Tjuv och Polis – Spelguide

Vill du lära dig spela Tjuv och Polis? Då har du kommit rätt. I det här klassiska brädspelet för 2–6 spelare spelar några av er som tjuvar och andra som poliser. Tjuvarna ska försöka överlista polisen och tvärtom. I den här artikeln har jag samlat allt du behöver veta om brädspelet. Bland annat en guide till spelet, regler och om olika varianter av spelet.

Tjuv och Polis spel – en översikt

Tjuv och Polis brädspel är skapat av den stora svenska speltillverkaren Alga. Bland deras produkter hittar du även många andra klassiker som Alfapet, Den försvunna Diamanten och Monopol. Det är ett anrikt företag som slog upp dörrarna redan 1917.

I den här tabellen får du en snabb översikt av spelet:

Spelkategori Brädspel, barnspel, familjespel
Antal spelare 2–6
Speltid 60–90 minuter
Åldersrekommendation 7+
Du behöver Ett bräde, pjäser, låtsaspengar och en tärning
Svårighetsgrad Enkelt
Tillverkare Alga

Vad är målet i Tjuv och Polis?

I det här spelet är målet att tjäna så mycket pengar som möjligt. Det gäller både för dig som spelar som tjuv och för dig som är polis. Tjuvar tjänar pengar genom att råna olika platser på spelplanen, som banker eller postkontor. Polisen tjänar däremot pengar genom att fånga tjuvar och få så kallade gratifikationer.

Tjuv och Polis regler

Under spelet turas ni om med att slå en tärning och flytta era pjäser på spelplanen.

En av er spelar som polis och resten som tjuvar. Polisen har polispjäser och en radiobil som täcker två rutor. Polisen ska alltid ha en pjäs mer än tjuvarna.

Det finns inga begränsningar på hur många gånger tjuvarna kan råna en och samma plats i Tjuv och Polis.

För att gripa en tjuv måste en polis hamna på samma ruta som tjuven. Radiobilen kan också gripa tjuvar genom att hamna på samma ruta som en tjuv.

Om en tjuv slår tärningen och hamnar på banken, resebyrån eller posten begår hen ett rån.

En tjuv kan välja att fly från staden efter att hon eller han tjänat tillräckligt med pengar. Ni kan fly med tåg, flyg eller båt.

På spelplanen finns det dessutom tjuvnästen. Det är rutor som polispjäserna inte kan gå på. Där kan tjuvar till exempel gömma sitt stöldgods. Om en tjuv blir gripen fyra gånger eller flyr från staden försvinner pengarna tjuven gömt i olika nästen. De går då tillbaka till banken.

Spelet är över när alla tjuvar har flytt från staden eller polisen har gripit alla tjuvar. Den av er som har mest pengar då vinner matchen.

Tjuv och polis

Så får ni röra pjäserna i Tjuv och Polis spel

Det finns dessutom många olika regler kring hur ni får röra pjäserna i det här spelet.

 • Varken tjuvar eller poliser får till exempel gå diagonalt med sina pjäser. Riktningarna ni får röra pjäserna är framåt och bakåt. Både polispjäser och tjuvpjäser får ni flytta lika många steg som tärningen visar.
 • Radiobilen får däremot flytta fram dubbelt så många steg, jämfört med vad tärningen avser. Om tärningen till exempel hamnar på två så får du flytta fram radiobilen fyra steg. En begränsning för radiobilen är emellertid att du bara får röra den i en enda riktning; framåt. Det går alltså inte att backa med radiobilen.
 • Det går att passera andra pjäser i Tjuv och Polis. Undantaget är tjuvar som begått ett rån. De kan inte passera radiobilen eller en polispjäs utan att bli gripna.
 • Det får inte stå två polispjäser på samma ruta. Om du skulle råka slå så att du hamnar på samma ruta som en annan polispjäs kan du välja att flytta den nya pjäsen ett steg framåt eller ett steg bakåt.
 • När en tjuv ska gå in ett tjuvnäste behöver hon eller han inte få exakt rätt antal prickar på tärningen.
 • Hamnar du på en hållplatsruta får du flytta din pjäs till vilken annan hållplats du vill på linjen. Det här gäller dock inte radiobilen.

Så spelar du Tjuv och Polis

Spelet går dessvärre inte att spela online. Så här gör du för att spela det analoga spelet.

