Spela Spindelharpan Gratis Online

Spindelharpan är ett enormt populärt kortspel ämnat för en spelare. Det är således en patiens, möjligen den mest kända i världen. Syftet med ett parti av kortspelet Spindelharpan är att gå ut. För det behöver man lägga korten i stegar tills alla är utspelade. Här kommer du kunna läsa om allt du behöver veta för att börja spela Spindelharpan Online.

Spela Spindelharpan gratis online

Spindelharpan – Så spelar du

En av de utmärkande kvalitéerna med just Spindelharpan och Spindelharpan Online är den simpla uppsättning som spelet har. Skall man spela med fysiska kort, behöver du enbart ha tillhands två kortlekar samt en yta att lägga ut dem på. Det blir självfallet ännu enklare att spela via datorn, då den digitaliserade varianter erbjuder för många möjligheter samt ett mindre utrymmeskrav för spel.

Även reglerna kring Spindelharpan samt spelgången är enkel att förstå sig på. Det krävs inte mycket till tidigare kunskaper om patienser för att du således skall få ett hum av hur man tar sig an ett parti av kortspelet Spindelharpan. Själva spelplanen är således intuitiv. Trots att Spindelharpan är en alltigenom simpel patiens, är den ändå fortfarande mycket underhållande. Det är ett spel ämnat för en person, dock finns det en hög grad av tävlingsanda när man försöker gå ur den här patiensen.

Spelplanen

Det första du behöver göra när du inleder ett parti av Spindelharpan är att förbereda spelplanen. Om du spelar en digital variant, kommer datorn att göra detta åt dig. Du börjar således med att ta 50 kort från de två kortlekarna och lägger åt sidan i fem högar av 10 kort vardera. De resterande 54 korten skall nu lägga grunden för spelplanen.

För det här behöver du skapa 10 högar som skall vara så nära varandra som möjligt i antal kort. Det kommer resultera i 6 högar med fem kort vardera respektive 4 högar med sex kort vardera. När dessa tio högar med kort är framlagda i en vågrät rad, kan spelet börja. Här nedantill finner du nu en tabell över hur spelplanen bör se ut innan du kan börja lägga patiensen.

Hög 1 Hög 2 Hög 3 Hög 4 Hög 5 Hög 6 Hög 7 Hög 8 Hög 9 Hög 10
6 kort 6 kort 6 kort 6 kort 5 kort 5 kort 5 kort 5 kort 5 kort 5 kort

Det högst liggande kortet i varje hög skall nu läggas med svitsidan uppåt. Resterande kort skall fortsätta vara nedåtvända. Under spelets gång kommer även de fem extrahögarna med 10 kort vardera att inkluderas, dock inleds patiensen med den rådande spelplanen.

Spelgången

När Spindelharpan väl skall börjas spelas, behöver du inleda med att kombinera de synliga korten på de tio högarna. Målet med patiensen är att bygga stegar i valörer, som går från Ess till Kung. På spelplanen kommer således kungen att ligga underst, varpå de andra korten i stegen av en lägre valör skall placeras på varandra. Du kan enbart flytta och lägga kort som platsar in ett steg lägre i valör på ett annat.

  • Som exempel: har du en Spade Två samt en Hjärter Tre på din initiala spelplan, kan du flytta Spader-kortet och lägga det på den synliga Hjärter Tre. När detta är gjort kommer den hög där Spader togs från att ha ett nedåtvänt kort exponerat. Du kan nu vända upp på det kortet för att fortsätta patiensen.

Under spelets gång kommer du även kunna flytta icke-fullständiga stegar, så länge det understa kortet, dvs. det med högst valör i stegen, kan läggas på ett annat kort på spelplanen, samt att stegen är i färg. När det inte längre finns en möjlighet att spela på fler av de exponerade korten, tar du en av de fem högarna du lagt vid sidan. Du delar sedan ut de tio korten i den högen på var och en av de 10 högarna på spelplanen.

Spelandet av patiensen fortsätter fram tills att du antingen har gått ur eller inte längre kommer någon vart. För att gå ur Spindelharpan Online samt den fysiska varianten, behöver du skapa alla åtta stegar från Ess till Kung.

Spelregler Spindelharpan

Kortlek Spindelharpan online

Det finns inte alltför många regler i den här patiensen. De som implementerats är sådana som är avgörande för en rättvis och utmanande spelsession. Här nedan kan du nu läsa om vad du måste förhålla dig till när du spelar. Dessa Spelregler Spindelharpan är främst aktuella om du spelar med fysiska kort. Spindelharpan Online har sina kodade i spelet och går inte att överträda.

  • En inkomplett stege kan bara bli flyttad på spelplanen så länge denna är i färg.
  • Det går bara två sätt att flytta på kort i patiensen. Du kan flytta på kort som kan läggas till i en stege. Dessa stegar behöver dock inte vara i färg. Du kan även flytta på kort för att lägga dem på ett av de tomrum som uppstår om en av de tio högarna på spelplanen blivit uppspelad.
  • Kort av valören Ess räknas som värde Ett i spelet och kan enbart läggas på kort av valör Två.
  • Du går ur, dvs. ”vinner patiensen, när alla åtta stegar från Ess till Kung är byggda och således alla kort spelade.

Vad är skillnaden mellan patiens och Spindelharpan?

