Backgammon Online

Backgammon är ett av de mest klassiska bordsspelen som levt kvar genom århundradena. Ämnat för två personer, är vinsten såväl skicklighetskrävande som turbelastad. Du måste få de rätta tärningskasten på din sida samt göra de rätta valen med dina spelpjäser. I den här artikeln kommer du kunna läsa om spelreglerna i Backgammon, uppställning samt historien bakom spelet. Du kommer även kunna spela en online variant här.

Spela Gratis Backgammon Online

Det Backgammon spel Online som du finner här är en utmärkt representation av hur spelet kan se ut på nätet. Samma regler som vid en klassisk uppsättning gäller. Tärningskasten avgörs dock i stället av en RNG-modul (Random Number Generator) som garanterar en slumpmässig utgång. I spelet här ovan kan du välja att antingen spela mot en dator av varierande svårighetsgrad eller en annan motspelare.

Backgammon – Så spelar du

Backgammon är ett bordsspel som är ämnat för två personer. Det förekommer således ingen typ av lagspel under en konventionell session av spelet. Målet är att föra sina spelpjäser, vilka utgörs av brickor, över spelplanen till sitt designerade ”bo”. Detta sker genom att du slår tärningskast med två tärningar. Du flyttar en spelpjäs det exakta nummer steg som tärningen visar på.

Det finns en typ av insatselement i det här spelet. Du kan således erbjuda en ”dubblering” till din motståndare av poänginsamlingen. Skulle din motståndare komma att neka möjligheten till att dubblera, tilldelas du vinsten.

Backgammon Online spel 1

Om dock en dubblering accepteras kommer ditt nästföljande tärningskast att räknas utefter nummerföljden 2, 4, 8, 16, 32 och 64. Den spelare som blir utmanad via en dubblering, har sedan även den enskilda rätten att returnera med en egen utmaning längre in i spelet.

Spelpjäserna är markerade utefter färg. Dessa är uppdelade på vita samt respektive svarta brickor som läggs ut på spelplanen. Bestämmelsen av vilken färg du spelar med kan avgöras i början av en spelsession genom ett tärningskast. Den som får upp högst nummer väljer färg och således även vem som inleder spelet.

Förflyttningar av spelpjäser till sitt bo sker över spelrutor. Du kan landa en spelpjäs på en spelruta som antingen är tom eller har fler av dina egna pjäser. Om du således skulle stöta på en ruta med enbart motståndarens pjäser, kommer du inte få tillträde så länge dessa är minst två till antalet. Skulle enbart en av motståndarens spelpjäser vara närvarande, kan du utmana om den spelrutan.

Speluppsättning

Det första du behöver ha till hands för att ta dig an ett Backgammon spel är själva spelplanen. Den består vanligtvis av en låda med lite högre kanter. Inuti finner du spelplanens upplägg, som är 12 x 2 spelrutor fördelade längsmed planens två långsidor. Kortsidan på spelplanen utgörs av förvaringsutrymmen för pjäser och tärningar.

Totalt skall det vara 30 pjäser på spelplanen vid spelets inledning. Dessa skall även vara fördelade med 15 vardera i två olika färger. Det är sedan dessa du skall flytta över spelplanen. Det skall även finnas tillgång till två tärningar, vilka båda måste användas under spelomgången. Det enda scenariot där två tärningar inte kastas är när man skall avgöra vem som börjar spelet.

Backgammon Online Spelupplägg

Då slår du och din motståndare varsin tärning. Det kan även förekomma tärningskoppar. Det här är dock inget nödvändigt, utan främst aktuellt när du slår dina tärningskast på själva spelplanen för extra kontroll. Under Backgammon Online är det här naturligtvis inget som förekommer. Nedan finner du nu en tabell över de tillbehör som en komplett uppsättning av spelet består av.

Antal spelare 2
Spelplan 1
Spelpjäser 30 (fördelade jämnt på två spelare)
Tärningar 2
Tärningskoppar (alternativt) 2

 

Spelplan

Spelplanen har en speciell utformning i det här spelet. De rutor du rör dig på är inte klassiska kvadrater eller cirklar, som förekommer i andra bords- och sällskapsspel. I stället består Backgammons spelrutor av avlånga trianglar som sträcker sig inåt i spelplanen. Det här är en ikonisk bild som blivit associerad med spelet genom århundradena.

