Mysterium - En spelguide

Välkommen till Mysterium, ett brädspel fullt som mystiska händelser! Det här är ett brädspel som passar 2–7 spelare. Som en erfaren spelare kan jag lova att det här spelet är både fängslande och fullt av överraskningar. Så låt oss dyka in i världen av spöklika ledtrådar och paranormala utredningar! I den här artikeln har jag samlat allt du behöver veta om brädspelet Mysterium.

Mysterium – en översikt

Mysterium är inte bara ett brädspel; det är en upplevelse. I spelet spelar de flesta av er som paranormala utredare som försöker lösa ett mordmysterium genom att tolka ledtrådar. En av er spelar som en ande som lämnar ledtrådar via spelarnas drömmar. Ni har sju rundor på er att lösa mysteriet.

Det är den framstående tillverkaren Libellud som ligger bakom det här spelet.

Spelkategori Brädspel
Antal spelare 2–7
Du behöver Ett exemplar av spelet
Speltid Ca 40 minuter
Svårighetsgrad Medel
Åldersrekommendation Från 10 år
Tillverkare Libellud
Utgivningsår 2015

I den här videon ser du hur spelet går till:

Mysterium – Spelets mål

Målet med spelet är att tillsammans lösa ett mordmysterium. Det gör ni genom att förstå och tolka ledtrådar som presenteras i form av bildkort. Ni behöver lista ut de här tre sakerna:

 • Vem mördaren var
 • Var mordet skedde
 • Vilket vapen mördaren använde

Mysterium spel – vad ett spelset består av

Ett av det här brädspelet består av:

 • 192 kort med illustrationer.
 • Ett timglas i trä.
 • 6 intuitionsbrickor.
 • Spelregler
 • Spåkulor.
 • Pappbrickor.

Så spelar du Mysterium

En omgång av det här brädspelet består av förberedelser och så själva spelomgången. Om du är nybörjare kan du följa guiden här nedanför. Då kommer du i gång med spelet smidigt och snabbt.

Förberedelser

Innan du börjar spela behöver ni genomföra några förberedelser.

 1. Först och främst ska du ta fram spelplanen.
 2. Utse därefter en ande. En av er ska spela som ande eller spelledare och resten av er som utredare.
 3. Blanda sedan korten med misstänkta och slumpa fram fem kort. Gör samma sak för plats och mordvapnen. Lägg ut de här korten på spelplanen.
 4. Varje utredare ska ta varsin spåkula och ett kort som anger deras identitet i Mysterium. De ska matcha varandra i färg.
 5. Anden ska sedan ta kort ur den mindre ande-kortleken. Det ska vara samma vapen, platser och misstänkta som ligger på spelplanen.
 6. Du som spelar som ande ska sedan blanda din kortlek och sätta upp korten på spelskärmen. Det avgör vilka ledtrådar du ska ge till de olika spelarna. Varje spelare ska ha en egen misstänkt. Med andra ord bör du ge ledtrådar som pekar åt olika håll, beroende på vem du ger dem till.
 7. Korten som blir över ska anden lägga tillbaka i lådan utan att någon av de andra spelarna ser vad de föreställer.
 8. Montera även ihop klockan i trä som anger vilken omgång ni är på.

Mysterium

Mysterium – en spelomgång

Spelet sker i flera omgångar. Varje omgång består i sin tur av två faser: visionsfasen och gissningsfasen.

Visionsfasen

Anden börjar spelet genom att dra sju illustrerade kort.

Under visionsfasen i Mysterium delar anden ut minst ett av de korten till varje spelare. De korten representerar andens ledtrådar och är nyckeln till att lösa mysteriet.

Nu kommer den knepiga delen – tolkningen av ledtrådarna! Spelarna måste använda sin fantasi och kommunikation för att förstå hur det går att koppla ledtråden till mördaren, mordvapnet eller platsen för brottet.

Anden får inte hjälpa till att lösa mysteriet utöver korten. Det är populärt att spela med regeln att anden inte får prata alls under spelet.

