Pyramiden patiens - Gratis spel och guide

Pyramiden patiens är ett enkelt och roligt spel. Det går helt enkelt ut på att få bort alla kort i en pyramid. För att få plocka bort kort ska du matcha ihop kort värda 13. Du kan testa patiens Pyramiden gratis här i artikeln. I artikeln beskriver jag dessutom hur du gör för att spela patiensen.

Spela Pyramiden patiens gratis online

Pyramiden patiens är ett populärt spel som även finns som spel online. Du kan bland annat testa en gratisversion direkt i den här artikeln. Det är bara att börja spela. Du behöver inte registrera dig någonstans och du behöver inte ladda ner något.

Patiens pyramiden regler

 • I det här kortspelet gäller det att para ihop kort som blir värda 13 tillsammans. Undantaget är kungar som redan är värda 13 i det här spelet. De kan du lägga i slänghögen direkt. Målet är att få bort alla kort från pyramiden.
 • Kort med nummer är värda sina numeriska värden. Knektar är värda 11, drottningar 12 och kungar 13. Ess är värda ett i det här spelet.
 • Om du spelar online drar du ett av korten du vill matcha till det du vill matcha det med. Vid godkänd matchning hamnar de båda korten automatiskt i skräphögen.
 • Vilken färg det är på korten spelar ingen roll i det här spelet. Du kan matcha kort i alla möjliga färger. Det är bara värdet som är viktigt.
 • Du kan bara spela med kort som är fria, det vill säga som inte ligger under andra kort.
 • Om du inte hittar något kort att matcha med kan du ta upp ett kort ur talongen. Funkar inte det heller kan du gå vidare till nästa kort i talong-högen. Hittar du inget kort som funkar för att ta dig vidare har du förlorat spelet.

Pyramiden patiens

Så spelar du Pyramiden patiens

Pyramidpatiens är enkelt att spela. Här beskriver jag hur det går till. Först hur du bygger upp spelplanen och sedan hur själva spelet går till.

Förberedelser

Ska du spela patiens Pyramiden offline med en riktig kortlek? I så fall behöver du förbereda spelplanen innan du kan börja spela. Spelplanen ska bestå av 28 kort i sju rader. Alla kort på spelplanen ska vara öppna. Det innebär att de ska vara uppåtvända så att du kan se symbolsidan.

Den första, översta, raden ska bestå av ett enda kort. I nästa rad lägger du två kort ovanpå den första raden. Lägg korten så att det döljer kortet i den första raden, men så att du fortfarande kan se kortet i den tidigare raden. Fortsätt att lägga ut nya rader på samma sätt. Öka med ett kort per rad tills du har lagt ut sju rader. Den sista raden närmast dig ska bestå av sju kort.

Korten som blir över lägger du i en hög bredvid pyramiden. Korten i högen ska också ha symbolsidan uppåt.

Pyramiden patiens – spelets gång

Nu kan du börja spela. Som jag beskrev i reglerna så ska du para ihop kort som tillsammans blir värda 13.

Så börja para ihop kort. När du hittar två kort som bildar 13 ihop tar du upp dem och lägger dem i en ny hög, en skräphög. Kungar är värda 13 själva, så dem kan du ta bort direkt. Kungar behöver du alltså inte matcha med några andra kort.

Du kan matcha två kort som ligger på spelplanen. Ytterligare ett alternativ är att ta ett kort från talongen och matcha det med ett i pyramiden.

Fortsätt att matcha kort. Om du får slut på drag och inte kommer vidare har du förlorat. Lyckas du däremot få bort alla kort i pyramiden har du vunnit.

Pyramiden patiens

Pyramiden patiens – strategi

Här är några saker du kan tänka på om du vill öka dina vinstchanser.

 • Se över spelplanen innan du börjar spela. I vissa fall går det inte att vinna en omgång av den här patiensen, på grund av hur korten hamnat. Det är till exempel fallet om du har en sjua längst upp i pyramiden och den ligger dold under lekens alla sexor. Så se över spelplanen och se om spelet verkligen går att vinna. Det kan spara dig tid och rädda dig från frustration. När du spelar online brukar datorn sortera bort sådana spel, så att du alltid får ett upplägg som går att vinna.
 • Det finns ingen anledning att vänta med att ta bort kungar från spelplanen. Ta bort dem direkt när du kan.
 • I Pyramiden patiens ska du försöka tänka flera drag framåt. Gör inte första bästa matchning, utan fundera över vilken som är bäst för spelet. Välj den matchning som hjälper dig vidare i spelet. Det kan till exempel handla om att en matchning gör vissa kort tillgängliga, men inte en annan.
 • Prioritera att få bort kort som täcker flera kort. Då blir flera kort fria och spelbara.
 • Dessutom bör du försöka att tömma pyramiden på kort jämnt, sett från vänster till höger. Annars kan du mot slutet av spelet hamna i en situation där du har en hel rad med kort. I en sådan situation kan du bara spela ett kort i raden i taget.

Patiens pyramiden – ett enkelt och underhållande spel

Det här är en enkel patiens. Både reglerna och själva spelet är enkelt. Av den anledningen är det här ett spel som jag kan rekommendera till nybörjare. Själv spelar jag det fortfarande gärna, även om det var länge sedan jag var en nybörjare på patiensspel. Det är helt enkelt ett roligt spel, oavsett erfarenhetsnivå.

Pyramiden patiens passar också dig som vill öva på huvudräkning. Här behöver du nämligen räkna ut värdet på de olika korten för att komma fram till vilka som passar tillsammans.

Om du testar pyramidpatiens och tycker att det är för enkelt kan jag rekommendera Spindelharpan. Det är en klurigare version av Harpan. Spelet sker oftast med två kortlekar och går ut på att bygga stegar som går från kung till ess. Som om inte det var nog så måste de olika stegarna följa färg. En får bara bestå av hjärter, en annan av spader och så vidare.

Eva Karlsson
Skriven av

Eva Karlsson

Eva Karlsson är en entusiastisk spelare som älskar både brädspel och kortspel. För henne har spel alltid varit ett stort fritidsintresse. De har både hjälpt henne att koppla bort stressfyllda saker i livet och att uppleva spänning. Hon jobbade tidigare som lärare. Nu är hon skribent på Spel-online, där hon delar med sig av sin djupa kunskap om spel. Förutom sitt intensiva intresse för spel älskar hon djur. Hemmavid har hon tre katter, två hundar och en sköldpadda. Det gör att det alltid fullt ös hemma hos Eva. Att komma hem till henne på spelkvällar är en härlig upplevelse, men ingenting för dig som är allergisk mot pälsdjur.