Kortspel för fyra eller fler

Är ni fyra spelsugna som letar efter ett roligt kortspel för fyra? Då har ni hittat rätt. I den här texten får du lära dig allt du behöver veta om kortspel för 4. Jag tar bland annat upp populära spel, fördelar med spel för fyra och tipsar om enkla spel som passar barn. Många av spelen kan du testa gratis här på hemsidan.

Enkla kortspel för 4

Finns i sjön är ett klassiskt, enkelt kortspel för fyra. Det här kortspelet passar från två till fyra spelare. Spelet går ut på att bilda fyrtal. De fyra korten du samlar ihop ska ha samma valör, till exempel fyra kungar. Den av er som har bildat flest fyrtal när korten är slut har vunnit spelet.

Ytterligare ett populärt, enkelt kortspel för fyra är Svälta räv. Det är ett spel för mellan två och fyra spelare. Spelet sker med en vanlig kortlek på 52 kort. Ditt mål i spelet är att få alla kort i leken, det vill säga svälta de övriga spelarna. Det gör du genom att vinna stick, alltså spela ut det högsta kortet i en gemensam färg. Spelet bygger bara på tur.

Sjuan är ett annat enkelt kortspel som passar fyra spelare. Det är ett spel för tre till åtta spelare som går ut på att bygga stegar. Spelets stegar börjar alltid med sju. Du kan bygga både uppåt och neråt på sjuan.

De här enkla spelen passar till exempel barn eller när hela familjen ska kunna vara med och spela samma spel. Utmärkande för spel som passar barn är att de har enkla regler. Dessutom har de i regel kortare spelomgångar. Det beror på att barn inte brukar kunna koncentrera sig lika länge som vuxna på en specifik uppgift.

Kortspel för fyra

De 10 bästa kortspelen för 4

  1. Skitgubbe
  2. Poker
  3. Bridge
  4. Canasta
  5. Sjuan
  6. Hjärter
  7. Uno
  8. Rummy
  9. Rödskägg
  10. Tecken

Skitgubbe

Ett stickspel för mellan två och fyra spelare. Spelet består av två delar, först en omgång där ni spelar om stick. Där ska du samla på dig bra kort för den andra omgången. Den som vinner ett stick får ta upp korten på handen. I den andra delen av Skitgubbe gäller det sedan att bli av med korten så fort som möjligt.

Poker

Poker är ett populärt kortspel som finns i olika varianter över hela världen. Grundidén är att spelarna satsar pengar baserat på styrkan i sina kort. Målet är att vinna potten antingen genom att ha den bästa handen vid showdown eller genom att få andra spelare att lägga sig.

De vanligaste pokervarianterna är Texas Hold’em, Omaha, Seven Card Stud och Five Card Draw.

Bridge – kortspel för 4

Bridge är ett spel där fyra personer spelar i par mot varandra. Spelet är känt för sin djupgående strategi och taktik.

Varje lag börjar med att gissa hur många stick de kommer att vinna. Därefter spelar ni om stick. Den spelare som lägger det högsta kortet i den ledande färgen vinner sticket. Laget som får flest poäng vinner matchen.

Canasta

Målet med Canasta är att bilda canastas, som är en speciell kombination av sju likadana kort. Det här spelet är som bäst när ni är fyra spelare och spelar i lag om två mot varandra. Canasta är ett så kallat rummy-spel. Det är en typ av spel med kort som går ut på att samla på sig en bestämd kombination av kort.

Sjuan

Sjuan är ett enkelt och roligt spel som går ut på att bygga stegar, ungefär som i patiensen Harpan. Det här spelet passar mellan tre och åtta spelare. Alla stegar i spelet utgår från sjuor.

Hjärter

Ett spel som passar mellan tre och sex spelare. Spelet sker med en vanlig kortlek på 52 kort. Hjärter är ett stickspel där du ska försöka få så få poäng som möjligt. Spelet är taktiskt och kräver skicklighet.

Uno

Uno är ett populärt och enkelt kortspel för fyra som är känt för sitt snabba tempo och enkla regler. Målet med Uno är att bli den första spelaren att bli av med alla sina kort.

