Mahjong – Spela gratis online

Det finns många goda anledningar till att testa på nya saker. Det är så vi förskaffar oss erfarenheter av livet, skiftande skildringar av vår omvärld samt nya och spännande upplevelser. Om du bland annat vill prova på en ny typ av underhållning via datorn, kan du pröva på det kinesiska brickspelet Mahjong. Här nedan kommer du nu att kunna läsa om allt du behöver veta om det här spelet för att sedan börja utforska det på egen hand online.

Spela Mahjong gratis online

Så spelar du Mahjong

Det här är ett spel som är otroligt nybörjarvänligt, särskilt om du spelar en av de enklare varianterna. Det kommer inte krävas mycket till tidigare erfarenhet av brickspel för att du snabbt skall komma underfund med hur man spelar Mahjong gratis. Patiensen har en mycket hög procent på lösningar, även om cirka 3% av spelen av det här slaget inte kommer att kunna ”gå ut”, dvs. lösas.

Något som gjort den här leken med brickor så populär, utöver den enkla introduktionen för nya spelare, är att det kräver mycket tankekraft. Även om en del tur ingår i spelet, är det främst du själv som ansvarar för att du skall kunna lösa den. Det finns allt som oftast många vägar att gå för att få fram resultat i patiensen, vilket eliminerar en entonig och därmed tråkig spelgång.

Regler

Tack vare att det här spelet existerar i så många olika varianter och versioner, är det svårt att specificera regelverket. Dessa kan som sagt skilja sig kraftigt beroende på vilken typ av brickleken du spelar. Vad som dock kan sägas är att det finns vissa enande tendenser mellan alla de olika slagen av Mahjong.

  • Det första är att spelplanen skall bestå av just brickor med symboler på. Dessa symboler representerar olika värden samt måste kunna kombineras med andra, liknande symboler.
  • Brickorna på spelplanen skall i och med kombinationer med andra brickor tas bort under spelgången. När alla brickor är lösta på det här sättet, så har du klarat av patiensen.
  • Alla synliga spelsymboler måste till en början bestå av en hög av brickor, där de under inte skall exponeras förrän du tex. har nått fram till en lösning som tar bort den översta brickan. Det finns dock även andra sätt att få fram dessa undre brickor, beroende på vilka spelregler du förhåller dig till.

Spelplan

Spelplan Mahjong online

Spelplanen i Mah Jong består av ett mönster uppgjort av 144 brickor. Brickorna skall bestå till cirka 4 i antalet per hög, vilket leder till totalt 36 ”rutor” av symboler på spelplanen. Sedan skall du som spelare flytta runt på dessa brickor tills du skapar en kombination som resulterar i att du har löst en del av pusslet framför dig.

Spelet kommer kräva att du har en strategisk inställning till hur du tar dig an uppgiften. Du behöver även minnas mycket av information från dina tidigare drag. Det är således vad engelsmännen kallar för ett ”game of skills” att spela Mahjong gratis.

Olika varianter på Mahjong

Här nedan kommer du nu kunna ta del av en lista på olika varianter av Mahjong gratis som är tillgängliga online. Utöver att nämna deras namn kommer vi även i korthet att ta upp hur dessa spelas som patiens. Listan nedan är inte rangordnad på något särskilt vis.

1. Mahjong Connect
2. Mahjong Titans
3. Mahjong Alchemy
4. Mahjong Classic
5. Mahjong Free
6. Mahjong247
7. Mahjong Fortuna
8. Taipei Mahjong

 

Mahjong Connect

Det här är en variant av det populära brickspelet som till stor del liknar originalet. Det finns dock några små skillnader. Bland annat så får du inte använda dig av mer än tre raka linjer i dina kombinationer när du spelar Connect-varianten. Detta är även en mycket populär version av Mahjong online spel.

Mahjong Titans

Titans Mahjong online

För den som vill spela originalspelet med en extra dos av utmaning, skall man söka sig till Titans-varianten. Denna är lite svårare än vanlig patiens av brickleken och kommer kräva mer tid till att lösa upp. Reglerna begränsar dina möjligheter som spelare, vilket bidrar till den högre svårighetsgraden.

