Kinaschack Brädspel

Kinaschack brädspel är en populär sysselsättning, särskilt bland de yngre. Spelet är enkelt att lära sig och kan spelas med upp till 6 personer. Genom enkla manövrar skall du förflytta dig från en sida av spelplanen till den andra medan du tävlar mot dina motspelare som försöker nå samma mål. Här kommer du kunna läsa om Kinaschack, vad spelet går ut på, regler samt lite historia bakom det populära brädspelet.

Så spelar du Kinaschack brädspel

Kinaschack är ett brädspel som är anpassat för 2–6 spelare. Det är således lika mycket ett sällskapsspel, där flera kan delta och roa sig samtidigt. Kinaschack är inte särskilt komplicerat och kan äga rum såväl på en fysisk spelplan som vid spel online. Trots namnet finns det inte mycket som pekar på att detta spel kommer från Kina.

I Kinaschack skall du förflytta dina spelpjäser från ett ”bo” och korsa planen för att placera dem i det bo som motsvarar ditt. Detta sker på två sätt: Antingen kan du flytta en pjäs åt gången ett steg, eller så kan du använda motståndarens pjäser till att ”hoppa” fram för längre förflyttningar. Här nedan kan du läsa vidare om spelet och dess olika aspekter.

Spelupplägg

Kinaschack Online 2

För att spela Kinaschack brädspel behöver du först och främst en spelplan. Sker spelandet online är det här dock inget du behöver tänka på. Kinaschack spelas på en plan som är utformad likt en sexuddig stjärna. Mittendelen av planen, som är en hexagon, är den största ytan du kommer röra dig på.

Spelrutorna utgörs av hål i vilka du fäster dina pjäser. Varje hål har en linje som löper till alla närliggande hålrutor för att markera rörelsealternativen. Beroende på hur din spelplan ser ut, kan det röra sig om upp till sex olika färger. Varje färg på spelpjäserna representerar vem de tillhör.

”Boet”, vilken är din utgångspunkt, delar färg med sina respektive spelpjäser. Pjäserna är traditionellt sett 15 till antalet och skall ställas upp i boet likt en trekant vid spelets början. Nedan kan du se en liten listan på hur spelupplägget ser ut i Kinaschack.

Artikel Antal
Spelplan 1 (Sexuddig stjärna med ett ”bo” i varje udde)
Spelpjäser 45–90 (uppdelade på antingen 3 eller 6 färger)
Tärning (alternativt) 1 Tärning kan användas för att avgöra vem som inleder spelgången. Då är det högsta kastet som ger första draget.

 

Spelgång

När Kinaschack väl inleds, kommer den första spelaren att göra sitt drag. Man kan nu välja att flytta en av sina pjäser från antingen den främsta eller näst-främsta raden i boet. Du får enbart röra dig ett steg på planen med en pjäs och enbart flytta en pjäs per drag. Undantaget för rörelserestriktionerna är om du har möjlighet till att ”hoppa över” en annan pjäs på planen.

Det här blir möjligt om du har en spelpjäs i ett angränsande hål på spelplanen. Denna pjäs behöver dock inte vara motståndarens, då du även tillåts hoppa över dina egna pjäser för att avancera framåt. Det är således, som nämnt, möjligt att inleda spelet med pjäser i den rad som står bakom den främsta, då pjäserna i det främre ledet kan bli förbipasserade med ett hopp.

Kinaschack brädspel 4

Under spelgången är det tänkt att du skall använda hoppen för att flytta dig från ditt bo i en av stjärnuddarna till boet på motsvarande sida av planen. Du tillåts hoppa flertalet gånger under ett drag om så är möjligt. Du behöver alltså under spelets gång positionera dig så att du kan färdas långt med varje pjäs genom flertalet hopp.

