Vem där - Spelguide

Vem där spel är ett klassiskt barnspel. Det går ut på att lista ut vem din motståndare är, genom att ställa frågor. Ni får dock bara ställa ja eller nej-frågor. I spelet använder ni er av ett speciellt spelbräde med ansikten. Spelet är anpassat för två spelare. I den här artikeln har jag samlat allt du behöver veta för att spela brädspelet.

Spela Vem där gratis online 2024

Vem där spel går det att spela online också. Du kan till exempel testa versionen i den här artikeln.

Enligt mig är det här ett spel som gör sig bäst i fysisk form. Testa emellertid gärna de olika versionerna och bilda din egen uppfattning.

Vem där spel? – Snabbfakta

Det är den amerikanska leksaks- och speltillverkaren Hasbro som ligger bakom Vem där spel. De har även skapat många andra succéspel som de taktiska brädspelen Risk och Monopol. Dessutom har de uppfunnit Transformers, My Little Pony och GI Joe.

Spel Vem där regler är enkla. Det beror på att det är ett barnspel.

Spelkategori Brädspel/Barnspel
Antal spelare 2
Du behöver Spelbräde
Speltid Ca 20 minuter
Svårighetsgrad Enkelt
Åldersrekommendation Från 3 år
Tillverkare Hasbro

Vem där regler

 • Spelet går ut på att lista ut vem din motspelare är. Innan spelet börjar drar varje spelare ett kort från kortleken som ingår i spelet. Sätt kortet på din spelbricka. Ditt kort blir din identitet under spelet.
 • Sedan ska ni försöka lista ut vem motståndaren har på sitt kort genom att ställa frågor. Ni får emellertid bara ställa frågor som går att besvara med ett ja eller ett nej. Till exempel kan du fråga om personen har brunt hår eller om personen har glasögon.
 • Under Vem där spel ska ni sitta mitt emot varandra. Då ser ni inte motspelarens del av brädet och motspelaren kan inte se din.
 • De här frågorna gör att du kan utesluta personer på spelplanen. Om din motspelare till exempel säger att han eller hon har glasögon kan du fälla ner alla bilder som föreställer personer utan glasögon.
 • Det här spelet är anpassat för två spelare. Tyvärr går det inte att vara fler.
 • Du kan vänta tills du bara har en bild kvar på spelplanen. Det är också tillåtet att gissa tidigare än så. Om du gissar fel går turen över. Gissningen blir då i stället för en fråga, du får bara gissa eller fråga under din tur.
 • Den av er som först listar ut vem motspelaren har på sitt kort vinner spelet.

Vem där spel

Så spelar du Vem där spel

Vem där är enkelt att spela. Här har jag skrivit ihop en spelguide. I den ser du tydligt hur spelet går till.

Förberedelser

Innan ni kan börja spela behöver ni göra följande:

 1. Ta fram spelplanen och ställa den mitt på bordet.
 2. Blanda sedan korten i kortleken som ingår i spelet.
 3. Dra därefter varsitt kort ut korthögen.
 4. Sätt kortet du får i din personliga spelbricka.
 5. Slutligen behöver ni komma överens om vem som ska börja. Det kan ni till exempel göra genom att dra lott eller bestämma att den som är yngst eller äldst får börja. Ha i åtanke att det inte finns någon taktisk fördel med att göra det första draget i det här spelet.

Vem där spel – spelets gång

Nu kan spelet börja.

 • Den första spelaren ställer en fråga, till exempel ”Har du glasögon?” Motståndaren svarar ärligt. Det leder till att du kan utesluta vissa personer på spelplanen. Fäll ner dem brickorna.
 • Turen går sedan vidare till den andra spelaren. Den spelaren ska då göra samma sak. Det vill säga, ställa en fråga för att försöka lista ut vem motspelaren har på sitt kort.
 • När du har uteslutet en mängd brickor kan du välja att gissa vem motspelaren är. Om du gissar fel går emellertid turen över. Du missar alltså chansen att ställa en fråga under den turen.
 • Fortsätt på samma sätt tills en av er har gissat rätt eller uteslutit alla figurer på spelplanen utom en.

Vem där spel

Olika varianter av Vem där spel

Dessutom finns det många spännande varianter av det här brädspelet. Till exempel finns det en version med mat på de olika bilderna i stället för människor. Det finns även en version med Harry Potter-tema. Där är spelbrädet täckt med olika karaktärer från de numera klassiska böckerna och filmerna.

Dessutom finns det en version av Vem där spel som passar extra bra för Marvel-fans. I den utgåvan är alla personer på spelplanen olika karaktärer ur Marvel-universumet. Vem där Marvel är dyrare än originalutgåvan av spelet, men om du är en riktig Marvel-fantast kan det säkert vara värt det.

Till sist måste jag nämna Super Mario-utgåvan av spelet. Det är en färgglad utgåva med karaktärer från Super Mario. Toad, Peach och Luigi är till exempel med på olika brickor på spelplanen.

Alla de här varianterna har samma regler som jag beskrev. Det som skiljer dem är bara temat.

Vem där spel

Vem där spel passar både vuxna och barn

I ärlighetens namn är det här framför allt ett spel för barn. Det är tydligt tillverkat med yngre spelare i åtanke, eftersom det har enkla regler. Dessutom går det fort att spela en omgång av spelet. Det brukar passa yngre spelare, eftersom de i regel har kortare koncentrationsförmåga än äldre. Även om spelet är tänkt för barn tycker jag fortfarande att det är underhållande.

En nackdel med Vem där spel är att bara två kan vara med och spela. Om ni är fler som vill vara med kan ni till exempel testa Ticket to Ride i stället. Det är ett brädspel där ni kan vara 2–5 spelare. Spelet går ut på att bygga tågförbindelser mellan olika städer. Den av er som får flest poäng vinner spelet.

Eva Karlsson
Skriven av

Eva Karlsson

Eva Karlsson är en entusiastisk spelare som älskar både brädspel och kortspel. För henne har spel alltid varit ett stort fritidsintresse. De har både hjälpt henne att koppla bort stressfyllda saker i livet och att uppleva spänning. Hon jobbade tidigare som lärare. Nu är hon skribent på Spel-online, där hon delar med sig av sin djupa kunskap om spel. Förutom sitt intensiva intresse för spel älskar hon djur. Hemmavid har hon tre katter, två hundar och en sköldpadda. Det gör att det alltid fullt ös hemma hos Eva. Att komma hem till henne på spelkvällar är en härlig upplevelse, men ingenting för dig som är allergisk mot pälsdjur.