Memory

Det kan knappt bli mer klassiskt än ett Memory spel i leklådan hos svenska barn. Baserat på ditt minne, går det här spelet ut på att para samman olika symboler eller föremål genom att finna dem i ett hav av kort. Proceduren att spela är lika enkel som underhållande och inte minst bra för hjärnan. Du kan hålla din minnesförmåga i gott skick genom att ta dig an en session av Memory.

Spela Memory Gratis Online

Ett Memory Spel online såsom det här kan spelas på många olika vis. Det går bland annat att sitta och spela själv. Om du dock skulle ha sällskap, kan ni båda spela på samma skärm. Då blir det likt du spelar Memory med fysiska kort tillsammans med andra. För ett Memory spel online som det vi har här, behöver du bara klicka på ”Start”-knappen och börja minnas!

Memory – Så spelar du

Ett Memory spel går ut på att du som spelare skall kombinera två likadana spelkort. Det här är den mest grundläggande tanken med spelet. Det kan dock förekomma mer avancerade varianter. Det här är särskilt vanligt i memoryspel vuxna, där andra, mer engagerande och tävlingsinriktade regler gäller. Detta kan bland annat betyda att du räknar poäng på ett annorlunda vis, eller har mer komplicerade anordningar vad det gäller kompletteringar av dina kombinerade kort.

Memory spel är dock tänkta att vara simpla i sin uppsättning. Spelplanen brukar bestå av nedåtvända spelkort, vilka består av dubbletter av olika symboler eller föremål. Därefter är det upp till var och en av spelarna (om man är fler som spelar) att vända på ett nedåtvänt kort vardera åt gången. Du får inte plocka upp ett kort från spelplanen innan du har vänt upp två likadana under samma spelomgång.

Memory Online Spel 1

Leken avslutas när alla dubbletter av symboler har blivit ihopsamlade av de deltagande spelarna. Väl då kan man börja räkna ihop hur många varje deltagare har, för att sedan få fram en vinnare. Den som visat på bäst minne under lekens gång och därmed har flest dubbletter på hand vinner.

Spelplanen

Det viktigaste med ett Memory spel är att alla spelkorten är väl blandade innan leken kan börja. Du skall även lägga ut dem på spelplanen med sin symbolsida nedåtvänd, så ingen vet vilket kort som ligger var. Därefter börjar de olika korten systematiskt att visas under varje spelomgång. Om du inte lyckas finna en dubblett under din tur, får du vända tillbaka de kort du tittat på.

ortens placering på spelplanen måste vara så slumpmässig som möjligt. De skall även gå till samma position som de låg i när du vände på dem. Nedan kan du nu se ett exempel på en spelplan i Memory. Vi har valt att ”märka” våra kort med färger som skall kombineras. Även om texten på färgen syns, så skulle du enbart se kortens baksida vid ett riktigt spel.

Blå Orange Lila Grön
Grön Röd Vit Gul
Turkos Gul Turkos Lila
Röd Orange Blå Vit

Tips & Tricks för Memory Online

Memory Online Spel 2

Det finns några tips och tricks som kan gynna dig i ett spel av Memory. Dessa funkar likväl för den mer enkla varianten som för Memoryspel vuxna. Tips såsom de du kan läsa nedan är även anpassliga för elevspel memory, vilka är studiemedel ämnade att hjälpa studenter och elever förbättra sina minnen.

Så vinner du enklare i Memory

  • Tänk utefter kulören
  • Var systematisk
  • Använd andras omgångar till din fördel
  • Spela på svårast först

Tänk utefter kulörer

Det första du kan använda som en guide till en vinst i Memory är färgbaserat tänkande. Om du spelar tex. ett elevspel Memory med bilder på skoltillbehör som spelsymboler, kan du gå utefter färgen för att hitta rätt. Att associera föremål med en position på spelplanen är svårare än att försöka komma ihåg vilken färg föremålet bar på. Detta kan hjälpa dig till att finna fler dubbletter.

Var systematisk

När det är dags att välja dina kort, kan du använda dig av ett på förhand bestämt system. I stället för att på måfå vända upp ett kort på spelplanen, är det bättre om ett mönster implementeras. Du kommer således ständigt ha en idé om vilket kort du skall vända på härnäst, samtidigt som det blir enklare att hitta ett matchande kort på hand.

Använd andras omgångar till din fördel

Kom ihåg att du inte bara behöver använda din omgång för att leta rätt på kort. Var noggrann med att även notera vilka symboler som kommer upp när det är dina motståndares tur. Memory är i grund och botten ett minnesspel.  Besitter du således en bättre förmåga till att komma ihåg kortens symboler och placeringar, kan du även plocka upp dubbletter som andra spelare försöker komma åt.

Välj svårast först

En simpel teknik du kan använda dig av för att vinna i ett Memory spel är att försöka plocka upp de svåra dubbletterna så snabbt som möjligt. Det betyder att du lämnar de kort som ligger tex. i kanten på spelplanen till senare. Deras placering är betydligt simplare att komma ihåg. Du behöver således inte fokusera på dem lika mycket, utan lägg ditt fokus på de kort som är mer centrerade och omgivna på spelplanen.

Memory – För vuxna som små

Memory Online Spel 3

Det spelar ingen roll om du är barn eller vuxen när det kommer till Memory. Visserligen kan det existera olika svårhetsgrader, men grundkonceptet med leken är lika bra oavsett din ålder. Ett Memory spel är tänkt att hjälpa hjärnan hålla i gång.

Det kan således förbättra ditt minne om det spelas reguljärt. Lägg därtill an att det är riktigt underhållande, så har du några goda anledningar till att ta dig an ett Memoryspel vuxna som för barn. Spelet används bland annat som en aktivitet under skolgången. Det finns ett gott utbud på olika elevspel Memory.

Eva Karlsson
Skriven av

Eva Karlsson

Eva Karlsson är en entusiastisk spelare som älskar både brädspel och kortspel. För henne har spel alltid varit ett stort fritidsintresse. De har både hjälpt henne att koppla bort stressfyllda saker i livet och att uppleva spänning. Hon jobbade tidigare som lärare. Nu är hon skribent på Spel-online, där hon delar med sig av sin djupa kunskap om spel. Förutom sitt intensiva intresse för spel älskar hon djur. Hemmavid har hon tre katter, två hundar och en sköldpadda. Det gör att det alltid fullt ös hemma hos Eva. Att komma hem till henne på spelkvällar är en härlig upplevelse, men ingenting för dig som är allergisk mot pälsdjur.

Vanliga Frågor och Svar om Memory Online

Kan jag spela Memory Online?

Ja, du finner bland annat ett sådant spel här.

Är Memory rekommenderat för en särskild ålder?

Nej, alla åldrar kan spela det Memory vi erbjuder.

Kostar det att spela Memory Online?

Nej, det är helt gratis!

Hur vinner jag i Memory?

Du vinner genom att samla på dig flest dubbletter av spelkort.