Varje spelare måste lägga ett kort på högen som antingen matchar färgen eller värdet på det översta kortet på högen, eller så använder de ett kort med en speciell effekt. Om du inte har något du kan lägga måste du ta upp kort. Glöm inte att säga ”Uno!” när du bara har ett kort kvar på handen.

Rummy

Rummy är både en samling spel och ett specifikt kortspel. I min artikel om Rummy kan du läsa mer om det specifika spelet. Målet i Rummy är att bilda kombinationer av kort och bli av med alla dina kort genom att göra giltiga drag.

Rummy är känt för sin enkelhet och många varianter. Några vanliga varianter är Gin Rummy, Indian Rummy, och Rummikub. Spelet är populärt både som ett avslappnat tidsfördriv och som ett tävlingsspel.

Rödskägg

Det här är ett stickspel som går ut på att få noll poäng först av alla. För att uppnå det ska du vara taktisk i budgivningarna och ta hem rätt antal stick. Spelet passar mellan tre och sju spelare. Du behöver bara en vanlig kortlek på 52 kort för att kunna spela. En omgång av Rödskägg tar ungefär en timme.

Tecken

Ett spel där ni delar upp er och spelar i lag om två. För att kunna spela det behöver du en kortlek på 52 kort och papper och penna för att skriva upp poängen. Varje lag har ett tecken som de använder när de fått ihop ett fyrtal. Då ska ni slå på spelets två högar innan det andra laget hinner reagera. Du kan också få poäng om du lyckas avslöja motståndarlagets hemliga tecken. Tecken är ett enkelt, snabbt och roligt spel.

Kortspel för fyra

Kortspel för fyra vuxna

Det finns många kortspel som passar bra för fyra vuxna och som kan ge en underhållande och social spelupplevelse.

Ett perfekt vuxenspel är, som jag ser det, ett spel som bygger mer på skicklighet än tur. Det är ett spel där du måste tänka till och vara strategisk. En annan skillnad mot barnspel är att spel för vuxna brukar ta längre tid att spela.

I vissa vuxenspel kan reglerna vara komplicerade eller ombytliga, så att du måste hålla tungan rätt i munnen under spelets gång. Mulle är ett exempel på det. Där ska du försöka matcha korten du har på handen med dem som ligger på bordet. Du får poäng när du lyckas matcha kort. Kruxet är att korten är olika mycket värda beroende på om du har dem på handen eller om de är på bordet.

Här är några kortspel för fyra vuxna:

Kortspel för fyra där ni spelar i par

I de flesta spel för fyra spelar du för dig själv och mot alla andra. Det finns dock även vissa spel där du får spela i lag med en annan spelare.

Bridge är ett exempel. Det är ett populärt sticktagningsspel där ni samarbetar i två olika lag. Spelet består först av en budgivning och därefter sticktagning. Målet i spelet är att få så många poäng som möjligt. Spelet sker med en vanlig kortlek på 52 kort.

Ytterligare ett exempel på lagspel är Canasta. Det är framför allt ett kortspel för fyra, men det funkar för mellan två till sex spelare. Spelet går ut på att samla poäng genom att skapa speciella kortkombinationer. Det lag som först får 5000 poäng vinner spelet.

Tecken är ett annat spel som kan passa dig som gillar lagspel. Där spelar du och en kamrat ihop. Ni ska samla på er fyrtal. Dessutom har ni ett hemligt tecken som ni ska göra när en av er får ett fyrtal. Signalera till din lagkamrat och slå sedan på de två högarna i spelet. Det är dock viktigt att hinna göra det innan motståndarlaget slår på samma högar. Om motståndarlaget hinner före är det dem som får poäng.

Kortspel för fyra

De populäraste kortspelen för fyra 2024

Vilka spel som är populära varierar. Dels skiftar favoriter mellan olika tidsperioder, dels är det olika spel som blir populära i olika länder.

Här nöjer jag mig med en kortfattad beskrivning. På andra platser i den här texten hittar du mer utförliga beskrivningar av de olika spelen. Du hittar ännu mer information om spelen i artiklarna om spelen här på hemsidan.