Anden ska hela tiden ta upp nya kort ur högen med illustrerade kort för att ersätta dem han eller hon delat ut till de andra spelarna. Spelledaren eller anden ska alltså alltid ha sju kort på handen.

Gissningsfasen

När utredarna har fått sina ledtrådar vänder anden på timglaset. Utredarna har sedan en minut på sig för att prata ihop sig och gissa. Gissar gör ni genom att ställa er personliga spåkula på den ni tror var mördaren, platsen och sedan mordvapnet.

När alla spelare har gjort sina gissningar, avslöjar anden om de stämde eller inte. En spelare som har gissat rätt får den spelaren flytta fram sin spåkula till nästa steg i spelets mysterium, det vill säga platsen.

Därefter börjar en ny visionsfas, med nya ledtrådar.

Spelet fortsätter på det här sättet tills spelarna har löst mysteriet eller tiden är slut. Tiden tar slut när ni har spelat sju omgångar. Om ni löser mysteriet innan tiden är ute vinner ni. Misslyckas ni vinner däremot spelföraren och mysteriet förblir olöst.

Mysterium

Spelstrategier för Mysterium spel

Ett viktigt tips för spelföraren eller anden är att hitta balansen mellan att ge tillräckligt med ledtrådar för att hjälpa spelarna framåt, men samtidigt inte göra det för enkelt.

Som spelare är det viktigt att ha en öppen kommunikation med dina medspelare och att verkligen tänka utanför boxen när du tolkar ledtrådarna.

Mysterium som onlinespel

För de som föredrar att spela med vänner och familj på distans går det också att spela Mysterium som onlinespel.

Genom olika plattformar och appar kan du enkelt ansluta till dina vänner och njuta av samma spännande gåtor även om ni är långt ifrån varandra. Det är perfekt för att hålla ihop och njuta av gemensamma spelkvällar även när ni inte kan ses fysiskt.

Mysterium – Ett av de bästa samarbetsspelen 2024

Sajten Spelskoj har utsett det här brädspelet till ett av de bästa samarbetsspelen i år. I deras lista hittar du även många andra tips på spel där ni ska samarbeta. Det kan vara skönt att spela den här typen av brädspel någon gång ibland. Stämningen kan dessutom bli bättre. Speciellt om någon av er är väldigt tävlingsinriktad och alltid vill vinna i vanliga brädspel där ni spelar mot varandra. Här gäller det i stället att samarbeta och kommunicera.

Mysterium

Mysterium spel – ett spännande sällskapsspel

I det här brädspelet får ni följa ett spår av ledtrådar genom en labyrint av mysterier och gåtfulla händelser. Jag kan verkligen rekommendera spel Mysterium till alla som älskar att lösa gåtor. Så var inte rädd för att dyka in i världen av spöklika ledtrådar och övernaturliga mysterier – det är en resa som är väl värd att ta!

Det enda som jag ser kan vara en nackdel med det här brädspelet är att det är ganska komplext. För någon som precis börjat spela brädspel kan det vara svårt att hänga med i svängarna.

Ticket to Ride är ett mer nybörjarvänligt brädspel som ni kan testa i så fall. Det är ett taktiskt spel som går ut på att bygga tåglinjer mellan olika städer. Ni ska utföra olika uppdrag och få poäng. Den av er som får flest poäng vinner spelet.

Eva Karlsson
Skriven av

Eva Karlsson

Eva Karlsson är en entusiastisk spelare som älskar både brädspel och kortspel. För henne har spel alltid varit ett stort fritidsintresse. De har både hjälpt henne att koppla bort stressfyllda saker i livet och att uppleva spänning. Hon jobbade tidigare som lärare. Nu är hon skribent på Spel-online, där hon delar med sig av sin djupa kunskap om spel. Förutom sitt intensiva intresse för spel älskar hon djur. Hemmavid har hon tre katter, två hundar och en sköldpadda. Det gör att det alltid fullt ös hemma hos Eva. Att komma hem till henne på spelkvällar är en härlig upplevelse, men ingenting för dig som är allergisk mot pälsdjur.