Ticket to ride – Spelguide och regler

Ticket to Ride spel är ett klassiskt brädspel för 2–5 spelare. Det går ut på att bygga tåglinjer mellan olika städer. Spelet har enkla regler, vilket gör att det passar nybörjare och unga spelare. Här i artikeln har jag samlat allt du behöver veta om brädspelet. Du får lära dig om spelets regler, olika versioner av spelet, hur en spelomgång går till och mycket mer.

Olika versioner av Ticket to Ride

Ticket to ride är ett populärt brädspel som kommit i många olika versioner. Den vanligaste skillnaden mellan de olika versionerna är att de utspelar sig på olika platser. Till exempel finns det en version som utspelar sig i Norden. Det finns också en kortspelsversion av spelet. Dessutom finns det mängder av expansioner, som ni kan använda för att berika originalspelet men som inte fungerar som egna, fristående spel.

I den här artikeln finns det inte tillräckligt med utrymme för att beskriva de olika upplagorna i detalj. Jag ska emellertid bjuda på en översikt av de populäraste utgåvorna.

Ticket to Ride Nordamerika

Originalet, då det är den första versionen av spelet som kom 2004. Det utspelar sig i Nordamerika och Kanada. Den här versionen har enklast regler och har vunnit flera priser. Spelet passar mellan två och fem spelare och en omgång tar oftast runt 30–60 minuter.

Det är den här versionen som jag ska fokusera på i den här artikeln.

Ticket to Ride Nordic countries

Den här versionen utspelar sig i Norge, Sverige, Finland och Danmark. Brädet har en vacker design och tar dig genom omväxlande landskap. Det här är en helt fristående version av spelet som passar 2–3 spelare. En omgång tar ungefär en timme. Spelbrädet är något mindre än i originalet. Det finns även några små skillnader i reglerna. Bland annat kan ni använda kort för att muta in tågsträckor i stället för de vanliga loken.

Ticket to Ride kortspel

Det finns även en kortspelsversion av spelet. Den utgåvan är enkel att ta med sig om ni till exempel är ute och reser. Utgåvan har enkla regler och går snabbt att spela. En spelomgång tar ungefär 30 minuter.

London-varianten

En fristående version av spelet som utspelar sig i Englands huvudstad London. Korten är bland annat prydda av de ikoniska röda dubbeldäckade bussarna och den brittiska flaggan. Det här är en extra snabb version av spelet. En omgång tar nämligen bara runt 10–15 minuter att spela.

Ticket to Ride som onlinespel

Det här brädspelet går också att spela online. Du kan bland annat spela det på Board Game Arena. Online finns det flera versioner som är gratis att spela. De här varianterna kan du spela direkt på mobilen eller surfplattan. Därför kan det vara ett alternativ för dig som till exempel vill kunna spela när du pendlar till och från jobbet.

Ticket to ride

Målet i spelet Ticket to Ride

Det här brädspelet går ut på att försöka få så många poäng som möjligt. Du får poäng genom att lägga ut tågvagnar på ett sådant sätt att de förbinder städer. Ju längre sammanhängande sträckor du bygger, desto mer poäng får du. Den typen av sträckor är också svårare att skapa än kortare.

Ytterligare ett sätt att få poäng i Ticket to Ride spel är genom att utföra uppdrag. Det finns uppdragskort i spelet där det står om olika orter du ska binda ihop med dina tåg. Lyckas du med ett uppdrag så får du poäng. Om du misslyckas får du däremot minuspoäng.

Du får även poäng om du har den allra längsta tågsträckan utan avbrott. De här poängen delar ni ut när spelet är över. Först då kan ni avgöra vilken sträcka som blev längst.

Förberedelser inför spelet Ticket to Ride

 1. Innan ni kan börja spela behöver ni ta fram spelbrädet. Varje spelare ska sedan välja en färg och ta spelpjäser i den färgen. Ni ska börja med 45 vagnar och 3 stationshus var.
 2. Dela också ut en poängmarkör till varje spelare. Flytta markören så att den visar poängen ni samlat.
 3. Därefter ska ni blanda tågkorten noga och dela ut fyra kort till varje spelare. Lägg korten som blir över i en hög. Vänd upp de fem översta korten.
 4. Därefter ska ni dela ut korten med uppdrag. Dela ut tre till varje spelare. Ni får därefter granska era kort och bestämma er för om ni vill byta ut något. Du måste dock behålla två av dina kort, så det är bara ett du får byta ut. Om du väljer att byta ut något kort så lägg det längst ner i högen.
 5. Kom sedan överens om vem av er som ska börja spelet. Eventuellt kan ni dra lott om vem som ska börja. En annan vanlig variant är att låta den av er som är yngst eller äldst börja.

Ticket to ride

Ticket to Ride – Spelets gång

Den första spelaren inleder sedan spelet. Turen går sedan vidare medsols.

Under din tur kan du göra följande:

 • Ta upp tågkort
 • Bygga vagnar eller stationer
 • Ta uppdragskort

Ta upp tågkort

Du kan till exempel välja att ta upp något av de fem öppna korten eller ta upp kort från högen. Dina två kort behöver inte vara från samma ställe. Med andra ord kan du ta ditt första från de öppna korten och det andra ur högen.

