Uno Online – Allt du behöver veta

Från fritidsgårdarna till vardagshemmen, är Uno ett av de mest populära kortspelen i Sverige. Det är enkelt att spela och mycket underhållande. Man kan även vara flertalet personer som deltar i leken. Här kommer vi att gå igenom Uno som kortspel. Alla regler, hur man spelar samt lite tips på vinnande strategier kommer att tas upp i vår kompletta Uno Online-guide som följer nedantill.

Spela Uno gratis online

Uno så spelar du – Guide

Uno är som nämnt ett mycket enkelt spel att lära sig, vilket gör det till den perfekta underhållningen för yngre personer. Det finns en god blandning av både skicklighet som tur i spelet. Likt med andra kortspel idag kan man även spela Uno Online. Här är dock korten virtuella, och spelandet sker via antingen dataskärmen eller mobiltelefonen. Samma Uno spelregler består dock.

När du skall börja spela Uno, behöver du först och främst ha just en Uno-kortlek till hands. Den moderna varianten består av 112 kort, medan den klassiska uppsättningen är på 108 kort. Skulle du spela med den äldre kortleken, kommer du inte ha tillgång till två nya specialkort. Det går dock ändå väl att spela Uno även med den äldre uppsättningen.

Spelet är rekommenderat för en grupp på mellan 2-10 personer. Fler än så kan komma bli alltför snurrigt, samt att korten inte räcker till. Uno är inte heller en patiens, vilket betyder att det inte bör spelas av en ensam person. Man kan dock träna på reglerna genom att sitta själv med kortleken.

Så inleds ett parti av spelet Uno

Spelplan Uno Online

Här nedan följer nu en lista steg-för-steg på hur man spelar Uno samt Uno Online från början:

 1. Spelet börjar med att alla spelare blir tilldelade sju kort ur leken av Givaren. Skall man bestämma givare i förväg, så drar alla deltagare ett kort ur leken. Den med högst värde på sitt kort blir Givare under spelgången och får även blanda kortleken innan spelet tar vid.
 2. När alla deltagare under spelet har fått sina inledande sju kort, läggs resterande kort i en hög. Denna hänvisas till som en ”dra-hög”. Det är från den som fler kort kommer delas ut under spelets gång.
 3. När spelet väl börjar, så tar Givaren det första kortet ur dra-högen och spelar ut på planen. Det här är början på nästa hög av kort, kallad Kasta-högen.
 4. Nu kan spelet börja på riktigt. Personen som sitter till vänster om givaren börjar. Den måste spela ut ett kort på det uppåt vända kortet från dra-högen. För att det skall ske, måste man matcha det kortet antingen till färgen eller numret. Därefter får nästa spelare till vänster fortsätta, fram tills att det gått rundan runt tillbaka till givaren. Då börjar nästa spelomgång.
 5. Om en spelare inte kan spela ut ett kort, måste ett nytt tas upp från dra-högen.
 6. När du enbart har ett kort kvar, måste du ropa ”Uno!”. Målet med spelet är att spela ut sin hand. När en spelare ”gått ur”, avslutas spelet och poängen sammanställs.

Uppsättningen på en Uno-kortlek

Uno-kort Kortuppsättning
Grön Ett kort med värde 0, två kort vardera med värde mellan 1-9, två kort vardera av specialkorten Skippa, Dra Två Kort och Omvänt.
Röd Ett kort med värde 0, två kort vardera med värde mellan 1-9, två kort vardera av specialkorten Skippa, Dra Två Kort och Omvänt.
Gul Ett kort med värde 0, två kort vardera med värde mellan 1-9, två kort vardera av specialkorten Skippa, Dra Två Kort och Omvänt.
Blå Ett kort med värde 0, två kort vardera med värde mellan 1-9, två kort vardera av specialkorten Skippa, Dra Två Kort och Omvänt.
Special Fyra kort med Dra Fyra, ett med Blanda Handen och tre med Anpassning.

 

Uno spelregler

I det här segmentet skall vi gå igenom de Uno spelregler som du behöver känna till. Det finns många särskilda regler som kommer med det här kortspelet, dessa är dock inte svåra att lära sig. De är även enkla att komma ihåg, mycket tack vare de färgkodningar som kortleken innehåller.

Spelet Uno är anpassat för barn så unga som 3 år, varav det inte är särskilt komplicerat. Dock innehåller det en hög grad av tävlingskänsla, vilket gör så att även vuxna uppskattar det. Nedan följer nu en lista på spelregler Uno som är viktiga för spelets integritet. Regler mellan det vanliga kortspelet Uno och Uno online ser likadana ut.

