Monopol Online

Monopol är ett av svenskarnas favoritsällskapsspel. Enkelt att lära sig med en hög tävlingsanda, innehåller spelet även en aspekt av rikedom. Pengarna må vara falska, men det känns bra att samla på sig en förmögenhet. Idag kan du finna Monopolspel online. Där kan du välja att antingen tävla mot en dator som motståndare eller andra spelare över nätet. Här nedan kommer du kunna läsa allt du behöver veta om Monopol spel, samt själv pröva på vår virtuella gratisversion.

Spela Monopol Gratis Online

När du spelar ett Monopolspel på nätet, kan det ske på två olika vis. Det första är att du kör ett solospel, där din motståndare utgörs av datoriserade deltagare. Det andra sättet att spela Monopol online på är mot andra människor. Konceptet med ett Nätbaserat Monopol spel skiljer sig inte från den fysiska varan. Reglerna är således desamma.

Monopol Spelplan

En klassisk Monopol spelplan består av sammanlagt fyrtio rutor, vilka följer varandra runt i en kvadrat. Spelarna rör sig medurs runt planen, där antalet steg man får ta avgörs av tärningskast. Monopol Online fungerar på samma vis med tärningarna, med skillnaden att dessa kastas virtuellt. Det tärningsnummer du då får upp avgörs av en RNG-modul (Random Number Generator) vilken är slumpmässig.

Monopol Online spelplan

Varje ruta består antingen av en speciell funktion i spelet eller en köpbar fastighet. De fyra hörnen på kvadraten är bland de viktigaste av dessa. De utgörs bland annat av Den första. Det här är utgångspunkten för varje spelrunda, även känd som ”Gå”. När en spelare har genomfört ett varv och passerar Gå, tilldelas de en standardiserad summa pengar. Dessa kan sedan användas för att köpa eller uppgradera fastigheter.

Nedan kan du se en planläggning över hur den konventionella spelplanen ser ut i ett Monopolspel:

Fri Parkering Fastighet Chans Fastighet Fastighet Station Fastighet Fastighet Specialruta Fastighet Gå i Fängelse
Fastighet Fastighet
Fastighet Fastighet
Specialruta Specialruta
Fastighet Fastighet
Station Station
Fastighet Chans
Fastighet Fastighet
Specialruta Specialruta
Fastighet Fastighet
Fängelse Fastighet Fastighet Chans Fastighet Station Specialruta Fastighet Specialruta Fastighet

Spelrutor

Nedan följer en genomgång av de olika spelturona i Monopol samt deras betydelse.

 • Hörnrutor: Hörnrutor är centrala i ett Monopolspel. De består av Gå (startrutan), Fängelset, Fri Parkering samt Gå i Fängelse. Fängelset är där du hamnar om du åker in i finkan. Om du dock bara passerar rutan, händer ingenting. Fri Parkering ger dig tillgång till alla pengar som samlats i mitten av spelplanen till följd av skatter eller böter. Gå i fängelse är självbeskrivet. Landar du här åker du tillbaka till Fängelse-rutan.
 • Fastighetsrutor: Spelet går ut på att samla på sig fastigheter. Detta gör du genom att löpa dem om du landar på dem. Majoriteten av rutorna i Monopol består av fastigheter, där deras pris står tydligt på spelplansytan.
 • Stationsrutor: Stationer går också att köpa upp som fastighet. Dessa kan dock inte uppgraderas som andra fastigheter på spelplanen. Du kan även använda en stationsruta som transportmedel runtom planen.
 • Chansrutor: På chansrutan får du dra ett Chanskort. Dessa kan antingen vara till din fördel eller förhindra dig under spelets gång.
 • Specialrutor: Specialrutor kan se olika ut beroende på vilken version/variant av Monopol spel du har. I vanliga fall betyder det dock att du antingen får eller behöver betala pengar.

Hur mycket pengar ska man ha i Monopol?

I Monopol ska alla spelare börja med 30 000 kr var.

När spelet börjar ska alla ha den summan uppdelad på de här sedlarna:

 • 5 stycken 50 kr-sedlar
 • 4 stycken 2000 kr-sedlar
 • 2 stycken 10 000 kr-sedlar
 • 2 stycken 200 kr-sedlar
 • 1 styck 100 kr-sedel
 • 1 styck 1000 kr-sedel
 • 1 styck 400 kr-sedel

Monopol Spelgång

Monopol börjar alltid med att varje deltagare väljer den spelpjäs de önskar flytta runt på spelplanen med. Därefter sker ett moment där alla även skall kasta en tärning. Den som får upp högst nummer är även den som börjar spelet. Under spelets gång används två tärningar. Den första personen gör sitt kast och flyttar så många steg som numret på tärningarna motsvarar. Om man får upp två likadana nummer på tärningarna (ex. 2+2) får man flytta de stegen samt slå om för en andra flyttning.

Monopol Online Spel 1

De generella reglerna säger att du inte får köpa något under din första kompletta rundvandring på planen. Du får dock plocka upp de potentiella kort eller vinster som blir tillgängliga på spelplanen. Skatter och böter måste även betalas. När du fullgjort en gång runt och passerat Gå-rutan får du 4000 av banken.

