Othello Online

Othello Online är ett brädspel som underhållit folk i över etthundra år. Det är enkelt att lära sig, men kräver tid att bemästra. Således finns det mängder av kunskapsnivåer att passera under läroprocessen. Det här leder till att spelet har många dimensioner och aspekter du kan utforska. Det går idag att spela Othello Online, där den internetbaserade versionen tillåter för spel i både dator som mobiltelefon. Här kommer du själv kunna spela Othello över nätet samt läsa om brädspelet.

Spela Othello Online Gratis

[GAME]

Othello spel Online kommer att spelas likadant som den fysiska varianten av spelet. Skillnaden är att du rör dig över det virtuella spelbrädet med musen. Reglerna består dock desamma i online-versionen. Det spel vi erbjuder här är även gratis att spela. Du kan således enkelt komma i gång via en dator, mobiltelefon eller surfplatta som har internettillgång. Du kan även välja på att spela mot antingen en annan person eller en datorstyrd motståndare.

Så spelar du Othello Online

Othello Online 1

Othello är ett brädspel som spelas med brickor. Varje bricka har olika färg på de två sidorna, vilka skiftar mellan vitt och svart. Den sida som ligger uppåtvänd på spelplanen indikerar vilken spelare som brickan tillhör. Målet med Othello är att ha så många brickor som möjligt med sin färg på spelplanen vid spelets ände.

Detta kan man dock åstadkomma på olika vis. Du kan bland annat öka på ditt antal brickor genom att placera ut fler på planen. Sedan går det även att ”omvandla” motståndares brickor till din färg. Detta kräver dock att du är både strategisk och tålmodig i din placering av brickorna.

Spelupplägg

Ett Othello-brädspel består av en spelplan samt de brickor som nämnts ovan. Det krävs inte mer än en uppsättning av brickor, då båda spelarnas färger representeras på de två sidorna. För att inleda en omgång av Othello behöver man först förbereda spelplanens utgångsposition.

Planen är fyrkantig till formen och består av sammanlagt 64 spelrutor fördelade på ett nät av 8 x 8. De fyra mittersta spelrutorna kommer även vara utgångspunkten för spelet. Här placerar man två svarta samt två vita brickor, vilka skall ligga diagonalt med sin partnerfärg. Det ser således ut på följande vis:

X x X X X x X x
X X X X X X X X
X X X X X X X X
X X X Svart Vit X X X
X X X Vit Svart X X X
X X X X X X X X
X X X X X X X X
x X x X x X x X

När spelplanen ser ut som visat här ovan, kan spelet inledas.

Spelgång

Othello Online 2

Målet med Othello är som sagt att du skall ha fler brickor av din färg än motståndaren när spelet är avslutat. Efter att spelplanen förberetts såsom angivet, inleder personen med vit färg på sina brickor att lägga ut ytterligare en. Det spelar ingen roll vart den här brickan placeras, det måste dock ske på en yta som inte redan är ockuperad.

För att vara framgångsrik i Othello Online behöver du inte bara lägga ut dina brickor, utan även göra det med målet att omvandla din motståndares till din färg. Detta gör du genom att ”låsa in” säg svarta brickor med dina vita. Här kommer du således behöva tänka efter och planera dina drag väl.

Du tillåts vända på en bricka till din färg om du har två av dina egna på varsin sida av en sekvens. Man kan således vända på brickor som ligger lodrätt, vågrätt eller diagonalt i rad. Nedan ser du nu ett exempel på när du får vända svarta brickor till vita (förutsatt att du spelar som vit färg). I scenariot nedan har de vita brickorna låst in de svarta i en diagonal linje.

x x X x X x X x
x X X X X X X X
x X X X Svart Vit X X
X X X Vit Svart X X X
X X X Svart Vit X X X
X X Vit X X X X X
X X X X X X X X
x X x X x X x X

Spelregler

Othello är ett enkelt spel som är simpelt att sätta upp och förstå sig på. Det har dock ett djup som kräver strategi och taktik. Det här gör Othello till en mycket underhållande sysselsättning som även kommer att utmana dig att bli bättre och mer tänkande under spelets gång.

Nya mönster kommer ständigt att uppstå, vilka du måste förhålla dig till och utnyttja. Reglerna i Othello är dock inte särskilt många, vilket är till fördel för dem som nyss börjat spela. Nedan skall bi dock gå igenom de viktigaste aspekterna av regelverket i Othello Online.

  • Varje spelare får enbart lägga ut en bricka åt gången. Spelrundorna sker växelvis.
  • Du tillåts inte vända upp några av din motståndares brickor som inte är inlåsta av dina egna. Du kan heller inte gå utanför spelplanens gräns, utan får finna en annan väg att vända på brickor som ligger invid kanten. Ett exempel på en orörlig bricka som aldrig kan vändas är de som ligger i ett av spelplanens hörn.
  • Othello avgörs när hela planen är täckt av brickor. Då räknas det antal av de två olika färgerna, där den med flest i sin färg på planen vinner.
  • Du måste inte lägga ut en bricka varje gång det är din tur. Du tillåts således att stå över om du väntar på att spelgången skall utveckla sig. Det här kan vara ett strategiskt drag som är till din fördel. Särskilt om du ser något som din motståndare inte gör.

Othello – Ett populärt brädspel

Othello Online 3

Othello har många aspekter av sig som gör det till en utmärkt sysselsättning. Det handlar både om matematik och strategi, samt lite tur beroende på hur bra din motståndare spelar. En session av Othello brukar ofta ske i så kallade ”partier”, där man slåss om dominans med sina brickor i ett område av spelplanen. Spelgången kan således utveckla sig i flertalet omgångar på olika håll.

Dn första utgåvan av Othello, eller Reversi på engelska, publicerades i London, England under den senare halvan av 1800-taet. Reversi skiljer sig dock lite från den moderna varianten av Othello i att varje spelare har ett begränsat antal brickor. Även spelplanen stor tom vid inledningen av Reversi. Det Othello vi spelar idag fick sina regler uppdaterade under 1970-talet.

Sedan dess har det här brädspelet varit en storfavorit på många håll i världen. Det är dock särskilt i västvärlden och Asien som spelet riktigt tagit fart. Under ett par decennier nu har det bland annat pågått världsmästerskap i Othello, vilket hålls årligen i Japan.

Eva Karlsson
Skriven av

Eva Karlsson

Eva Karlsson är en entusiastisk spelare som älskar både brädspel och kortspel. För henne har spel alltid varit ett stort fritidsintresse. De har både hjälpt henne att koppla bort stressfyllda saker i livet och att uppleva spänning. Hon jobbade tidigare som lärare. Nu är hon skribent på Spel-online, där hon delar med sig av sin djupa kunskap om spel. Förutom sitt intensiva intresse för spel älskar hon djur. Hemmavid har hon tre katter, två hundar och en sköldpadda. Det gör att det alltid fullt ös hemma hos Eva. Att komma hem till henne på spelkvällar är en härlig upplevelse, men ingenting för dig som är allergisk mot pälsdjur.

Vanliga Frågor och Svar om Othello Online

Är det gratis att spela Othello Online?

Ja, det kostar ingenting att spela det Othello-spel vi erbjuder här.

Vad heter Othello på engelska?

Othello hänvisas ofta till som ’Reversi’ på engelska.

Hur vinner jag i Othello Online?

Genom att ha fler brickor med din färg på spelplanen än din motståndare.

När får jag vända på min motståndares spelbrickor?

När du låst in dem mellan två av dina egna i antingen lodräta, vågräta eller diagonala linjer.