 • När en spelare inte kan lägga ut ett kort på spelplanen som matchar nummer eller färg, får de dra ett nytt från dra-högen. Därefter går spelrundan vidare till nästa spelare.
 • Skulle ett specialkort i färg spelas ut som första kort under spelet, måste den första spelaren agera utefter uppmaningen på kortet.
 • Utmaning: Om du tror att ett felaktigt specialkort har spelats ut på planen, kan du utmana den som lade det. Då måste den här personen visa de kort de har på hand. Om kortet var felaktigt utspelat, får personen i fråga plocka upp 4 extra kort från dra-högen.
 • De två faktorerna som spelar in när ett kort ligger ute på spelplanen är dess kulör samt valör. Du spelar således antingen på kortets färg eller nummer. Läggs ett nummer av en annan färg, räknas den nya kulören för nästa spelare.

Poängsammanställning

När en spelare inte längre har några kort på handen så är spelet avslutat. Då skall man räkna samman alla poäng för att förhoppningsvis få fram en vinnare. Poängsammanställningen sker genom att man räknar ihop de kort som alla andra spelare sitter på. Om dessa når 500 i poäng, så har den spelaren som spelat ut sin hand vunnit.

Så här räknar du ut poängen i Uno:

 • Alla kort med ett nummer, där numret representerar poängvärdet.
 • Färgade specialkort ger 20 poäng vardera.
 • Jokerkorten Färgval samt Dra fyra ger 50 poäng vardera.
 • Jokerkortet Blanda samt de obestämda jokerkorten ger 40 poäng vardera.

Uno kortspel

Uno online kortspel

Ovan har vi i en tabell givit en snabb genomgång av hur en kortlek i Uno Online ser ut. Här nedan skall vi nu ta en närmre, mer ingående titt på de olika korten samt hänvisa till Uno spelregler. Vi kommer att inleda med att rada upp dem i färg. Därefter går vi igenom alla specialkort som förekommer i leken såsom Uno flip och dra-korten. Vi kommer här fokusera på den nya varianten av Unocard, vars kortlek består av 112 kort.

Kort med färg

En modern kortlek av spelet Uno består av 25 kort vardera av färgerna grön, röd, gul och blå. Dessa är uppdelade först och främst i nummer, där du har två av värdet från 1 till 9 samt ett med värdet 0. Du har även två kort vardera av Uno specialkort som är färgmärkta. Dessa inkluderar Dra Två-kort, Vänd-kort samt Hoppa Över-kort. Totalt skall det alltså finnas 100 av dessa kort i leken enligt Uno spelregler. I den äldre varianten var även detta det nummer av färgade kort som ingår.

De färgade specialkorten är som följer:

 • Dra två-kort: När ett Dra två-kort spelas ut på planen, måste nästföljande spelare i turordningen plocka upp just två spelkort från dra-högen. Det här specialkortet kan dock bara läggas ut om det matchar i färg med det kort som ligger på spelplanen. Alternativt kan det användas för att kontra ett tidigare utspelat Dra två-kort.
 • Vänd-kort: Ett Vänd-kort ändrar på turordningen under spelomgången. När det spelas ut, så kommer alltså den spelvarvet att ändra riktning. Har ni spelat på det klassiska viset, från vänster, kommer nu spelet att fortsätta i en högercirkel i.e. Uno flip. Vänd-kort kan likt Dra två-kort enbart bli utspelade på samma färg eller ett specialkort av samma betydelse.
 • Hoppa över-kort: Hoppa över-kortet skapar ett tomrum för nästföljande spelare. När det läggs ut på planen, får alltså den som står på tur hoppa över sin omgång. Spelrundan går således vidare till personen som sitter två platser bortom den som spelade ut kortet.

Ofärgade specialkort

Det finns även kort som inte bär på en särskild färg. Dessa kan hänvisas till som ”ofärgade kort” eller ”jokrar”. Dessa kan spelas ut när som helst och är således inte bundna till en färg eller nummer på spelplanen. Jokerkorten kommer i varianter av Färgval-kort, Dra fyra-kort, Blanda-kort samt tre obestämda kort. Här nedan skall vi nu gå igenom vad de olika ofärgade specialkorten betyder under spelgången.

 • Färgval-kort: Det finns fyra Färgval-kort i en modern Uno kortlek. Denna joker kan spelas ut när som helst och ger alternativet till att byta färg. Du får således lägga två kort om du har det här på hand, då du både spelar ut jokern samt det färgbytande kortet.
 • Dra fyra-kort: Även av Dra fyra-korten finns det just fyra stycken i en kortlek. När detta spelas ut måste nästföljande spelare plocka upp fyra kort från dra-högen. Dra fyra-kortet är dock enbart aktuellt när du som har det inte kan lägga ut ett kort i antingen färg eller nummer på det liggande kortet på spelplanen.
 • Blanda-kort: När ett Blanda-kort spelas ut på planen får den som lade det samla in alla korten från resterande spelare. Dessa blandas sedan, för att delas ut i en ny uppsättning. Den som lade jokern väljer även vilken färg som skall spelas ut därefter.
 • Obestämda kort: Obestämda jokerkort har inget värde eller status. Du får i förväg, innan spelet inletts, välja om dessa skall vara med eller ej. Du behöver även bestämma vad de skall stå för.