En vanlig fråga lyder vad som är skillnaden mellan en patiens och Spindelharpan. Faktum är att det inte finns någon skillnad. Att lägga patiens betyder bara att du spelar ett kortspel ämnat för en person. Ordet härstammar från latin och kan översättas till som ”lidande”. Nu är det inte så att man lider under en patiens, särskilt inte om saker och ting går ens väg.

Det finns dock ett stort utrymme för frustration, vilken har givit sitt namn till spelet. Spindelharpan är alltså en form av patiens. I dagens språk har dock de två blivit synonyma med varandra. Man kan därmed i de flesta sammanhang hänvisa till Spindelharpan och Spindelharpan online som att ”lägga patiens”.

Spindelharpan gamla

Den variant av Spindelharpan gratis som idag kommer med de senare Windows-operativsystemen kan med rätta bli kallad för en ”klassisk” version. Det har inte skett mycket med upplägget på spelet från Microsofts sida. Om du dock ger dig ut på nätet för att spela Spindelharpan Online, kan du komma att stöta på mer moderna varianter. Dessa har alternativ till att ändra på upplägget i spelet, såsom att göra det svårare.

Ett av de sätt som man kan skapa en mer avancerad version av spindelharpan är genom att kräva att alla stegar skall byggas i färg. I Spindelharpan gamla är detta inte ett krav. Man kan även ändra lite på spelplanen, så att man inledningsvis har en annan uppsättning på högarna. Detta går självfallet även att göra för hand vid fysiskt spelande. Dock finns det många nätbaserade varianter av patiensen som tillåter dig att snabbt göra dessa ändringar.

Tips & tricks på hur du kan spela Spindelharpan

Det är inte svårt att hitta en plats att spela Spindelharpan gratis på idag. Den mest manuella varianten av spelet kan du ordna själv. Du behöver bara ha två kompletta kortlekar samt en grundinsikt i reglerna för att detta skall bli en verklighet. I dessa fall kan vi hänvisa till vår guide här. Du kan även som nämnt spela Spindelharpan Online samt via Windows.

För Online spel-versioner finns det mängder med alternativ, varav flera även kan bli nerladdade och installerade på din mobiltelefon och surfplatta. Ett superenkelt tips på var du kan få en snabb och enkel tillgång till patiensen med alla spelregler Spindelharpan gratis är på den här sidan. Vi har en riktigt underhållande och engagerande variant av patiensen för dig att testa här på vår plattform.

Allt om Spindelharpan

Spelplan Spindelharpan online

Spindelharpan är en mycket populär patiens som är tillgänglig på i stort sett alla PC-datorer. Det tillhör nämligen den programvara som kommer med operativsystemet Windows från Microsoft. Det här har varit fallet sedan Windows 98 som lanserades i 1997. Utöver Windowsapplikationen, är även en virtuell variant av spelet Spindelharpan tillgängligt som nedladdningsbart spel i mobiltelefoner och surfplattor.

Ursprunget av Spindelharpan kan spåras en lång väg bakåt i tiden. Det sägs att originalversionen av Harpan spelades så tidigt som under medeltiden i Frankrike. Här blev patiensen en tidsfördrift för allt från bondeskrået till adeln. En annan historisk koppling mellan dagens Harpan-patiens och dess ursprung går att finna i spåkort från Baltikum. I detta fall användes kortspelet för att utröna folks framtid och som ett instrument för att tyda lycka och framgång.

Oavsett varifrån Harpan kommer, uppkom dess datoranpassade spelvariant Spindelharpan under 90-talet. Den första patiensen av det här slaget blev tillgänglig redan i 1988, då under sitt idag kända namn Solitair Royal. Sedan tog det ytterligare fyra år innan nästa variant kom fram i 1992, vilket hade fler spelmöjligheter i sitt upplägg. Den patiensen vi dock känner till idag kommer alltså från Microsoft.

Eva Karlsson
Skriven av

Eva Karlsson

Eva Karlsson är en entusiastisk spelare som älskar både brädspel och kortspel. För henne har spel alltid varit ett stort fritidsintresse. De har både hjälpt henne att koppla bort stressfyllda saker i livet och att uppleva spänning. Hon jobbade tidigare som lärare. Nu är hon skribent på Spel-online, där hon delar med sig av sin djupa kunskap om spel. Förutom sitt intensiva intresse för spel älskar hon djur. Hemmavid har hon tre katter, två hundar och en sköldpadda. Det gör att det alltid fullt ös hemma hos Eva. Att komma hem till henne på spelkvällar är en härlig upplevelse, men ingenting för dig som är allergisk mot pälsdjur.

FAQ - Vanliga frågor om Spindelharpan gratis

Hur spelar jag Spindelharpan?

Du spelar den här patiensen genom att bygga stegar i kortens valörer.

Var kan jag spela Spindelharpan online gratis?

Du kan spela Spindelharpan gratis här på vår sida!

Är Spindelharpan Online en svår patiens?

Det beror på vilken variant du spelar. Det finns svårare än originalet, vilket anses vara ganska medelmåttigt svårt.

Hur lång tid tar ett parti av Spindelharpan?

Ett parti av den här patiensen kan ta upp till en timme att gå ur. Allt beror på hur snabbt du vill spela.

Hur många kort ingår i patiensen Spindelharpan?

Du ska använda 104 kort, det vill säga två kortlekar utan jokrar.

Vad betyder det att ”gå ur” Spindelharpan?

Det innebär att du har klarat av patiensen.