Mahjong Alchemy

Alchemy-varianten av detta spel skiljer sig i vilka symboler det använder sig av. Du kommer inte längre spela med de klassiska kinesiska ikonerna och spelmarkörerna. I stället är det bilder och tecken som är relaterade till alkemi som utgör spelsymbolerna här.

Mahjong Classic

Ädetta är precis vad du kan förvänta dig av namnet. Om du spelar Mahjong gratis online i Classic-varianten, kommer du få den ursprungliga konstruktionen på patiensen att roa dig med.

Mahjong Free

Om du stöter på det här någon gång, så är det inte en särskild variant av brickspelet från Kina. Detta är en av de termer du kan söka på för att få tillgång till en spelsajt som erbjuder Mahjong online.

Mahjong247

Det här är en särskild version av spelet där spelplanen, det vill säga de utlagda brickorna, kommer i mängder av olika former och mönster. Detta är alltså en sajt som erbjuder brickleken i olika typer av konstellationer online.

Mahjong Fortuna

Även det här är en annorlunda variant på den klassiska Mahjong gratis-upplevelsen. I Fortuna-spelet kommer du att få spela med symboler och tecken på brickorna som hänvisar till spådomar och dylikt. Själva spelgången kan dock liknas till originalet.

Taipei Mahjong

Det här är även ett annat namn på vad som kan ses som den ursprungliga varianten av den här brickleken. Den finns även som Mahjong Hong Kong, vilken är en av de äldre versionerna. Om du således stöter på Taipei-varianten, så kommer du få en spelupplevelse som liknar den patiens som först spreds från Kina under den senare halvan av 1800-talet.

Mahjong – Det kinesiska brickspelet

Spelbrickor Mahjong online

De gamla kineserna älskade att spela sällskapsspel. Faktum är att några av de brädspel som vi känner till idag kan spåra sina föregångare till de gamla imperierna i öst. Där har varianter av västerländska lekar med kort och liknande frodats i tusentals år. Dock har de självfallet även sina egna spel, som inte har någon anknytning till de europeiska eller amerikanska spelen.

Ett av dessa är Mahjong, ett brickspel som skapades för cirka tvåtusen år sedan i Kina. Trots sitt ursprungsland, har den här leken spridit sig över hela världen. Innan internet var spelet dock mest begränsat till asiatiska länder såsom just Kina, Japan och Korea. Tack vare introduktionen av World Wide Web har nu även vi västerlänningar fått smak för det här mycket underhållande spelet.

Originalversionen av Mahjong spelas vanligtvis mellan fyra personer. Deltagarna under spelgången kommer att använda brickor med olika markörer och värden. Dessa brickor skall sedan samlas till att bli till så kallade ”händer”, precis som i kortspel såsom Poker. Detta är mer eller mindre grundprincipen med leken.

Det finns dock stora skillnader mellan olika spelvarianter av Mahjong, vilka kan skilja sig i allt från regler till värden på brickor och även särskilda regionsspecifika bestämmelser. Det kan även hända att brickornas symboler skiljer på sig jämfört med original-leken. Något som utmärker det här spelet är att det existerar i två typer, en för flertalet spelare och en som patiens, dvs. för endast en spelare.

Det är vanligt att spelet för flera personer förekommer i Asien, dock är västvärlden mer van vid patiens-varianten. Den här går att spela som Mahjong gratis online. Det är även just patiensen som vi inkluderat som online-version här.

Eva Karlsson
Skriven av

Eva Karlsson

Eva Karlsson är en entusiastisk spelare som älskar både brädspel och kortspel. För henne har spel alltid varit ett stort fritidsintresse. De har både hjälpt henne att koppla bort stressfyllda saker i livet och att uppleva spänning. Hon jobbade tidigare som lärare. Nu är hon skribent på Spel-online, där hon delar med sig av sin djupa kunskap om spel. Förutom sitt intensiva intresse för spel älskar hon djur. Hemmavid har hon tre katter, två hundar och en sköldpadda. Det gör att det alltid fullt ös hemma hos Eva. Att komma hem till henne på spelkvällar är en härlig upplevelse, men ingenting för dig som är allergisk mot pälsdjur.