Tips på hur du vinner

Här nedan kan du nu läsa om några av de strategier som kommer hjälpa dig i att vinna på Uno Online spel.

 • Identifiera dina viktigaste kort: Det finns vissa kort som är bättre än andra enligt Uno spelregler. De bästa korten du kan ha på hand är de som saboterar för andra spelare. Bland dessa så är Dra två- samt Dra fyra-korten mycket högt värderade. Om du ser att spelaren som följer dig har få kort på handen och är nära att gå ut.
 • Dölj mängden kort: Ett annat knep du kan använda dig av under Uno är att försöka dölja så många kort du har på hand. Detta genom att bunta samman dem. Således kan motståndare inte se hur många du sitter på. Detta kan vara en god strategi för den som vill smyga lite.
 • Spara på specialkorten: Man bör vara varsam om alla specialkort för att skapa så goda förutsättningar som möjligt. Det kan vara en vinnande taktik att först börja spela ut dessa när du börjar närma dig slutet på din hand.
 • Var strategisk i samarbeten: Även om det här är ett tävlingsspel där enbart en kan vinna, kan man bruka sig av samarbeten under spelgången. Välj här då rätt person att samverka med. Det kan vara en bra idé att arbeta tillsammans med den man sitter bredvid. En annan taktik är att välja en person som sitter ett steg längre bort, så man låser en annan spelare mellan sig.

Vad är Uno?

Kortlek Uno online

Uno är ett ord från spanskan som på svenska översätts till ”Ett”, dvs. siffran. Spelet uppfanns så långt tillbaka som i 1971 av en amerikan vid namn Merle Robbins, bosatt i Ohio. Han hade som mål att skapa ett underhållande kortspel för sin familj och skapade således Uno. Inom kort hade han även börjat kommersialisera sitt spel Unocard genom att spendera pengar på att trycka upp 5 000 kortlekar.

Spelet sålde snabbt slut, varpå Robbins insåg att han hade en succé på sina händer. Han sålde således rättigheterna till Uno till ett nyligen lanserat spelföretag, vilket även det senare blev uppköpt av sällskapsspelgiganten Mattel i 1992. Idag kan man finna en kortlek med Uno på de flesta ställen där barn vistas, då det är särskilt populärt bland de yngre åldrarna.

Uno är ett enkelt spel att lära sig. Till skillnad från spel som har en traditionell kortlek, är dock Unos kort särskilda för just det här spelet. De reguljära korten består av fyra färger. Deras betydelse på spelplanen avgörs antingen av deras färg eller vilket nummer de bär på. Utöver dessa tillkommer det även specialkort, vilka kan spelas ut för att få olika effekter under spelgången. Så här är korten uppdelade i kortleken.

 • Gröna kort
 • Röda kort
 • Gula kort
 • Blåa kort
 • Specialkort

En modern Uno-kortlek består av sammanlagt 112 kort, uppdelade på färger, nummer och speciella speländringar. Syftet med spelet är att samla på sig 500 poäng under en spelomgång. När denna poängsumma har uppnåtts, har spelaren vunnit.

Eva Karlsson
Skriven av

Eva Karlsson

Eva Karlsson är en entusiastisk spelare som älskar både brädspel och kortspel. För henne har spel alltid varit ett stort fritidsintresse. De har både hjälpt henne att koppla bort stressfyllda saker i livet och att uppleva spänning. Hon jobbade tidigare som lärare. Nu är hon skribent på Spel-online, där hon delar med sig av sin djupa kunskap om spel. Förutom sitt intensiva intresse för spel älskar hon djur. Hemmavid har hon tre katter, två hundar och en sköldpadda. Det gör att det alltid fullt ös hemma hos Eva. Att komma hem till henne på spelkvällar är en härlig upplevelse, men ingenting för dig som är allergisk mot pälsdjur.

FAQ – Vanliga frågor om Uno online

Hur spelar jag Uno?

Uno spelas genom att man lägger färger och nummer på varandra tills en spelare gått ut.

Hur många kort är det i en Uno-kortlek?

Det ingår 112 kort i den moderna kortleken.

Skiljer sig Uno Online från det vanliga kortspelet?

Inte alls, med skillnaden att Uno på nätet är spelat i ett virtuellt format.

Hur vinner jag i Uno?

Genom att gå ur och sammanställa poängen som skall uppnå 500.

Hur många färger ingår i Uno?

Unos färgkort kommer i grön, röd, gul och blå. Det finns även ofärgade kort.