Trivial Pursuit Online

Många sällskapsspel likt Trivial Pursuit är baserade på kunskap. Inget är dock lika ikoniskt som ”TP” i det här anseendet. Spelet har blivit ett lika stort kulturellt fenomen som en underhållningsaktivitet, med många referenser i allt från Tv-serier till filmer. TP kan spelas på nätet idag, där du kopplar upp dig för att möta motståndare från världen över. Här kommer du kunna läsa mer om en nätbaserad variant av spelet samt ta del av reglerna.

Trivial Pursuit Online

Trivial Purstuit Online är det populära sällskapsspelet på nätet. Det fungerar på samma sätt, dock på ett virtuellt plan. Således kommer du få lika svåra frågor samt röra dig längs spelplanen liknande hur det går till vid fysiskt spelande. Du kan välja att antingen spela mot dig själv eller mot andra spelare online. Man kan även dela upp sig så man spelar i par. Det här är dock något som behöver arrangeras individuellt och inte en funktion spelet erbjuder i vanliga fall på nätet. Då Trivial Pursuit som spel är ett registrerat varumärke, finns det inte direkt några gratisversioner av spelet tillgängligt online.

TP Online – Så spelar du

Trivial Pursuit går ut på att du skall samla på dig spel-markörer genom att svara rätt på frågor. Spelplanen rör sig i tre riktningar. Du kommer börja med att röra dig runt i vad som vanligtvis är en cirkel eller en kvadrat. För varje rätt svar du ger på en fråga kommer du få fortsätta din spelrunda. Du flyttar dig längsmed spelplanen genom tärningsslag och riktningen på din förflyttning är upp till spelaren själv.

Trivial Pursuit Online Spel 1

Spelplanen är uppgjord av rutor, vilka representerar olika genrer och kategorier med frågor relaterade till dem. TP:s spelplan består även av sex ”huvudrutor”, där var och en av dem representerar en särskild kategori. Om du står på en av dessa och ger korrekt svar på frågan, tilldelas du en spel-markör i den kulör som frågekategorin är märkt i.

Det slutgiltiga målet i spelet är att placera sig i mitten av spelplanen, vilket enbart kan ske när du har samlat på dig alla spel-markörer samt står på en av huvudrutorna. Det är nämligen dessa som även har en gångväg in till mittcirkeln. Du kommer inte kunna ta dig dit utan en komplett uppsättning av olika markörer, vilka i det fysiska spelet bär formen av en trekant som placeras i spelpjäsen.

Spelregler

Spelreglerna i TP kan se olika ut beroende på vilken variant du spelar. Dock är grundprincipen detsamma i alla versioner av spelet. Du kommer behöva svara på frågor i en mängd olika ämnen för att avancera över spelplanen. Nedan kan du nu läsa lite om de olika aspekterna av regelverket samt speluppsättningen i TP.

Antal Spelare 2–6, antingen som enskilda eller i par
Tärningen En tärning används under spelets gång. En spelomgång får fortsätta med slag om man svarar rätt på en fråga relaterad till den ruta man landar på.
Frågekategorier I en klassisk uppsättning av TP finns det sex olika kategorier med frågor. Dessa är Underhållning, Vetenskap, Kultur, Geografi, Historia samt Sport och Fritid.
Spel-markörer Under spelets gång behöver man bli tilldelad spel-markörer för varje frågekategori. Dessa blir endast utdelade om man står på en huvudruta för ett ämne och följaktligen svarar rätt på frågan.
Speltid TP kan vara en långdragen historia för de spelande. Det uppskattas att en session bör vara mellan 90–120 minuter.
Tänktetid Vissa upplagor av TP kommer med en begränsad tid under vilken man får komma på ett svar på frågan. Det här är dock inget nödvändigt.
Precisa svar Enligt reglerna behöver man heller inte ordagrant svara rätt på en fråga, så länge denna inte berör säg ett namn. Vissa frågor kan även handla om tolkningar, där olika varianter kan godkännas. Detta beror främst på hur de medspelande ser på saken.

 

Singelspel & Par

Trivial Pursuit Online Spel 2

Det vanligaste är att man spelar Trivial Pursuit arrangerat i par, dvs. tvåmanslag. Detta erbjuder för diskussioner mellan de deltagande, samt att man lever upp till det gamla ordspråket att ”två hjärnor tänker bättre”. Det går dock även att spela TP som ensam i ett lag.