Det här är de populäraste kortspelen för fyra i Sverige just nu:

Bridge Parspel med stick.
Texas hold ’em Den populäraste pokervarianten.
Uno Roligt spel för 2–10 spelare.
Canasta Rummyspel som sker i lag om två.
Plump Sticktagningsspel för 2–5 spelare.
Hjärter Försök få så få poäng som möjligt.

Fördelar med att spela roliga kortspel för 4

Det finns många fördelar med att spela roliga kortspel för fyra personer.

Här är några av dem:

Social interaktion

Kortspel för fyra är ett underhållande sätt att umgås med människor. Oavsett om ni spelar i lag eller mot varandra leder spel med kort till social interaktion. För många kan det vara lättare att umgås runt en aktivitet än att bara sitta och prata rakt upp och ner.

Att spela kortspel med vänner kan stärka relationer och skapa minnesvärda stunder tillsammans. Det kan vara ett enkelt och roligt sätt att umgås och njuta av varandras sällskap.

Strategiskt tänkande

Många kortspel för 4 kräver strategiskt tänkande och planering. Ni måste överväga olika drag och möjliga konsekvenser, vilket kan vara intressant och stimulerande.

Möjlighet att lära sig nya spel

Om du spelar ett nytt spel får du dessutom lära dig ett nytt spel. Det utmanar hjärnan och ger dig en möjlighet att bredda din spelrepertoar.

Avkoppling och underhållning

Kortspel är ett underhållande sätt att koppla av och ha roligt. Det ger en paus från vardagens stress och ger möjlighet till avslappning.

Förbättrar kommunikationen

Många kortspel för fyra personer innebär att spelarna måste kommunicera effektivt med varandra för att skapa strategier och samarbeta. Det främjar en tydlig och effektiv kommunikation.

Utvecklar tålamod och tolerans

Vissa kortspel kan vara taktiska och ta tid att lära sig eller spela. Genom att delta i de spelen kan spelarna utveckla tålamod och tolerans gentemot andra.

Flexibilitet

Kortspel för fyra är dessutom ofta mångsidiga och går att anpassa efter era preferenser. Det finns många olika speltyper och svårighetsgrader att välja mellan.

Billigt och smidigt

För att spela ett kortspel behöver du oftast bara en kortlek och en platt yta. Det går dessutom att spela nästa överallt och en kortlek är enkel att ta med sig, till exempel på resor.

Kortspel för fyra

Kortspel för fyra som du kan spela online

Det finns många olika spel för fyra personer som du kan spela online. Många av dem finns som gratis spel här på hemsidan.

När du spelar online får du antingen spela mot ett datorprogram eller andra riktiga människor. Om du har bekanta som befinner sig utomlands kan det vara svårt att ses för att spela kort. Med hjälp av dagens teknologi kan ni i stället ses online och spela tillsammans.

Spel online kan dessutom vara ett smidigare sätt att spela på. Du kan nämligen ha spelet på din smarta telefon. Det innebär att du kan komma åt det var du än befinner dig. Allt du behöver är internet. Det innebär att du till exempel kan spela när du tågpendlar till eller från jobbet.

Några exempel på kortspel för fyra online:

FAQ – Vanliga frågor och svar om kortspel för fyra

Till sist ska jag svara på några vanliga frågor om spel för fyra.

Går det att anpassa kortspel för fyra så att de passar färre spelare?

I vissa fall går det alldeles utmärkt att anpassa ett spel. Det kan till exempel handla om att inte ha med lika många kort som i originalreglerna. Andra spel kräver att ni är fyra spelare, till exempel spelen där ni spelar i lag.

Finns det enkla kortspel för fyra?

Ja, det finns många enkla kortspel som passar fyra spelare. Några exempel är Finns i sjön, Svälta räv och Hej Knekt. De här spelen har så enkla regler att jag även kan rekommendera dem till barn. Här på sajten hittar du spelregler för många enkla kortspel.

Vilket kortspel för fyra passar bäst som sällskapsspel?

Det är så klart en smaksak. Vilket kortspel som passar beror också på vilka som ska spela. Om ni är en grupp vuxna skulle jag till exempel rekommendera ett annat spel än om ni vore en familj med många skilda åldrar. Poker är en av mina personliga favoriter för spelträffar bland vuxna.