500 kortspel

I den här artikeln får du lära dig spela 500 kortspel. Jag går bland annat igenom strategier, regler, hur du räknar poäng i spelet. Kortspel 500 är ett rummyspel och en enklare version av Canasta. Målet är att bilda kombinationer och få poäng. Du som får 500 poäng först av alla vinner spelet. Testa gärna spelet gratis direkt i den här artikeln.

Spela 500 kortspel gratis online

500 kortspel finns även som gratis onlinespel. Testa det gärna här hos oss. Versionen som vi länkar till är helt kostnadsfri.

Kortspel 500 – en översikt

Det här kortspelet sker normalt med en vanlig kortlek. Om ni är fler än fem spelare i 500 kortspel ska ni emellertid använda två kortlekar. Annars blir det nämligen för få kort per spelare. Vid spel med två kortlekar ska ni blanda ihop de två kortlekarna. Jag skulle säga att det här kortspelet passar bäst för 2–5 spelare.

Spelkategori Kortspel
Antal spelare 2–8 spelare
Speltid Ca 60 minuter
Åldersrekommendation Från 10 år
Du behöver En kortlek, papper och penna
Svårighetsgrad Medel

500 kortspel regler

 • Spelet sker med en vanlig fransk-engelsk kortlek. Eventuellt kan spelet också ske med två kortlekar, som jag nämnde. Ni behöver även papper och penna så att ni kan skriva ner poängen under spelets gång.
 • Om ni är två som spelar ska ni ha 13 kort var. Vid fler spelare ska alla sju kort var på handen. Resten av korten lägger ni i en hög på bordet. Därefter ska ni vända upp det översta kortet i högen, så att det blir början på en ny hög.
 • Under 500 kortspel ska du försöka bilda kombinationer med dina kort. Några exempel på poänggivande kombinationer är stegar, tretal och fyrtal. Alla kombinationer i det här spelet består av tre eller fyra kort.
 • Om du väljer att ta upp hela spelhögen behöver du kunna lägga ut tre kort efteråt. Kan du inte det får du 100 minuspoäng.
 • En omgång är slut när en spelare får slut på kort. Då är det dags att räkna ihop allas poäng.
 • Turen går medsols i det här spelet.
 • Spelaren som sitter till vänster om dealern börjar spelet.
 • Du som blir av med dina kort först under en omgång får 50 poäng.
 • Spelaren som får 500 poäng först vinner spelet.

500 kortspel

Så spelar du 500 kortspel

Här har jag skrivit ihop en spelguide. Du som är nybörjare kan enkelt se hur det här rummy-spelet går till.

Förberedelser

Innan du kan börja spela behöver du göra några förberedelser. Om du spelar online kan du hoppa över det här steget. Då står hjälper programmet dig med förberedelserna. Annars ska du göra följande:

 1. Ta fram kortleken ni ska använda. Därefter ska du ta bort jokrarna ur kortleken. De ingår nämligen inte i det här spelet.
 2. Blanda sedan kortleken.
 3. Nästa steg är att utse en dealer eller givare.
 4. Personen ni utser ska sedan dela ut kort till alla som ska vara med och spela. Om ni bara är två spelare ska ni ha 13 kort var. Är ni fler som deltar ska ni ha sju kort var.
 5. Givaren ska sedan lägga korten som blir över i en hög på bordet.
 6. Vänd upp det översta kortet i högen.

500 kortspel – Spelets gång

Du som sitter till vänster om givaren får sedan börja spelet. Under din tur kan du välja att göra något av följande:

 • Ta upp ett kort från den nedåtvända högen på bordet.
 • Plocka upp det översta kortet från spelhögen på bordet.

När det hamnat fler kort i spelhögen kan du även välja ett tredje alternativ; att ta upp alla korten ur spelhögen.

Om du kan lägga en kombination redan nu så gör du det.

Avsluta annars din tur genom att lägga ett valfritt kort på spelhögen.

Turen går sedan vidare medsols till nästa spelare.

När en spelare får slut på kort är den första omgången av 500 kortspel över. Räkna ihop poängen för kombinationerna ni har spelat ut och skriv upp dem.

Blanda sedan ihop alla kort igen och börja på en ny runda.

Fortsätt spela tills en av er har fått 500 poäng.

