Sjuan Kortspel Online

Sjuan Kortspel är en rolig och underhållande lek för flertalet deltagare. Sjuan, Mycket likt spelet Fan tan, går ut på att konstruera stegar av kort med valören 7 som utgångspunkt. Du skall sedan se till att vara först med att spela bort alla de kort du har på hand. Här nedan kommer du kunna läsa allt du behöver veta om Sjuan. Vi har inkluderat spelregler, uppsättning samt en gratisversion av spelet.

Spela Sjuan Kortspel Gratis

Sjuan är ett enkelt kortspel som du även kan spela via nätet. I det Online-spel som är tillgängliga kommer du spela med samma regler som vid analogt spelande. Skillnaden är att du väljer och flyttar runt dina kort med muspekaren. De versioner man finner på nätet idag är helt gratis och kan spelas både mot en dator som med andra spelare.

Sjuan Kortspel – Så spelar du

Sjuan Kortspel är en kortbaserad lek som de flesta svenskar har prövat på. Spelet är mycket populärt och anpassligt för folk i alla åldrar. Sjuan är mycket enkelt och bygger på principer som till viss del kan liknas vid Harpan patiens. Du skall, så gott du förmår, bygga stegar i spelet där kort med valören 7 är utgångspunkten.

Spelet är mycket turorienterat, där din vinstchans påverkas av vilka kort du blir tilldelade under given. Här nedan kan du läsa vidare om hur du inleder en spelsession av Sjuan. Det finns även en genomgång av spelgången samt en lista på de fåtal regler som gör upp strukturen i kortspelet.

Speluppsättning

Sjuan kortspel 2

För att inleda ett parti av Sjuan kortspel behöver du först och främst en klassisk västerländsk kortlek till hands. Detta spel är ämnat för mellan 3–8 spelare. Du kommer således inte ha lika kul om du spelar med endast två personer. Du inleder med att dela ut alla kort till de deltagande spelarna. Beroende på hur många ni är, kan vissa få ett kort färre än andra.

Vid en vanlig spelgång är det här inte särskilt viktigt. Det finns dock alternativa varianter av spelet där de med färre kort kommer behandlas med en undantagsregel. Den skall vi diskutera längre ner. När alla kort har delats ut, börjar spelgången att ta vid. Den som inleder Sjuan kortspel kommer då få lägga ut ett kort, oavsett svit (färg), som består av en valör på sju. Dessa sjuor placeras i en lodrät linje på mitten av spelplanen.

Spelgången

När en sjua har placerats på spelplanen, kan du börja bygga stegar utifrån dem. Detta gör du genom att lägga ett kort i samma svit men med en valör antingen ett steg högre eller lägre än sjuan vid den ena sidan av det liggande sju-kortet. Det ser ut som följande:

Spader 6 Spader 7 Spader 8

I nästkommande spelrundor skall du fortsätta bygga på stegarna. De som utgår från en sexa kommer räknas neråt, dvs. 6, 5, 4 osv. Om du lägger på kortet med valör åtta, skall du i stället bygga uppåt tex. 8, 9, 10 osv.

Sjuan kortspel 3

Det viktiga här är att du enbart kan lägga ett nästföljande kort till valören, vilket även måste vara i samma färg som sjuan. Du går i rundor där varje person får försöka spela ut ett kort. Om du inte har ett kort på hand som kan spelas under din tur, får du stå över. Den spelare som spelar upp alla de kort de har på hand vinner även omgången.

Spelregler

Det finns inte särskilt många regler i Sjuan kortspel, då det i grund och botten är ett väldigt enkelt koncept. Det går även mycket snabbt att spela, vilket resulterat i att det finns alternativa poängregler man kan följa. Dessa leder till flera spelomgångar, där slutligen en vinnare utses efter en poängräkning. Här nedan följer de regler som existerar för Sjuan:

  • Följordning på korten: De stegar som konstrueras under spelandet måste följa både kortsvit som valör från den liggande sjuan. För lite enklare regler kan dock färggruppen (dvs. svarta och röda kort) spelas på samma stege.
  • Poängräkning: Vid poängräkning så spelar du flera omgångar. När en spelare har vunnit genom att spela upp alla sina kort, räknas de kort som resterande deltagare har på hand. Varje kort representerar 1 poäng. När en spelare nått 100 poäng, avslutas räkningen. Då är det den spelare som har minst poäng som vinner hela spelet.
  • ”Färre kort”-regeln: Som nämnt kan det hända att vissa får färre kort på hand om du spelar med flera personer. Om du använder poängräkning, kommer då varje spelare med färre kort att automatiskt få 1 poäng tillagt efter varje spelomgång. Det här är dock inte fallet om spelaren i fråga skulle vinna en omgång, dvs. spela upp alla sina kort.
Eva Karlsson
Skriven av

Eva Karlsson

Eva Karlsson är en entusiastisk spelare som älskar både brädspel och kortspel. För henne har spel alltid varit ett stort fritidsintresse. De har både hjälpt henne att koppla bort stressfyllda saker i livet och att uppleva spänning. Hon jobbade tidigare som lärare. Nu är hon skribent på Spel-online, där hon delar med sig av sin djupa kunskap om spel. Förutom sitt intensiva intresse för spel älskar hon djur. Hemmavid har hon tre katter, två hundar och en sköldpadda. Det gör att det alltid fullt ös hemma hos Eva. Att komma hem till henne på spelkvällar är en härlig upplevelse, men ingenting för dig som är allergisk mot pälsdjur.

Vanliga Frågor och Svar om Sjuan Kortspel

Vad heter Sjuan Kortspel på engelska?

Sedmice, dock vanligen kallad för ”Sevens”.

Hur vinner man i Sjuan?

Genom att vara först med att spela upp alla sina kort.

Är det gratis att spela Sjuan kortspel online?

Ja, det kostar inget att spela den version som vi erbjuder här.

Hur räknar man poäng i Sjuan?

Efter varje omgång räknas varje kort spelare har på hand som 1 poäng. När någon når 100 poäng avslutas spelet. Då utnämns den med minst poäng som segraren.