Rummy Online

Rummy är ett populärt kortspel som man kan ta sig an både med en fysisk kortlek som i Rummy Online. Ordet är en beteckning för en mängd olika kortspel i samma kategori, dock finns det även en egen variant som också kallas Rummy. Den går ut på att du skall göra dig av med dina kort så fort som möjligt genom förutbestämda kombinationer och kortföljder. Här kommer du kunna läsa mer om hur man kan spela Rummy Online, regler samt olika typer av Rummy-spel.

Spela Rummy Gratis Online

[GAME]

Rummy Online är ett online spel som du kan spela över nätet. Genom den portal du finner här kommer du kunna spela både mot en dator som mot andra personer på internet. Samma regler gäller för Rummy online som de vid ett fysiskt spelande. Du använder dock muspekaren för att flytta samt välja dina kort. Om du spelar mot en dator ka du även välja svårighetsgrad i online-varianten av spelet.

Så spelar du Rummy Online

Rummy Online 1

Ordet Rummy som hänvisar både till en samling av olika kortspel, som det gör till en specifik variant. Detta spel kan även kallas för sjukortsrummy för en mer definierad beteckning på det enskilda kortspelet. Rummy-spel är otroligt populära då de går snabbt att både lära sig som att spela igenom. Med ett högt tempo kan en vinnare utses enbart efter några minuter.

Det finns aspekter av både tur som skicklighet i Rummy online. Beroende på vilka kort du har på hand, kan du därefter lägga ut en väg till vinst eller hoppas på att turen spelar sin roll. Målet är att med de kort man har på hand, spela ut dessa i en kombinationsföljd på spelplanen. Vanligtvis brukar detta då handla om en följd på antingen tre kort av samma valör eller samma svit.

Som exempel, kan du lägga ut en 4 som följer två andra fyror. Om det finns två kort av sviten Hjärter på spelplanen, kan även då ett tredje Hjärter-kort läggas till dessa. Du kan även få kombinationer där både svit och valör följer varandra. Dessa kallas då för ”run” och går i en stege likt i Poker. Det finns mängder med olika kombinationer som tillåts i varianter av Rummy, där populära korthänder i Poker kan återfinnas.

Spelupplägg

Den vanligaste typen av Rummy eller Rummy Online är baserad på en kortlek. Du kan dock även finna varianter där flera kortlekar är med. Dessa är dock mer beroende av långa kombinationsföljder. Varje spelare tilldelas inledningsvis sju kort på hand. Resten av korten läggs på hög, där det översta ligger med sin svitsida uppåtvänd.

Den spelare som sedan börjar inleder med att beakta sina kort. Det finns nu två alternativa vägar som spelgången kan ta för dig.

  • Alternativ 1: Spela på det synliga kortet i högen. Det här är dock enbart möjligt om du på din hand har en kombination som är möjlig att spela ut.
  • Alternativ 2: Du finner ingen kombination att spela ut med de kort du har på handen. Du får då slänga undan de som du inte kan använda samt ta upp ett kort från givarhögen.

Du vinner genom att ” gå ur” spelet, dvs. spelar upp alla kort du har på hand. Detta sker genom att du finner en kombination du kan använda dig av för samtliga kort.

Spelregler

Rummy Online 2

Det finns mängder av regler att förhålla sig till i Rummy Online. Särskilt om man spelar en av de flertalet olika varianterna av kortspelet som finns. Man kan dock reducera den stora regelboken till ett antal grundregler. De är som följer:

  • Du kan enbart vinna genom att spela upp dina kort i kombinationer.
  • Kombinationerna bestäms på förhand och får inte arrangeras under spelets gång.
  • Om du lägger undan kort, dvs. ”vaskar” dem, måste du ersätta de bortslängda korten med nya.
  • Du tillåts att antingen lägga ut dina egna kombinationer på kort, eller spela på en kombination som lagts ut på spelplanen av en annan deltagare.
  • Poängräkningen för vinnaren är baserad på vilken typ av kort de kvarvarande spelarna har på händerna. Rummy kan spelas i flera omgångar där poängen kommer avgöra den slutgiltiga segraren.

Rummy – Ett underhållande kortspel

Rummy Online 3

Rummy är ett otroligt underhållande spel som brukar sig av både turens nyck som varje spelares skicklighet. Du behöver kunna se möjliga kombinationer att spela på, samtidigt som du behöver ha de rätta korten på hand.

Således finns det olika element som spelar in i hur väl du lyckas under en spelsession. Rummy har spelats under en längre tid och har sina anor i sällskapsspel från Kina. Idag finns kortspelet spritt över hela världen, där inte minst Sverige är ett populärt land när det kommer till Rummy.

Eva Karlsson
Skriven av

Eva Karlsson

Eva Karlsson är en entusiastisk spelare som älskar både brädspel och kortspel. För henne har spel alltid varit ett stort fritidsintresse. De har både hjälpt henne att koppla bort stressfyllda saker i livet och att uppleva spänning. Hon jobbade tidigare som lärare. Nu är hon skribent på Spel-online, där hon delar med sig av sin djupa kunskap om spel. Förutom sitt intensiva intresse för spel älskar hon djur. Hemmavid har hon tre katter, två hundar och en sköldpadda. Det gör att det alltid fullt ös hemma hos Eva. Att komma hem till henne på spelkvällar är en härlig upplevelse, men ingenting för dig som är allergisk mot pälsdjur.

Vanliga Frågor och Svar om Rummy Online

Hur många spelar man med i Rummy?

Mellan 2-6 personer är normen.

Vad är en ”run” i Rummy Online?

Run är ett engelskt begrepp för en kombination av valörer och sviter på korten.

Hur vinner man i Rummy?

Du vinner genom att vara först med att spela bort alla kort du har på hand.

När uppfanns Rummy och var?

Det finns två teorier om var Rummy uppfanns. Den ena säger Kina under 1800-talet, den andra säger Mexiko under samma sekel.