500 kortspel

Kombinationer i kortspel 500

Under spelet ska ni försöka bilda olika kombinationer med korten ni har på handen. När du har en kombination lägger du ut den på bordet. En kombination består av tre eller fyra kort. De kan bestå av:

 • Triss, det vill säga tre kort av samma valör men i olika färger.
 • Fyrtal eller fyra kort med samma valör.
 • Ytterligare ett alternativ är stegar. Det innebär att korten ligger i ordningsföljd, valörsmässigt. Till exempel kan en stege bestå av en tia, en knekt, en dam och en kung.

Räkna poäng i 500 kortspel

När en av er fått slut på kort är omgången slut. Då ska ni räkna ihop poängen för alla kombinationer ni spelat ut på bordet. Det är enkelt att räkna poäng i det här spelet. Ni räknar då ihop värdet på korten i kombinationerna.

Spelarna som har kvar kort på handen ska dessutom räkna ihop värdet på korten de har på handen. Dra sedan av värdet av korten du har på handen för dina totala poäng. Det är möjligt att få minuspoäng i det här spelet.

Du som blir av med dina kort först en viss omgång får dessutom 50 bonuspoäng.

Värdet på korten i 500 kortspel

Här är värdet på korten i spelet:

 • Ess kan vara värda ett eller 14. Du får själv välja vilket värde som passar dig när du bildar en viss kombination. Om kortet är ett i en kombination får du fem poäng för esset. I en kombination där esset är värt 14 är det värt 25 poäng.
 • Tior, knektar, damer och kungar är alla värda tio poäng var.
 • Vidare är nummerkorten 2–9 är värda 5 poäng var.

500 kortspel

Strategier och tips för 500 kortspel

Här är några tips som kan hjälpa dig att bli bättre på spelet:

 • Ordna gärna dina kort i ordningsföljd, så att det blir lättare att se olika kombinationer.
 • Var även observant på vilka kort som spelare kastar och plockar upp från spelhögen. Det kan ge dig en ledtråd om vilka kort dina motståndare vill ha och vilka du borde behålla.
 • Spelet kan ändra riktning snabbt. Var därför beredd att justera din strategi. Det är viktigt att vara flexibel och tänka snabbt för att kunna hantera olika situationer.
 • Slutligen skulle jag vilja tipsa om att övning ger färdighet. Ju mer du spelar det här kortspelet, desto bättre kommer du att bli på det.

Kortspelet 500 – Ett roligt sällskapsspel

Det här kortspelet är en återkommande favorit på mina spelkvällar. Både jag och mina vänner gillar det. I början tycket jag att det kändes lite krångligt, men mina vänner guidade mig in i spelet. Nu ser jag det som ett roligt och avkopplande sällskapsspel. Skulle du leta efter ett mer invecklat spel av samma typ som 500 kortspel kan du testa Canasta.

Om du däremot ska spela med unga spelare eller bara föredrar ett enklare spel kan du testa Fia med Knuff. Det är ett enkelt brädspel för två till fyra spelare. Målet i spelet är att ta sig runt en spelplan med fyra pjäser. Du som kommer först fram i mål med alla dina pjäser vinner spelet.

Eva Karlsson
Skriven av

Eva Karlsson

Eva Karlsson är en entusiastisk spelare som älskar både brädspel och kortspel. För henne har spel alltid varit ett stort fritidsintresse. De har både hjälpt henne att koppla bort stressfyllda saker i livet och att uppleva spänning. Hon jobbade tidigare som lärare. Nu är hon skribent på Spel-online, där hon delar med sig av sin djupa kunskap om spel. Förutom sitt intensiva intresse för spel älskar hon djur. Hemmavid har hon tre katter, två hundar och en sköldpadda. Det gör att det alltid fullt ös hemma hos Eva. Att komma hem till henne på spelkvällar är en härlig upplevelse, men ingenting för dig som är allergisk mot pälsdjur.

FAQ – Vanliga frågor och svar om kortspel 500

Går det att spela 500 kortspel online?

Ja, det finns online på några få ställen. Bland annat finns spelet som app.

Hur många spelare kan vara med i 500 kortspel?

2–8 spelare. Om ni är fler än fem spelare rekommenderar jag emellertid att ni spelar med två kortlekar.

Hur lång tid tar det att spela en omgång av 500 kortspel?

Det beror bland annat på hur många ni är. Runt 30–60 minuter är normalt.

Hur gör jag för att vinna 500 kortspel?

Du vinner om du får 500 poäng först av alla.