Dina spelpjäser skall således placeras längsmed trianglarna. De får dock inte staplas på varandra. I stället löper de från botten av den avlånga trekanten upp till spetsen som står mitt emot motsvarande triangel på andra sidan spelplanen. Även dessa spelrutor är uppdelade i samma färg som spelpjäserna och byter av varandra kulörmässigt. Sekvensen från höger till vänster går alltså tex. svart-vit-svart-vit-svart-vit osv.

Spelplanen är vidare uppdelad i fyra kvadranter. Dessa har sex spelrutor vardera för ett totalt antal på spelplanen av 24. Du börjar i den som ligger längst bort från din hemkvadrant, vilket ser ut som följande:

3:e Kvadrant med 6 spelrutor

 

Spelriktning höger

4:e kvadrant med 6 spelrutor (hemkvadrant)

 

Spelriktning höger

2:a kvadrant med 6 spelrutor

 

Spelriktning vänster

1:a kvadrant med 6 spelrutor (start)

 

Spelriktning vänster

 

Din hemkvadrant utgörs av den sista av fyra kvadranter. Du börjar således från botten och arbetar dig runt medurs genom de fyra kvadranterna på spelplanen. Från höger till vänster går du först igenom de två nedersta kvadranterna. Sedan fortsätter du från vänster till höger i de två övre som spelriktning.

Spelregler

Backgammon Online spel 2

Det finns en mängd olika spelregler att hålla koll på i det här spelet. Det har existerat i cirka 5 000 år och genomgått flertalet förändringar och justeringar. Ursprungsversionen skulle inte likna det Backgammon vi spelar idag online. Dock består en del av principen i regelverket densamma. Nedan kan du nu läsa om vad som är tillåtet och vad som inte går för sig under en spelomgång.

 • Utspelad pjäs: Målet med spelet är som sagt att få alla sina spelpjäser över spelplanen till sitt bo. Det här kan enbart ske om du får ett tärningsslag där tärningarna motsvarar exakt de rutor du behöver för att ta ut pjäsen. Alternativt, kan du även använda dig av ett nummer på en oanvänd tärning som är högre än de rutor du behöver för att ta ut en pjäs. I detta fall får du spela ut den pjäs som är längst bort ifrån boet.
 • Lika tärningskast: Om du skulle få upp samma sida på båda dina tärningar under ett kast, kommer du få flytta dubbelt så långt. Vid ett vanligt kast så flyttar du en pjäs det nummer som kommer upp, tex. 2 och 5. Om det dock skulle vara 2 + 2 på dina tärningar, flyttar du 2 + 2 + 2 + 2.
 • Spelriktning: Spelriktningen går från lågvänster till övre vänster i kvadranterna. Du behöver således passera tre av dessa för att nå ditt bo, vilket utgörs av den fjärde kvadranten.
 • Dubblering: Om du är den första att välja att dubblera under spelets gång, har du förbrukat den möjligheten framöver. Nästa dubbleringstillfälle måste då initieras av din motståndare, varpå du kan välja att acceptera eller ej. Ett nekande till dubblering resulterar automatiskt i att utmanaren vinner den.

Poängräkning

Poäng i Backgammon spel delas ut först efter att en spelomgång har avslutats. Det betyder att du inte kommer få poäng under spelets gång. Då en komplett spelomgång i Backgammon kan avslutas väldigt fort, är det vanligt att man spelar en matchserie. Den sammanställda poängen efter att serien har avslutats utgör även vinnaren.

Så här delas poängen ut i spelet:

 • 1 poäng: Vinnaren av en vanlig spelomgång där båda spelar ut sina pjäser på planen tilldelas en poäng.
 • 2 poäng: Skulle du vinna under omständigheter där din motståndare fortfarande har spelpjäser aktiva på spelplanen, får du två poäng. Det här kallas då för ”Gammon”.
 • 3 poäng: Tre poäng tilldelas den vinnare som lyckas få ut alla sina pjäser medan sin motståndare fortfarande har minst en pjäs i sin startkvadrant.
 • Dubblering: Om du vinner en match under vilken du har utmanat med en dubblering, kommer du få dubbla poängen av matchutgången.