Förbered spelet

Innan du kan börja spela behöver ni göra några förberedelser:

 1. Börja med att ta fram spelbrädet. Ställ det på bordet mellan er.
 2. Bestäm därefter vem av er som ska vara polis. Vill ingen vara polis kan ni dra lott eller köra en omgång sten, sax eller påse för att bestämma vem det blir.
 3. Nästa steg blir att utse någon som ska ta hand om banken. Det är vanligt att spela med regeln att den som är polis också har ansvar för banken.
 4. Du som spelar som tjuv ska ta en tjuvpjäs och ställa den i ett tjuvnäste. Flera spelare får börja från samma tjuvnäste.
 5. Du som är polis ska också ställa upp dina pjäser. De ska stå i polishuset och radiobilen vid entrén till polishuset. Polisen ska ha en pjäs mer än tjuvarna. Om det till exempel är fyra tjuvar med i spelet med varsin pjäs ska polisen ha fem pjäser.

Tjuv och polis

Tjuv och polis – spelet börjar

 • Du som är polis börjar spelet genom att kasta tärningen. Polisen ska sedan antingen flytta fram en polispjäs eller radiobilen. Kom ihåg att du får flytta radiobilen dubbelt så många steg som det står på tärningen.
 • Nästa spelare som sitter medsols till polisen fortsätter sedan spelet med att slå sin tärning.
 • När en tjuv hamnar på banken, resebyrån eller posten begår hen automatiskt ett rån. Tjuven får då den summa som står i rutan. Efter det ska tjuven försöka hinna till ett tjuvnäste och gömma sina pengar. Polisen ska försöka fånga tjuven innan hen hinner dit.
 • En polis griper en tjuv genom att slå tärningen och hamna på exakt samma ruta som en tjuv. Polisen kan även gripa tjuvar med hjälp av radiobilen.
 • Spelet kan sluta på två olika sätt; antingen med att alla tjuvar har flytt från staden eller att alla tjuvar har hamnat i fängelset.

De olika varianterna av Tjuv och Polis spel

Här ovanför har jag skrivit om originalupplagan av brädspelet. Det finns emellertid fler versioner av spelet. En riktar sig till yngre spelare och den andra är ett kortspel som du kan ta med på resan.

Lilla Tjuv och Polis

Det här är en variant med enklare regler som passar spelare från fyra år. Den av er som först får fast fem tjuvar med stöldgods vinner spelet. Det här spelet passar 2–4 deltagare. En omgång av det här spelet tar i regel bara runt fem minuter.

Tjuv och polis som kortspel

Spelet finns dessutom i kortspelsformat. Det passar 2–4 spelare från fem år. I det här spelet gäller det, precis som i originalspelet, att tjäna ihop så mycket pengar som möjligt. Den är versionen är mer portabel än originalet.

Köp ett Tjuv och Polis-spel 2024

För att kunna spela det här brädspelet behöver du ett spel-set. Än så länge finns spelet bara i fysiskt format. Det innebär att du behöver köpa ett spel-set. Tjuv och Polis är ett populärt spel som finns att köpa på många olika platser, såsom varuhus och specialiserade spelbutiker. Om du ska beställa spelet online kan jag rekommendera Pricerunner. När du söker upp spelet där får du fram det bästa priset just nu.

Tjuv och polis

Tjuv och Polis brädspel passar som familjespel

Det här är ett av mina favoritspel för familjeträffar. När släkten möts och många vill vara med och spela i många olika åldrar är det här alltid förstahandsvalet för mig. Det beror på att det är ett enkelt spel som barn kan hänga med på. Samtidigt är det tillräckligt invecklat för att vuxna också ska få ut något av spelet.

Om riktigt små barn ska vara med kan du dock behöva spela något annat. Till exempel barnversionen av Tjuv och Polis spel, som jag nämnde tidigare. Fia med Knuff kan vara annat bra alternativ. Det är ett brädspel som går ut på att flytta fyra pjäser runt en spelplan. Du som först får runt alla dina pjäser och in i målet med din färg vinner.

Eva Karlsson
Skriven av

Eva Karlsson

Eva Karlsson är en entusiastisk spelare som älskar både brädspel och kortspel. För henne har spel alltid varit ett stort fritidsintresse. De har både hjälpt henne att koppla bort stressfyllda saker i livet och att uppleva spänning. Hon jobbade tidigare som lärare. Nu är hon skribent på Spel-online, där hon delar med sig av sin djupa kunskap om spel. Förutom sitt intensiva intresse för spel älskar hon djur. Hemmavid har hon tre katter, två hundar och en sköldpadda. Det gör att det alltid fullt ös hemma hos Eva. Att komma hem till henne på spelkvällar är en härlig upplevelse, men ingenting för dig som är allergisk mot pälsdjur.

FAQ - Vanliga frågor och svar om Tjuv och Polis

Hur lång tid tar det att spela Tjuv och Polis?

Normalt mellan 60 och 90 minuter.

Finns det olika versioner av Tjuv och Polis?

Ja, förutom originalet finns det en kortspelsvariant och Lilla Tjuv och Polis, som passar barn från fyra år.

Hur många kan vara med och spela Tjuv och Polis?

2-6 spelare.

Vilka har skapat Tjuv och Polis?

Alga.