Riktningen du rör dig i spelar ingen roll. Du tillåts således flytta både framåt som bakåt och även i sidled och diagonalt. Ett hopp över en annan spelpjäs är dock bara möjligt om det hål som ligger bortom pjäsen är ledigt. Du kan heller inte ändra riktning under hoppet, utan måste fortsätta åt det håll som linjerna på planen indikerar.

Du vinner i Kinaschack brädspel genom att förflytta alla dina pjäser över spelplanen och arrangerar dem uppställda i det motsvarande boet. Spelar man med 6 personer kan det här bli en kaotisk, om än underhållande tillställning.

Spelregler

Här nedan kan du läsa om några av de grundregler som utgör spelgången i Kinaschack.

  • Flyttmönster: I Kinaschack får du enbart flytta dig utefter de linjer som löper från hålen pjäserna sitter i. Du måste även följa en distinkt riktning, så länge du inte ser möjligheter att ändra väg mitt i ett drag genom att hoppa över närliggande spelpjäser.
  • Hoppmöjligheter: När du spelar Kinaschack är hoppandet över pjäser den bästa vägen framåt. Du kan färdas hur långt du än önskar på det här viset med en spelpjäs. Du måste dock alltid följa riktningen av det initierade hoppet samt landa i ett hål som är tomt, dvs. en tom spelruta på planen.
  • Antal drag: Varje spelare får enbart genomföra ett drag åt gången. Du tillåts dock flytta hur många gånger som du än önskar under ett drag, förutsatt att det finns möjligheter till kontinuerligt hoppande över pjäser.
  • Vinstvillkor: Du vinner i Kinaschack genom att flytta alla dina pjäser tvärs över spelplanen till motsvarande stjärnudde. Den som gör det här först och placerar alla pjäser i boet så de står uppradade likt i början av spelet segrar.

Kinaschack – Över ett sekel av hoppande

Kinaschack brädspel 3

Kinaschack har existerat sedan slutet på 1800-talet. Det uppfanns i Tyskland 1892 under namnet Halma. Den engelska översättningen blev dock till ”Chinese Checkers”. Varför det kallas så är dock inte känt. Checkers, eller Damspel, har dock likheter med Kinaschack i att du skall hoppa över motståndarens spelpjäser. Det här kan vara en av anledningarna till namnet.

Svenskarna tog namnet på spelet från engelsmännen, varpå Chinese Checkers blev till Kinaschack på svenska. Det är idag ett mycket populärt spel som man ofta finner på fritidsgårdar och ungdomslokaler. Tack vare att Kinaschack är ett enkelt spel med en snabb spelgång, har det visat sig vara mycket underhållande för yngre personer. Dock kan även vuxna finna en glädje i den simpla spelformen.

Eva Karlsson
Skriven av

Eva Karlsson

Eva Karlsson är en entusiastisk spelare som älskar både brädspel och kortspel. För henne har spel alltid varit ett stort fritidsintresse. De har både hjälpt henne att koppla bort stressfyllda saker i livet och att uppleva spänning. Hon jobbade tidigare som lärare. Nu är hon skribent på Spel-online, där hon delar med sig av sin djupa kunskap om spel. Förutom sitt intensiva intresse för spel älskar hon djur. Hemmavid har hon tre katter, två hundar och en sköldpadda. Det gör att det alltid fullt ös hemma hos Eva. Att komma hem till henne på spelkvällar är en härlig upplevelse, men ingenting för dig som är allergisk mot pälsdjur.

Vanliga Frågor och Svar om Kinaschack

Var kommer Kinaschack från?

Tyskland. Spelet skapades under namnet Halma i slutet av 1800-talet. Det engelska namnet Chinese Checkers översattes sedan till svenska som ”Kinaschack”.

Hur vinner man i Kinaschack brädspel?

Genom att flytta alla pjäser tvärs över spelplanen från sitt bo till det motsvarande i andra hörnet.

Hur många spelare deltar i Kinaschack?

Kinaschack brädspel är ämnat för 2–6 personer.