Tips & Tricks för Backgammon Online

Ett Backgammon spel är till stor del baserat på din skicklighet. Det betyder att det finns vägar att gå för att förbättra dina vinstchanser. Det kan således vara påpassligt att ha tillgång till tips och råd som kan hjälpa dig få fram bättre resultat under ditt spelande. Här nedan finner du en sammanställd lista på just tillvägagångssätt som borde förbättra dina vinstchanser.

 • Dubblera aldrig tidigt: Som tidigare nämnt kan en dubblering vara det viktigaste du har på hand under en spelomgång. Om du väljer att utmana din motståndare vid rätt tillfälle, kan detta resultera i stora vinningar av poäng. Detta sker dock nästan aldrig tidigt in i en match. Oddsen kan ändras under spelgången, varpå din motståndare nu har ensamrätt till att utmana med en dubblering.
 • Ha rätt tempo: Om du känner att du har chans på vinst. Försök då öka tempot i ditt spelande. Var mer aktiv i att försöka spela ut så många pjäser du bara kan. Om du dock ligger i underläge, är det en god idé att ta det lugnt. Tids nog kan vinden komma att vända, varpå du befinner dig i en god utgångsposition.
 • Spela bort motståndarens pjäser: Som nämnt kan du slå tillbaka en av din motståndares spelpjäser utifall att den är ensam på en spelruta du anländer till. Det häer resulterar i att pjäsen måste flyttas tillbaka till starten. Försök göra det här så ofta som möjligt för att försinka den andre spelarens avancemang på spelplanen.
 • Håll modet uppe: Sist men inte minst måste du komma ihåg att hålla humör som modet uppe. I Backgammon kan det snabbt vända i fördelarna, så var positiv även när det ser mörkt ut!

Backgammon – Det klassiska bordsspelet

Det finns en lång historia bakom det bordsspel som idag är känt som Backgammon. Ursprungsvarianten tros ha kommit från regionen där dagens Iran är beläget. Det var då under det gamla kungadömet Elam för cirka 5 000 år sedan som en variant av spelet först skall ha blivit uppfunnet. Sedan spelades det friskt i det Persiska kejsardömet som följde de kommande seklerna.

En version av Backgammon som liknar det vi spelar har idag har även den ett antal år på nacken vid det här laget. Enligt historiker, skall det ha utvecklats av en rådgivare till en av de sasanidiska kungarna som regerade kring 300 e.Kr. (1 700 år sedan). Först under 1600-talet skall dock reglerna ha blivit raffinerade och utvecklade till en mer igenkännlig form för den moderna människan.

Det är mycket populärt med Backgammon spel i västvärlden. Spelet kombinerar tur med tärningskast och skicklighet till en mycket hög grad. Du kan således själv ha en stor inverkan på dina vinstchanser, vilket eliminerar mycket av den hasardspelseffekten många andra bordsspel har. Även om det finns många regler och aspekter att lära sig, är dock spelet mycket intuitivt. Det gör det enkelt att lära sig men svårt att bemästra.

Eva Karlsson
Skriven av

Eva Karlsson

Eva Karlsson är en entusiastisk spelare som älskar både brädspel och kortspel. För henne har spel alltid varit ett stort fritidsintresse. De har både hjälpt henne att koppla bort stressfyllda saker i livet och att uppleva spänning. Hon jobbade tidigare som lärare. Nu är hon skribent på Spel-online, där hon delar med sig av sin djupa kunskap om spel. Förutom sitt intensiva intresse för spel älskar hon djur. Hemmavid har hon tre katter, två hundar och en sköldpadda. Det gör att det alltid fullt ös hemma hos Eva. Att komma hem till henne på spelkvällar är en härlig upplevelse, men ingenting för dig som är allergisk mot pälsdjur.

Vanliga Frågor och Svar om Backgammon

Hur vinner man i Backgammon?

Du vinner i spelet genom att spela ut alla dina spelpjäser i hemkvadranten.

Hur spelar jag Online?

Genom att enbart inleda det spel som erbjuds här!

Är Backgammon spel Online gratis?

Ja, det kostar ingenting att spela den variant som du finner här.

Vad innebär ”dubblering”?

Genom en dubblering utmanar du din motståndare om att dina poäng skall fördubblas vid vinst. Det här är smart att göra om du har medvind under spelgången.