Stress kortspel

Stress kortspel är ett spel för två spelare. Spelet går ut på att lägga ut sina kort i nummerordning, som i en patiens. Målet är att bli av med sina kort så fort som möjligt. Det är ett enkelt spel som går fort att spela. Du behöver bara en kortlek på 52 kort för att kunna spela det. Läs vidare för att lära dig mer om kortspelet.

Stress kortspel – snabbfakta

I den här artikeln ska jag beskriva i detalj hur Stress kortspel går till. Jag börjar emellertid med en översikt av spelet:

Spelkategori Kortspel
Antal spelare 2
Speltid Ca 15 minuter
Svårighetsgrad Enkelt
Du behöver En kortlek på 52 kort, någon att spela mot
Åldersrekommendation 8+

I det här klippet ser du hur du spelet går till:

Stress kortspel regler

 • Det här kortspelet har ingen turtagning. Båda spelarna får alltså lägga kort hela tiden, till och med samtidigt.
 • När de två översta korten i spelhögarna visar samma valör ska du slå på det som är den högra högen för dig och säga ”Stress!”. Den som är snabbast vinner. Förloraren måste ta upp korten i de båda spelhögarna. Skulle det bli lika får ni ta upp en hög var. Kom även ihåg att blanda korten innan ni börjar spela med dem igen.
 • Under spelet ska du och din motspelare lägga ut kort i stegar eller sviter. Du kan bygga vidare på kort som har ett steg lägre eller ett steg högre värde än kortet du vill spela ut. Till exempel om det ligger en sexa på högen kan du lägga ut en femma eller en sjua.
 • Vilken färg korten har saknar betydelse i Stress kortspel.
 • Om ni har spelet ut två kort av samma valör kan ni lägga ihop dem i samma hög.
 • Under spelets gång har ni fyra bygghögar var och så två spelhögar i mitten av spelplanen. Ni ska alltid ha fyra öppna kort var. Om det blir tomt tar du upp ett kort från din plockhög.
 • Varje spelare får hälften av kortleken i början.
 • Du som blir av med dina kort först vinner spelet.

Stress kortspel

Så spelar du kortspel Stress

Det här kortspelet finns tyvärr inte som onlinespel. Det är emellertid enkelt att spela det offline med en kortlek. Här ska jag beskriva hur du gör.

Förberedelser

Innan du kan börja spela Stress kortspel behöver du göra några snabba förberedelser.

 1. Börja med att ta fram kortleken ni ska spela med. Ta bort eventuella jokrar ur leken.
 2. Blanda sedan leken noggrant.
 3. Dela sedan ut halva leken till vardera spelaren.
 4. Varje spelare vänder upp fyra öppna kort framför sig. Det är spelraden i Stress. Om några av dina kort har samma valör kan du lägga ihop dem i samma hög.

Stress kortspel – Spelets gång

Spelet börjar med att ni tar varsitt kort från er plockhög och lägger det i en spelhög, framför spelraden. Lägg era kort samtidig. Ni ska sitta mitt emot varandra och din spelhög ska vara till höger.

Därefter ska ni börja bygga stegar eller sviter med era kort. Du kan bygga på kort som har ett steg högre valör och ett steg lägre valör. Det är alltså spelhögarna ni ska fortsätta bygga på.

Plocka upp kort från din plockhög allt eftersom du använder dem för att bygga stegar. Du ska alltid ha fyra öppna kort framför dig.

Skulle det bli samma valör på era två spelhögar ska ni slå på er spelhög och ropa ”Stress!”. Den av er som var långsammast måste ta upp korten i båda spelhögarna och lägga i sin plockhög.

Du som först lyckas bli av med alla dina kort vinner spelet.

Stress kortspel

Om ni inte kan lägga kort i Stress kortspel

Det kan hända att spelet stannar upp, på grund av att ingen av er har något kort som fungerar.

Om ingen av er kan spela ut något av era öppna kort tar ni upp kort från era plockhögar och lägger ut dem.

Har ni båda slut på kort i era plockhögar får ni ta upp varsin spelhög för att kunna fortsätta spelet.

Skulle en av er få slut på kort i sin plockhög och inte kan lägga, ska den andra spelaren ge den spelaren ett kort så att ni kan lägga samtidigt. Tänk på att du måste bli av med alla dina kort för att vinna. Det räcker alltså inte med att få slut på kort i sin plockhög.

Kortspel Stress – perfekt när du har ont om tid

Det här är ett spel med enkla regler, som det går fort att spela. En omgång brukar inte ta mer än en kvart. Det gör det till ett perfekt spel att ta till när du vill spela något kul men inte har så mycket tid. Själv brukar jag spela några omgångar av det med min bror när vi sitter och väntar på något. Sist väntade han på ett viktigt telefonsamtal och Stress kortspel gjorde att han glömde bort att oroa sig en liten stund.

Att reglerna är så enkla gör att det även passar barn. Jag rekommenderar det till alla från åtta år. Den enda nackdelen med Stress att det bara går att vara två. Ett annat barnvänligt spel som det däremot går att vara hela 10 deltagare i är Uno.

Eva Karlsson
Skriven av

Eva Karlsson

Eva Karlsson är en entusiastisk spelare som älskar både brädspel och kortspel. För henne har spel alltid varit ett stort fritidsintresse. De har både hjälpt henne att koppla bort stressfyllda saker i livet och att uppleva spänning. Hon jobbade tidigare som lärare. Nu är hon skribent på Spel-online, där hon delar med sig av sin djupa kunskap om spel. Förutom sitt intensiva intresse för spel älskar hon djur. Hemmavid har hon tre katter, två hundar och en sköldpadda. Det gör att det alltid fullt ös hemma hos Eva. Att komma hem till henne på spelkvällar är en härlig upplevelse, men ingenting för dig som är allergisk mot pälsdjur.