I de flesta fall får du ta två kort. Om ditt första kort är ett lokomotiv får du emellertid inte ta ett andra kort. Dessutom får du inte ta ett öppet kort med lokomotiv som ditt andra kort.

Du ska fylla på med nya kort från högen om du tagit av de öppna korten.

Om du tar båda dina kort från högen får du däremot alltid ta två kort.

När korten tar slut kan ni ta upp kort ni slängt under spelet och gör en ny hög. Om det inte går får du välja att göra något annat under din tur.

Bygga vagnar eller stationer i Ticket to Ride

 • Du kan också välja att bygga tågvagnar. För att du ska kunna göra det behöver du ha rätt kort. Spelplanen har både valfria sträckor och sträckor där du måste ha kort i en speciell färg. Lokomotivkort är spelets jokrar, då de kan ersätta vilket annat kort som helst.
 • Du behöver inte bygga en komplett sträcka som förbinder två städer på en gång. Det finns inga minsta krav på hur mycket du måste bygga. De olika sträckorna behöver inte ens vara i närheten av varandra, utan du kan börja bygga på helt olika hörn av spelplanen.
 • Du får bygga på alla ytor där ingen annan spelare redan har byggt om du har rätt kort.
 • Det brukar finnas två spår till samma städer i Ticket to Ride. Samma spelare får oftast inte bygga på båda, för att hindra andra spelare från att kunna bygga där. Här måste ni dock komma överens om vilka regler ni ska spela med innan ni sätter i gång.
 • Du kan även bygga stationshus. Varje spelare har tre stationshus. Att bygga det första kostar ett kort, det andra två kort och det sista tre kort. Du kan bara bygga ett under en tur.

Ta uppdragskort i Ticket to Ride

Slutligen kan du ta upp tre uppdragskort ur högen med uppdragskort. Du tar då upp tre kort och får lämna tillbaka två. Med andra ord måste du behålla minst ett av korten.

Ticket to ride

Räkna poäng i Ticket to Ride spel

Spelet är över när ni får slut på tågvagnar. Den sista omgången börjar när en spelare bara har en eller två tågvagnar kvar. Då får alla göra ytterligare drag och sedan är spelet över. Då är det dags att räkna ihop era poäng.

Kontrollera era spelmarkörer för att se hur många tågvagnar ni byggt under spelet. Fördela sedan poängen på följande vis:

Antal vagnar Poäng
Åtta vagnar 21
Sex vagnar 15
Fem vagnar 10
Fyra vagnar 7
Tre vagnar 4
Två vagnar 2
En vagn 1

Dessutom får spelaren som byggt den längsta sammanhängande sträckan 10 bonuspoäng. Har två spelare byggt exakt lika långa sträckor? Då får båda 10 poäng.

Som jag nämnde tidigare får du också poäng om du lyckats med ett uppdrag. Ett avklarat uppdrag ger dig så många poäng som det står på uppdragskortet. Misslyckas du med uppdraget får du i stället så många minuspoäng.

Här kan du köpa ett Ticket to Ride spel

Det här är ett populärt brädspel som går att köpa på många platser. Bland annat går det att hitta i vissa välsorterade varuhus. I specialiserade spelaffärer kommer du också att kunna hitta ett exemplar. Jag kan också rekommendera Pricerunner. Där kan du skriva in spelet och få upp det bästa priset just nu. Spelet finns på många olika ställen online, till exempel Webhallen och Spelexperten. På Pricerunner hittar du alla alternativ samlade, med det billigaste längst upp.

Ticket to ride

Ticket to ride – ett av de bästa sällskapsspelen 2024

Det här var ett av mina favoritspel i år. Jag tog bland annat med det när jag träffade släkten över julledigheten. Det var uppskattat, både av unga och gamla släktingar. Enligt min erfarenhet är det här alltså ett underbart sällskapsspel som passar grupper med blandade åldrar. Ticket to ride regler är enkla, vilket gör att även barn enkelt kan komma in i spelet.

Den rekommenderade åldern för spelet är emellertid åtta år. Om ni har ännu yngre personer som vill vara med att spela kan det här brädspelet bli för svårt för dem. Då kan ni till exempel testa Fia med Knuff i stället. Det är ett enkelt brädspel som går ut på att flytta fyra pjäser runt planen och in i målet. Spelet bygger uteslutande på tur, eftersom det är en tärning som avgör hur många steg ni får röra er framåt.

Eva Karlsson
Skriven av

Eva Karlsson

Eva Karlsson är en entusiastisk spelare som älskar både brädspel och kortspel. För henne har spel alltid varit ett stort fritidsintresse. De har både hjälpt henne att koppla bort stressfyllda saker i livet och att uppleva spänning. Hon jobbade tidigare som lärare. Nu är hon skribent på Spel-online, där hon delar med sig av sin djupa kunskap om spel. Förutom sitt intensiva intresse för spel älskar hon djur. Hemmavid har hon tre katter, två hundar och en sköldpadda. Det gör att det alltid fullt ös hemma hos Eva. Att komma hem till henne på spelkvällar är en härlig upplevelse, men ingenting för dig som är allergisk mot pälsdjur.