Skorpionen – Spelregler och gratis spel

Här kan du spela klassikern Skorpionen gratis. Reglerna är enkla för det här spelet. Själva patiensen är ändå en av de svårare som finns där ute. Det gör det till ett perfekt spel för dig som vill utmana dig själv. I spelet ska du bygga fyra stegar från kung till ess. Här kan du läsa om reglerna och testa att spela Scorpion solitaire helt gratis.

Spela Scorpion Solitaire online

Patiensen Skorpionen går också att spela gratis online. Du kan till exempel testa versionen i den här artikeln. Det är en extra smidig variant, eftersom du inte ens behöver registrera dig. Med andra ord kan du börja spela direkt, med ett enda klick.

Målet i spelet

För att lösa patiensen ska du bilda fyra stegar. Du ska bygga dem i fallande värde, från kung till ess. Om du spelar online kommer spelet att ta tid när du spelar. På så sätt kan du dessutom tävla mot dig själv och försöka få en snabb tid.

Skorpionen spel regler

 • I den här patiensen ska du som sagt bygga fyra stegar eller sviter. Det gör du genom att lägga kort på varandra med fallande valör. Stegarna ska gå från kung till ess. De måste dessutom följa färg, det vill säga en stege ska bestå av enbart hjärterkort, en annan av spader, och så vidare.
 • När du har fått ihop en komplett stege kommer den att automatiskt att hamna i en av grundhögarna om du spelar Skorpionen som onlinespel. Annars får du lyfta upp stegen själv.
 • För att bilda stegarna flyttar du runt kort på spelplanen. Kortet du flyttar måste hela tiden ha ett lägre värde än det du lägger det på.
 • Du kan även flytta flera kort på samma gång. Det förutsatt att det översta kortet är lägre än det du placerar det på.
 • Om det uppstår ett tomrum på spelplanen så får du bara lägga en kung där. Det finns också en enklare variant av spelet där du får lägga vilket kort du vill i tomrummet. Enligt originalreglerna är det emellertid bara kungar som gäller.
 • Om du har fastnat och inte kan göra fler drag kan du ta upp fler kort från högen bredvid spelplanen. Du får då tre nya kort att spela med. När korten i talongen är slut och du inte kan komma vidare har du förlorat. Räkna med att det kan hända många gånger med den här patiensen. Det är nämligen en utmanande patiens.

Skorpionen

Så spelar du Skorpionen patiens

För att spela Scorpion solitaire online behöver du bara klicka på spelet här ovanför. Då hjälper datorn dig med att forma spelplanen. Du kan börja spela direkt. Ska du spela med en riktig kortlek? Då behöver du bygga upp spelplanen själv.

Förberedelser

Innan du kan börja spela patiensen behöver du göra följande:

 1. Blanda kortleken noggrant.
 2. Lägg därefter ut korten i sju kolumner som alla ska bestå av sju kort var.
 3. I den första till fjärde kolumnen ska de tre korten längst upp ska vara dolda, resten öppna. Symbolsidan ska alltså vara synlig.
 4. I kolumn fem till sju ska alla sju korten vara öppna.
 5. Lägg korten som blir över i en resthög bredvid spelplanen.

Skorpionen spel – en spelomgång

Därefter kan du börja spela patiensen.

Du spelar genom att flytta runt enskilda kort eller flera på samma gång. Om du spelar online drar du korten mellan de olika högarna med muspekaren.

Korten du flyttar måste hamna på kort med högre värde. Dessutom måste korten ha samma färg.

Bygg stegar i fallande värde som går från kung till ess.

Om du hamnar i en situation där du inte kan göra fler drag kan du ta upp kort från högen bredvid spelplanen. När du inte kan göra fler drag och korten i högen är slut har du förlorat spelet.

Skorpionen

Scorpion solitaire strategier och tips

Till viss del bygger den här patiensen på tur. Skicklighet och en god strategi kan emellertid öka dina vinstchanser betydligt. Här ska jag dela med mig av några av mina bästa tips.

 • Dra dig inte från att använda ångra-knappen när du spelar Skorpionen online. ”Undo” brukar det stå på knappen i engelskspråkiga spel. Den här knappen ger dig chansen att göra om ett drag som du ångrar.
 • Tänk också på att välja draget som är mest långsiktigt. Om du bara har ett drag du kan göra ska du såklart göra det. När du har flera att välja mellan kan det å andra sidan vara värt att fundera på vilket som är bäst. Välj då i första hand det drag som frigör fler kort eller som tömmer en kolumn.
 • Rent generellt bör du tänka över dina drag. Gör alltså inte ett drag bara för att du kan. Försök bilda en större strategi som du spelar efter.
 • Försök att vända upp alla dolda kort så fort som möjligt. Då blir det lättare för dig att planera dina framtida drag.
 • Undvik att skapa blockeringar där korten går i fel ordning, valörmässigt.
 • Håll koll på essen i spelet. Tänk på att du inte kan lägga något kort på ett ess. Var därför försiktig så att det inte hamnar överst i någon hög.
 • Ha tålamod när det gäller tomma utrymmen på spelplanen. Se vad du kan göra i övrigt innan du fyller den med en kung.
 • Ta bara upp kort från resthögen när du inte kan göra fler drag. När du klickar på resthögen får du tre nya kort i de tre första kolumnerna. Det kan ta spelet vidare, men kan också ställa till det om du gör det vid fel tillfälle av spelet.

Skorpionen patiens – en av mina favoritpatienser 2024

Det här är en patiens som jag tar till när jag vill ha en riktig utmaning. Jag har spelat patiensspel i många år, men det är ändå relativt sällan som jag lyckas lösa Scorpion solitaire. Det gör att det blir mycket mer tillfredsställande när jag verkligen lyckas.

Om det här med patiensspel är nytt för dig tycker jag inte att Skorpionen ska vara det första spelet du testar. Då är nämligen risken stor att du blir avskräckt av spelets höga svårighetsgrad. Då är det bättre att börja med ett enklare spel och sedan arbeta sig upp till svårare spel. Ett exempel på ett sådant enklare spel är Pyramiden patiens eller Harpan.

Eva Karlsson
Skriven av

Eva Karlsson

Eva Karlsson är en entusiastisk spelare som älskar både brädspel och kortspel. För henne har spel alltid varit ett stort fritidsintresse. De har både hjälpt henne att koppla bort stressfyllda saker i livet och att uppleva spänning. Hon jobbade tidigare som lärare. Nu är hon skribent på Spel-online, där hon delar med sig av sin djupa kunskap om spel. Förutom sitt intensiva intresse för spel älskar hon djur. Hemmavid har hon tre katter, två hundar och en sköldpadda. Det gör att det alltid fullt ös hemma hos Eva. Att komma hem till henne på spelkvällar är en härlig upplevelse, men ingenting för dig som är allergisk mot pälsdjur.