Guiden till Spel För Barn

Att spela olika spel är inget som är begränsat till någon ålder. Alla, stora som små, uppskattar tävlingsandan och underhållningen som ett bra spel kan erbjuda. Det finns dock de varianter av lekar som passar bättre för de yngre. Spel för barn är en egen kategori när det kommer till spelsfären. Här kommer du kunna läsa om samt testa på just spel som är bäst lämpade för barn.

Populäraste spelen för barn

Nedan finner du en lista på olika spel online som passar för de små.

Memory Online Memory är en klassisk minneslek där du skall para ihop olika bilder. Du behöver komma ihåg vart de ligger på spelplanen för att kunna få ett par.
Sänka Skepp Sänka Skepp-spelet må ha krigiska toner, dock är det utmärkt för barn att spela. Såväl engagerande för tanken som fantasin.
Fia Med Knuff Fia Med Knuff är ett typiskt exempel på brädspel som passar för barn. Här kan även flera spela samtidigt, så hela familjen kan delta.
Fyra i Rad Fyra i Rad är ett enkelt men händelserikt Spel för barn. Med lite matematik och taktiskt tänkande kan det även vara ett bra läromedel.
Finns i Sjön I kortspelskategorin är Finns i Sjön en mycket populär lek för barnen. Spelet fungerar även som en bra introduktion till mer avancerade former av kortspel.

Det är svårt att definiera en ålder på spel. Människor mognar till vid olika stadier under sin uppväxt. Således kan vissa spel vara bättre lämpade för en del barn än andra. Det finns dock en överenskommen idé om när en typ av spelunderhållning kan rubriceras som ”Spel för barn” och inte. Detta rör sig vanligtvis om de titlar som bär på en rekommenderad ålder av mellan 3 till 7 år gamla.

Ett barnspel behöver dock inte enbart vara lämpligt för de små. Om det är välutvecklat och bär på ett djup, kan även vuxna finna ett gott nöje i att spela dem. Därmed är de flesta klassiker idag som har en enkel men engagerande uppsättning oftast tilltalade delvis som ett spel ämnat för barn, och delvis som just en klassisk spelupplevelse. Många av de barnspel som finns idag är även tillgängliga i ett online-format och kan spelas på såväl datorn som via telefonen och surfplattan.

Rekommenderade Spel För Barn Online 2024

Sänka Skepp

Sänka Skepp har länge varit ett underhållande spel för både vuxna som barn. Med sin simpla uppsättning och spännande spelgång, kan man få ut mycket av fantasin i det här spelet. Man kan näst intill föreställa sig sin armada som färdas över haven för att ta sig an ett sjökrig. Genom att sätta ut sina båtar och skepp på spelplanen, skall du försöka bomba fiendens flotta. Det här kräver mer än bara turen, då flertalet strategier kan användas i jakten på seger.

Memory

Memory kommer hjälpa unga att träna minnet. Det här är en av de aspekter av hjärnan som möjligen inte alltid får ett fokus under uppväxten. Således är ett Memory-spel för Barn en utmärkt metod att både träna upp minnet, samtidigt som det är roligt att spela. Även vuxna kan delta i spelgången, då man aldrig blir för gammal för att låta hjärnknölarna svettas lite.

Yatzy

Yatzy är ett utmärkt tärningsspel för hela familjen. Även de riktigt små kan delta, då spelet i stor utsträckning handlar om att man har turen på sin sida. Det kommer således inte uppstå alltför stora klyftor ur ett rent skicklighetsmässigt perspektiv. Det gör Yatzy Online till en slumpmässig, och således rättvis, sysselsättning som alla kan roa sig med.

Fia Med Knuff

Fia Med Knuff är ett brädspel som kommer ge barnen en rolig och engagerande stund i sällskapet. Reglerna är enkla att förstå sig på och spelgången relativt snabb. Det uppstår således inte längre perioder av inaktivt spelande, vilka annars skulle kunna ta koncentrationen från de ivriga små hjärnorna. Barn kommer även få lite av en undervisning i taktiskt tänkande i Fia Med Knuff, där dina rörelser måste vara såväl framåtskridande som förhindrande för motståndarna.

Alfapet

Det finns varianter av Alfapet som är ämnade för barn. De här är utformade för att enklare ord skall kunna stavas. Spelet blir således ett utmärkt sätt att undervisa barn i språk på. Det kommer med största sannolikhet bygga på ordförrådet, samtidigt som lärandet sker i en tävlingsinriktad och rolig miljö. Om man även låter de små ta hjälp av en ordbok utifall att det skulle krävas, finns det än mer rum för att de skall dra lärdom av en spelsession av Alfapet.

Uno Online

Uno är ett av de mest populära kortspelen bland unga människor. En kortlek med de färgglada korten är ett vanligt inslag på fritidsgårdar och ungdomslokaler landet över. Uno har enkla regler och erbjuder ett snabbt och händelserikt förlopp, vilka alla kan glädjas över. Detta kortspel kan även utövas i form av lag, så att flera spelare kan delta samtidigt.

Spel För Barn-kategorier

Det finns olika typer av spel som även kan bli kallade spel för barn. Vissa av dessa går att finna online, medan andra har en mer klassisk uppsättning i form av ett spelbräde eller spelkort. De olika kategorier av barnspel som är tillgängliga idag kommer i form av allt från bräde-baserade lekar till sällskaps, och pusselspel. Här nedan kan du ta del av några kategorier av spel som även innehåller titlar och varianter lämpliga för de riktigt små.

Sällskapsspel

Många sällskapsspel lämpar sig särskilt väl för barn. De har oftast en struktur som är baserad på att flera skall delta i spelet samtidigt. Det betyder att hela familjer kan finna ett nöje i sällskapsspel. Då kan barnen finna sin plats i en tävlingsfylld men vänskaplig atmosfär.

Tärningsspel

Tärningsspel kan vara särskilt bra för de riktigt små. Spel för barn Online som inkluderar tärningar ger en möjlighet till att lära sig simpla matematiska ekvationer såsom plus och minus. En tärning ger även en stor del av utgången åt slumpen, så barn inte behöver förlita sig på en skicklighet som är mer vanlig att se hos äldre personer.

Pusselspel

Ett pussel är mycket engagerande för unga personer. Färgglada bitar eller klossar stimulerar en växande hjärna på ett sätt som ger både fokus som problemlösningar. Spel som innehåller, eller rent av är baserade på ett pussel, lägger även till ytterligare engagemang när vinstvillkor skall jagas.

Spel För Barn genom historien

Lika länge som spel av olika slag har existerat, har de även varit engagerande för barn. Unga människor som just börjat uppleva livet vill ta in så mycket de bara kan av sin miljö och olika erfarenheter. Ett välutvecklat spel kan ge mycket i väg av tävlingsanda, likväl som de kan lära barn om olika aspekter av den mänskliga hjärnans förmågor.

Särskilda spel utvecklade för barn är dock något av ett mer modernt fenomen, sett till hela vår historia. Det var först under 1800-talet som expansionen av spel för barn verkligen slog till. Då började leksaksproducenter bland annat erbjuda varianter av vuxenspel som unga människor fann enklare. Tids nog så har även en helt egen spelkategori ämnad för enbart barn vuxit fram och är idag en gigantisk industri sett till omsättning.

Vanliga Frågor & Svar om Spel För Barn

Vilka åldrar gäller för Spel för Barn?

Vilka är de bästa Spel för Barn online?

Är det gratis med barnspel online?

Vilka olika typer av Spel för Barn finns det?