Warhammer: Age of Sigmar

Warhammer Age of Sigmar är ett figurinspel som utspelar sig i en värld fylld av magi och intriger. Du bygger och målar dina modeller och strider sedan mot motståndare. Spelet är anpassat för minst två spelare. I den här artikeln har jag samlat allt du behöver veta för att spela det. Spelet finns i flera olika versioner, bland annat Warhammer 40 k och onlinespel.

Warhammer Age of Sigmar – en översikt

Warhammer Age of Sigmar är ett komplext spel från Games Workshop. De släppte det första spelet 1983 och därefter har det bara fortsatt att växa. Idag finns har tillverkarna släppt en lång rad av spel som kretsar kring samma karaktärer, folkslag och världar.

Spelkategori Brädspel/Strategispel/Sällskapsspel
Antal spelare Från 2 spelare
Du behöver Modeller, två tärningar och ett måttband
Speltid Ca 60 minuter
Svårighetsgrad Medel
Åldersrekommendation Från 10 år
Tillverkare Games Workshop

Regler för Warhammer Age of Sigmar

Det här är ett otroligt komplext spel. När du köper ett spelset ingår en tjock regelbok. Om du ska tävla i spelet behöver du läsa ytterligare en tjock regelbok. Här har jag inte utrymme att gå igenom alla regler.

Här är emellertid de viktigaste reglerna i Warhammer Age of Sigmar:

 • Inför varje session behöver du välja ut en general. Det är en pjäs med speciella egenskaper.
 • Spelet består av fem omgångar som i sin tur består av sex faser. Jag beskriver de olika faserna längre fram.
 • Du behöver stå inom tre tum från ett fiendeförband för att kunna attackera.
 • I Warhammer AOS finns det inga rutor på spelplanen. I stället är det distansen mellan trupperna som spelar roll. Det är även avståndet till en fiende som avgör om du kan attackera eller inte. Använd er av ett måttband för att mäta avståndet mellan era pjäser. Mätningen sker i regel i tum (2,5 cm).
 • För att avgöra era rörelser kastar ni två tärningar. Ni kan också välja att spela med flera tärningar. Det gör spelomgången snabbare och intensivare.
 • Du kan vanligtvis röra dig över hinder och dylikt, så länge det inte finns några speciella regler kring dem. När du förflyttar dig över terräng kommer dock särskilda regler att gälla för ditt rörelsemönster.

Warhammer

Så spelar du Warhammer Age of Sigmar

Spelet går ut på att bygga, måla och sedan leda arméer av fantasy-figurer i strid. Ni kan också skapa världarna som spelet ska utspela sig i. Det här behöver ni göra för att förbereda spelet:

 1. Göra klart alla era pjäser och världen ni ska spela Warhammer Age of Sigmar i.
 2. Välja ett spelupplägg ur regelboken.
 3. Därefter behöver du välja ut en general och en armé som passar spelupplägget.
 4. Välj även varsin strategi som ni tror ni kan genomföra.
 5. Sätt slutligen upp era pjäser på spelplanen.

Den av er som blev först klar med att sätta upp sina modeller får välja vem som ska börja spelet. Ni kan också kasta varsin tärning och låta den som får högst göra det första draget.

En match består av fem omgångar, som i sin tur består av olika sex faser. Här nedanför ska jag beskriva de olika faserna närmare.

Warhammer Age of Sigmar – De olika faserna

Följande faser ingår i en spelrunda:

 • Hjältefasen
 • Förflyttning
 • Missiler
 • Anfall
 • Närstrid
 • Stridschockfasen

Hjältefasen

Hjältefasen är den första du går igenom under din spelrunda i ett Warhammer spel likt Age of Sigmar. Det är här du använder dig av dina warscrolls. Det är spelkort med särskilda förmågor. Du kommer även kunna använda trollformler om du har trollkarlar bland dina trupper. Den kraftfullaste förmågan under den här fasen är emellertid befälsförmågor.

En befälsförmåga kan påverka allt från rörelsemönster till anfallsskada eller försvaret av dina andra spelpjäser. Bara Hjältar kan använda sig av en befälsförmåga.

Förflyttning i Warhammer Age of Sigmar

I den här fasen flyttar ni era pjäser över spelplanen. Tänk på att du bara får förflytta ett förband en gång per tur. Du kan välja att gå i rakt fram i en riktning, eller ta en krokigare väg. Det är dock inte tillåtet att gå över andra spelpjäser eller gå utanför spelplanen.

Missiler

I den tredje fasen kommer du använda en särskild trupp-typ, de som har tillgång till distansvapen. Det kan handla om allt från spjutkastare till armborstmän och bågskyttar. Om du står inom tre tum av ett fiendeförband med dina missiltrupper kan du genomföra en attack.

Du attackerar genom att slå din tärning. Ju högre värde, desto högre skada.

