Idioten – Spelguide och gratis spel

Idioten är en enkel patiens. Spelet går ut på att sortera bort de lägsta korten. Om du lyckas lösa patiensen kommer du till slut att bara ha fyra ess kvar på spelplanen. Det är sällan patiensen går ut, vilket kan få en att känna sig som en Idiot. I den här artikeln får du lära dig hur du spelar Idioten patiens.

Spela Idioten gratis online

Idioten är en populär patiens som finns som onlinespel. Du kan testa spelet helt gratis i den här artikeln. För att spela patiensen behöver du emellertid veta hur du ska göra. Läs vidare för att lära dig det.

Så spelar du Idioten

Det här är en patiens som är enkel att spela, även om den sällan går ut. Om du spelar en digital version av spelet kan du hoppa över förberedelse-steget.

Förberedelser

 1. Börja med att ta fram kortleken. Du spelar Idioten med en vanlig fransk-engelsk kortlek med 52 kort.
 2. Ta därefter bort jokrarna ur kortleken.
 3. Blanda kortleken noggrant.
 4. Vänd sedan upp fyra kort, så att symbolsidan blir synlig.
 5. Resten av korten lägger du i en hög. Det blir spelets talong eller plockhög.

Idioten

Idioten patiens – spelets gång

 • Nu kan du börja spela, genom att sortera bort kortet på spelplanen som har lägst valör. För att du ska kunna plocka bort ett kort måste det finnas ett annat kort i samma färg med en högre valör. Om det exempelvis skulle ligga en spader två och en spader kung på spelplanen kan du sortera bort tvåan.
 • Lägg korten du sorterar bort i en separat skräphög.
 • Om du inte hittar något kort som du kan ta bort kan du ta upp fyra nya kort från talongen. De nya korten lägger du över de befintliga, så att de delvis täcker dem. Du ska fortfarande kunna se symbolerna på alla kort.
 • I Idioten får du fylla tomrum med vilka kort du vill. Det måste dock ligga överst, eftersom det bara är de översta korten som är spelbara. I vissa onlineversioner fyller datorn automatiskt tomrum med ett kort du drar från talongen.
 • Om du lyckas lösa patiensen kommer du slutligen bara ha fyra ess i olika färg kvar på spelplanen.
 • Spelet kan också sluta med att du inte kan göra fler drag och korten i talongen är slut. Då har du förlorat.

Patiens Idioten strategi

Hur det går i den här patiensen beror till stor del på tur.

Det finns dock några saker du kan göra på för att öka dina vinstchanser i Idioten:

 • Utnyttja tomrummen klokt. Jag rekommenderar att du lägger ett så högt kort som möjligt där. Det innebär nämligen att du kan sortera bort många andra kort.
 • Gör inte drag bara för att du kan. Försök i stället tänka igenom vad ditt drag kommer att få för konsekvenser längre fram. Kanske finns det ett bättre alternativ som du borde välja i stället.
 • Öva på spelet. Ju mer du spelar patiensen, desto skickligare kommer du att bli på den.

Idioten

Idioten – en patiens jag rekommenderar

Den här patiensen är enkel att spela, både online och med en vanlig kortlek. Dessutom har den enkla regler, vilket gör att den passar nybörjare. Det var en av de första patienserna jag testade och det är fortfarande en av mina favoriter.

Idioten patiens påminner mig om Pyramiden patiens på vissa sätt. Det är en annan enkel patiens där korten ligger ordnade i en pyramid. Under spelet ska du sedan para ihop kort som tillsammans blir värda 13. Målet är att få bort alla kort ur pyramiden.

Eva Karlsson
Skriven av

Eva Karlsson

Eva Karlsson är en entusiastisk spelare som älskar både brädspel och kortspel. För henne har spel alltid varit ett stort fritidsintresse. De har både hjälpt henne att koppla bort stressfyllda saker i livet och att uppleva spänning. Hon jobbade tidigare som lärare. Nu är hon skribent på Spel-online, där hon delar med sig av sin djupa kunskap om spel. Förutom sitt intensiva intresse för spel älskar hon djur. Hemmavid har hon tre katter, två hundar och en sköldpadda. Det gör att det alltid fullt ös hemma hos Eva. Att komma hem till henne på spelkvällar är en härlig upplevelse, men ingenting för dig som är allergisk mot pälsdjur.