Det här är särskilt påpassligt utifall att man är ett udda antal personer. I vissa fall kan även någon vara mer allmänbildad än de andra deltagarna, varpå denna kan spela ensam. Detta är inte ett ovanligt arrangemang om man spelar med både vuxna som yngre personer, där de av en ringare ålder kan behöva hjälpen av en lagkamrat.

Tips för TP

Då kunskap och kännedom om din omvärld är det mest viktiga i det här spelet, finns det inte mycket som kan hjälpa dig utöver det till en vinst. Man kan dock försöka vara lite strategisk i sitt spelande. Följande tips kan således komma till hands.

  • Börja enkelt: Du bör tänka på att samla på dig så många ”enkla” spel-markörer som möjligt i början. Det betyder att du snabbt försöker ta dig till de huvudrutor i frågekategorier som du kan mycket om. När du har dessa markörer insamlade, kan du börja söka dig till de genrer med frågor som är lite svårare för dig.
  • Välj rätt partner: TP är i grund och botten tänkt att spelas i lag med två personer vardera. Om du således har en stark kunskap om tex. sport, men är mindre bra på kultur, är det smart att para ihop sig med en riktigt kulturnisse. Då har ditt lag två områden i spelet som ni är starka på.
  • Flytta dig smart på spelplanen: Tänk på att det inte finns någon särskild riktning i den yttre cirkeln du behöver röra dig i. Du kan således gå antingen med- eller moturs. Nyttja således ditt tärningsslag väl. Om du försöker avancera över planen, försök landa på en frågeruta i ett ämne du är bekant med, för att vid ett rätt svar få slå igen.

Kunskap ger vinst i Trivial Pursuit

Trivial Pursuit, även känt som TP, är ett kunskapsbaserat sällskapsspel. Således är själva tävlingsandan i spelet bundet till vem som vet eller kan mest om vissa ämnen. Frågorna som skall besvaras är uppdelat på olika kategorier och genrer såsom kultur, sport, underhållning och vetenskap. En av de roligaste aspekterna av TP är att man lär sig mycket under en spelomgång, även om det enbart handlar om trivia.

Trivial Pursuit Online Spel 3

Trivial Pursuit kom först till Sverige under 1980-talet. Mer bestämt var det i 1984 som svenska leksaks- och spelbutiker tog in detta sällskapliga kunskapsspel. Idag är det Hasbro som har distributionsrättigheterna till TP i Norden. Tidigare har dock företag såsom BRIO även givit ut spelet.

Idag går det att finna flertalet olika varianter av TP ute på marknaden. Det är dock inte bara för den vanliga konsumenten och spelfantasten som Trivial Pursuit är populärt. Bland annat så är tv-programmet Jeopardy är baserat på spelet, likväl som andra frågesportprogram och tävlingar runtom världen.

Eva Karlsson
Skriven av

Eva Karlsson

Eva Karlsson är en entusiastisk spelare som älskar både brädspel och kortspel. För henne har spel alltid varit ett stort fritidsintresse. De har både hjälpt henne att koppla bort stressfyllda saker i livet och att uppleva spänning. Hon jobbade tidigare som lärare. Nu är hon skribent på Spel-online, där hon delar med sig av sin djupa kunskap om spel. Förutom sitt intensiva intresse för spel älskar hon djur. Hemmavid har hon tre katter, två hundar och en sköldpadda. Det gör att det alltid fullt ös hemma hos Eva. Att komma hem till henne på spelkvällar är en härlig upplevelse, men ingenting för dig som är allergisk mot pälsdjur.

Vanliga Frågor och Svar om Trivial Pursuit

Vilka typer av frågor förekommer i Trivial Pursuit?

Ämnena som berörs i en klassisk upplaga av spelet är följande: Underhållning, Kultur, Sport, Historia, Vetenskap samt Geografi.

Hur vinner man i TP Online?

Du vinner genom att samla på dig en spel-markör i varje ämne och sedan ta dig till mitten av spelplanen.

Är det gratis att spela Trivial Pursuit på nätet?

Nej, det kommer att kosta dig pengar att spela TP Online.

Kan jag spela TP själv?

Det går att spela själv eller i ett lag. Om du bara vill bättra på din allmänbildning, kan du även testa dig själv med frågorna utan att gå igenom själva spelet.