Genom spelets gång kommer du samla på dig fler och fler fastigheter som du köper. Du kan även välja att uppgradera dessa genom att bygga hus och hotell. Det första stadiet är alltid ett hus, vilket sedan kan multipliceras till fyra. När du nått fyra stycken hus på en och samma fastighet, kan dessa uppgraderas till ett hotell. Ju fler uppgraderingar du har på din fastighet, desto mer pengar drar de in från förbipasserande motspelare.

Målet med Monopol

Målet med Monopol är att ruinera dina motståndare. Detta gör du genom att köpa upp så mycket av spelplanen som möjligt samt bygga ut dina ägda fastigheter. När någon utöver dig själv landar på en av dina fastigheter, kommer de behöva betala hyra. Summan avgörs både av hur värdefull fastigheten är samt hur många uppgraderade hus eller hotell du har på den.

Skulle du hamna i finansiell knipa under spelets gång, kan du alltid lösa in ägda fastigheter och hus. Du kommer då få en andel av det grundvärde som rutan bär på. Dessa pengar skall tilldelas dig i handen för att sedan användas fritt. När du inte har några pengar kvar, har du åkt ur leken. Om du dock skulle stå som ensam med pengar på hand, är du i stället segraren.

Monopol Spelregler

Monopol Online Spelregler

Likt många brädspel, finns det även en del regler att ha koll på i ett Monopolspel. De viktigaste hänvisar till hur du rör dig på planen samt vad som gäller för fastighetsuppköp. Här nedan kan du läsa om de mest grundläggande reglerna samt hur du förhåller dig till dem.

 • Man får aldrig röra sig bakåt på spelplanen. Spelgången går således alltid medurs. Ända sättet att transporteras bakåt är genom att hamna i fängelset, förutsatt att du redan passerat den hörnrutan.
 • Två tärningar måste alltid kastas av spelaren för att röra sig runt planen.
 • Du kan enbart köpa de fastigheter som du står på. Detsamma gäller för en uppgradering. Du kan således inte fritt placera ut byggnader på dina ägda fastigheter, utan måste stå på deras ruta.
 • Ända sättet att färdas mellan stationer du äger är genom att först stå på dem, sedan ha en stationsbiljett. Dessa får man genom Chanskorten.
 • Du kan inte betala av skulder genom att skänka bort fastigheter eller byggnader. Enbart genom att lösa in dessa för spelpengar kan du betala hyra, skatt eller böter.
 • Alla skatte- och bötesbetalningar som du stöter på under spelgången placeras i mitten av spelplanen. Dessa blir sedan tillgängliga om du landar på rutan för Fri Parkering.
 • En spelare får alltid pengar när de passerat Gå. Denna utbetalning fortsätter fram tills att alla tillgängliga spelpengar är utdelade.
 • Skulle en särskild valör av sedlarna vara slut, får spelarna växla in till banken för att få de större pengarna på hand.

Monopol – Det älskade sällskapsspelet

Monopol uppfanns I början av 1900-talet av, intressant nog, en anti-kapitalist. Det var ämnat att lära folk om hur illa det kan gå när samhällets pengar koncentreras till en liten skara av rikemän. Detta gestaltas främst genom hur man vinner ett Monopolspel, dvs. genom att få sina motståndare att gå bankrutt. Idag spelas detta sällskapsspel världen över.

Det finns flertalet olika andra spel som tagit inspiration från Monopol, är dock grundprincipen är densamma. Det, att du skall bli så rik som möjligt under spelets gång. Online-versionen av Monopol har varit tillgänglig ett längre tag. Dessa går att finna gratis på webben samt finns som betalalternativ. Monopolspel belagda med en kostnad kommer ofta i ett mer glamoröst format, men är i grund och botten samma spel som det kostnadsfria.

Eva Karlsson
Skriven av

Eva Karlsson

Eva Karlsson är en entusiastisk spelare som älskar både brädspel och kortspel. För henne har spel alltid varit ett stort fritidsintresse. De har både hjälpt henne att koppla bort stressfyllda saker i livet och att uppleva spänning. Hon jobbade tidigare som lärare. Nu är hon skribent på Spel-online, där hon delar med sig av sin djupa kunskap om spel. Förutom sitt intensiva intresse för spel älskar hon djur. Hemmavid har hon tre katter, två hundar och en sköldpadda. Det gör att det alltid fullt ös hemma hos Eva. Att komma hem till henne på spelkvällar är en härlig upplevelse, men ingenting för dig som är allergisk mot pälsdjur.

Vanliga Frågor och Svar om Monopol Online

Hur spelar jag Monopol på nätet?

Genom en klient för Monopolspel, likt den du hittar här.

Gäller samma regler för Monopol Online som det vanliga spelet?

Ja, reglerna är desamma.

Hur vinner jag i Monopol?

Genom att göra dina motståndare bankrutta.

Finns det olika typer av Monopolspel?

Monopol kan variera sig mycket. Versionen som vi erbjuder är dock det klassiska spelet.