emellertid bara valören som är av betydelse.
 • I den första omgången ska alla spelare alltid ha tre kort på handen. När du har spelat ut ett kort ska du ta upp ett nytt.
 • Turen går medsols i det här kortspelet.
 • Det går att spela med regeln att ni får lägga fler än ett kort i taget i den andra omgången. Till exempel kan det då handla om kort med samma valör eller samma färg. Normalt får ni dock bara spela ut ett kort i taget.
 • Under den andra delen av spelet ska ni göra er av med era kort så fort som möjligt. Den av er som är sist kvar med kort på hand blir spelets Skitgubbe och förlorare.

Skitgubbe

Värdet på korten i Skitgubbe

I den här tabellen ser du värdet på korten i det här spelet:

Kort Värde
Ess Det högsta kortet, 14
Kung 13
Dam 12
Knekt 11
9 9
8 8
7 7
6 6
5 5
4 4
3 3
2 2

Så spelar du Skitgubbe

Det här kortspelet går tyvärr inte att spela online. Spelet är emellertid enkelt att spela med en vanlig kortlek. Här har jag skrivit ihop en spelguide. Följ den så kommer du att komma i gång med spelet på nolltid.

Förberedelser

Innan du kan börja spela behöver du göra följande:

 1. Ta först och främst fram kortleken ni ska spela med.
 2. Plocka bort eventuella jokrar i leken.
 3. Blanda därefter kortleken noggrant.
 4. Dela sedan ut tre kort var till alla som ska vara med.
 5. Korten som blir över lägger du i en plockhög eller talong.

Skitgubbe – Spelets första del

Du som sitter till vänster om personen som delade ut korten ska göra det första draget.

Lägg ut ett valfritt kort.

Turen går sedan vidare till nästa spelare medsols som också lägger ut ytterligare ett kort ovanpå det första.

Ta upp nya kort från talongen när ni har lagt ut kort på spelplanen. Ni ska alltid ha tre kort på handen.

När alla spelare har lagt ut ett kort ser ni över de tre korten. Den spelare som lagt det högsta vinner sticket och får korten som lagt i spelhögen. Lägg de korten i en hög vid din spelplats. De ska du använda i den andra delen av spelet.

Börja sedan på ett nytt stick. Det är den som vinner ett stick som får påbörja nästa.

Fortsätt att spela om stick tills korten i talongen är slut.

Skitgubbe

Den andra delen av kortspel Skitgubbe

Då börjar den andra fasen av spelet. Ta upp korten ni spelat till er i den första delen av spelet.

Nu går spelet alltså ut på att bli av med sina kort så fort som möjligt. Precis som i den första delen av spelet spelar ni om stick. Reglerna är emellertid lite annorlunda. Här får du inte avsiktligt lägga låga kort för att förlora ett stick, utan måste lägga om du kan.

Om du inte kan lägga ett kort med högre valör än det som ligger högst upp i spelhögen måste du ta upp alla korten i spelhögen.

Du som blir sist kvar med kort förlorar spelet.

Skitgubbe strategi

För att vinna en match måste du göra kloka beslut i den första delen av spelet. Undvik att plocka upp dåliga kort. Det är alltså klokt att undvika att vinna stick i den första delen av Skitgubbe, om du ser att det inte kommer leda till att du får bra kort. Bra kort i den andra omgången är höga kort. Försök alltså att samla på dig så många höga kort som möjligt i den första omgången för att lyckas i den andra omgången av spelet.

Det finns ingen strategi som garanterar vinst varje gång. Anledningen till det är att tur också spelar en viss roll i spelet.

Skitgubbe

Skitgubbe är ett trevligt sällskapsspel

Det här är ett kortspel som jag ofta spelar med mina vänner. Jag tycker att det är enkelt men fortfarande underhållande. Ibland vill jag bara ha ett spel med lättbegripliga regler, som det går snabbt att komma i gång med. Skitgubbe regler är enkla och lätta att förstå sig på, även för nybörjare. Invecklade spel kan också vara kul, men ibland känner jag helt enkelt inte för det. Då är det tur att det här spelet finns.

Jag rekommenderar det här kortspelet till spelare från åtta år. Om ni ska spela med någon som är yngre kan jag i stället rekommendera Uno. Det är ett väldigt enkelt kortspel som sker med en speciell kortlek. Spelet går ut på att bli av med sina kort först av alla. Under spelet måste ni hela tiden följa färg eller valör.

Eva Karlsson
Skriven av

Eva Karlsson

Eva Karlsson är en entusiastisk spelare som älskar både brädspel och kortspel. För henne har spel alltid varit ett stort fritidsintresse. De har både hjälpt henne att koppla bort stressfyllda saker i livet och att uppleva spänning. Hon jobbade tidigare som lärare. Nu är hon skribent på Spel-online, där hon delar med sig av sin djupa kunskap om spel. Förutom sitt intensiva intresse för spel älskar hon djur. Hemmavid har hon tre katter, två hundar och en sköldpadda. Det gör att det alltid fullt ös hemma hos Eva. Att komma hem till henne på spelkvällar är en härlig upplevelse, men ingenting för dig som är allergisk mot pälsdjur.