Anfall i Warhammer Age of Sigmar

I anfallsfasen är det dags att rycka fram över spelplanen med dina närstridstrupper. Det är inte här du utdelar attacker, utan enbart närmar dig motståndarna inför själva närstridsfasen. Dina pjäser behöver vara inom tre tum från fiendernas pjäser för att du ska kunna attackera.

Warhammer

 

Närstrid

Det här är fasen där du och din motståndare går in i närstrid. Den som har spelrundan inleder bataljen och sedan sker striden turvis. Du kan bara använda trupper som antingen förflyttat sig fram under den föregående fasen till en attackposition eller de trupper du redan har i närheten.

Stridschockfasen i Warhammer Age of Sigmar

Den avslutande Stridschockfasen är den där du räknar ihop dina förluster och prövar dina truppers moral. Även det här sker genom tärningskast.

Warhammer Strategi

När det kommer till att spela Warhammer: Age of Sigmar handlar det inte bara om att ha de coolaste figurerna, det handlar också om att ha en solid strategi. Att förstå din armés styrkor och svagheter, liksom hur man utnyttjar terrängen till din fördel, är avgörande för framgång på slagfältet. Jag minns en gång när jag lyckades vinna en match genom att utnyttja terrängens täckning och överraska min motståndare med en välplanerad manöver. Det var en känsla av triumf som inte går att beskriva.

Spela Warhammer Age of Sigmar online

Det här klassiska spelet finns också som spel online. Faktum är att det finns flera olika digitala Warhammer-spel som du kan testa. Till exempel kan du testa Warhammer: End Times Vermintide. Det spelet finns tillgängligt till Playstation 4, Windows och Xbox One. Tyvärr är inga av spelen tillgängliga gratis online.

Warhammer 40 k – En SF-variant av spelet

Det här är en mörk och dystopisk science fiction-version av spelet. Mänskligheten har spridit sig över galaxen, men imperiet är hotat av fiender både inom och utom dess gränser. Teknologin har blivit både avancerad och förlorad, och krigföring är en ständig verklighet där storslagna rymdstrider och brutal markstrid är vanliga inslag.

I det här spelet kan du bygga och leda arméer av futuristiska soldater, stridsvagnar och monstruösa varelser. Samtidigt kämpar du för att överleva och utöka imperiets makt. Warhammer 40 k erbjuder en unik mix av science fiction och militär strategi.

Warhammer

Nyheter till Warhammer Age of Sigmar 2024

Det här är ett levande spel där det ständigt kommer nya uppdateringar. Än så länge är de vaga kring vilka nyheter som ska komma just i år. De antyder dock att Summerking’s shining court kommer att dyka upp i en av utmaningarna.

Jag rekommenderar att du följer Warhammer AOS Facebook så att du inte missar något.

Warhammer Age of Sigmar – en härlig gemenskap

Min första upplevelse av det här brädspelet var magisk. Jag minns fortfarande känslan av spänning när jag först steg in i SF-bokhandeln i Stockholm och såg de vackert målade figurerna som stod på hyllorna. Utan att tveka köpte jag mig ett spelset.

Det som verkligen gjorde intryck på mig var dock gemenskapen kring spelet. Jag fick chansen att lära känna många nya intressanta människor på de här spelträffarna. När vi sågs delade vi med oss av tips och spelade en omgång av Warhammer Age of Sigmar.

Jag kan rekommendera det här spelet till alla som älskar fantasy och strategi. Tycker du att det verkar besvärligt att måla och skapa sina egna spelpjäser? Då kan du i stället testa strategispelet Risk. Där är pjäserna redan klara och det är bara att börja spela. Risk är ett spel där två till fem spelare strider mot varandra med sina arméer. Klicka dig vidare till min artikel om spelet om du vill lära dig mer.

Eva Karlsson
Skriven av

Eva Karlsson

Eva Karlsson är en entusiastisk spelare som älskar både brädspel och kortspel. För henne har spel alltid varit ett stort fritidsintresse. De har både hjälpt henne att koppla bort stressfyllda saker i livet och att uppleva spänning. Hon jobbade tidigare som lärare. Nu är hon skribent på Spel-online, där hon delar med sig av sin djupa kunskap om spel. Förutom sitt intensiva intresse för spel älskar hon djur. Hemmavid har hon tre katter, två hundar och en sköldpadda. Det gör att det alltid fullt ös hemma hos Eva. Att komma hem till henne på spelkvällar är en härlig upplevelse, men ingenting för dig som är allergisk mot pälsdjur.

Vanliga Frågor och Svar om Warhammer Age of Sigmar

Vilka ger ut Warhammer?

Games Workshop äger rättigheterna till Warhammer. De använder sig dock av andra spelutvecklare för vissa dataspel.

När skapades det första Warhammer spel?

Den första utgåvan av spelet kom 1983.

Ska jag använda tärningar i Warhammer?

Ja, i spelet använder du tärningar för att flytta pjäser och för att genomföra attacker.

När kan jag använda spelkorten warscrolls i Warhammer?

I den första fasen av spelet, det vill säga hjältefasen. De kan sedan bli aktiva under de kommande faserna beroende på kortets förmågor.