40 rövare patiens – Spelguide och gratis spel

Vill du lära dig spela 40 thieves solitaire eller 40 rövare patiens? Då har du kommit rätt. I den här artikeln har jag samlat allt du behöver veta om spelet. Precis som Spindelharpan går spelet ut på att ordna korten i åtta stegar. Den här patiensen innehåller dock många begränsningar som gör det svårare. Du kan testa spelet gratis här i artikeln.

Spela 40 rövare patiens gratis online

Det går att spela 40 rövare med två kortlekar. Patiensen går också att spela online. Spelet i den här artikeln är gratis att spela. Du dessutom inte registrera dig någonstans eller ladda ner något. Med andra ord är det bara att sätta i gång direkt.

40 rövare regler

 • Patiensen sker med två fransk-engelska kortlekar på 52 kort var.
 • Under spelet ligger korten i tio kolumner, varav alla består av fyra öppna kort. Över kolumnerna hittar du de åtta grundhögarna. Om du spelar online är grundhögarna markerade på spelplanen. Annars får du helt enkelt föreställa dig dem.
 • Patiensen går ut på att bygga åtta stegar som börjar med ett ess och slutar med kungar. Du bygger stegarna i stigande ordning, eftersom ess är det lägsta kortet i det här spelet.
 • I 40 rövare får du bara flytta ett kort i taget. Du får bara lägga kort på andra kort som har en nivå högre valör och samma färg.
 • Om det blir tomt på spelplanen får du fylla tomrummet med ett valfritt kort.
 • Skulle det låsa sig i spelet kan du vända upp ett kort från talongen. Om inte heller det kortet fungerar kan du vända upp nästa tills du har tittat på alla kort i högen.
 • Du kan bara flytta på korten som ligger överst i kolumnerna.

40 rövare

Målet i 40 rövare

Målet i den här patiensen är att sortera korten i åtta sviter eller stegar. Alla stegar måste följa färg, det vill säga en stege får bara innehålla kort av samma färg. Du ska alltså skapa två stegar för varje färg, eftersom du använder dig av två kortlekar i spelet. Stegarna ska gå från ess till kung. Du bygger stegarna i stigande ordning, eftersom ess är det lägsta kortet i den här patiensen.

Så spelar du 40 rövare patiens

Om du vill spela den här patiensen kan du trycka på spelet här i artikeln. Vill du spela offline behöver du däremot genomföra några förberedelser innan du kan börja spela.

Förberedelser

 1. Börja med att ta fram kortlekarna du ska spela med. Du behöver två kortlekar med 52 kort var. Jokrarna ingår emellertid inte i spelet, så ta bort dem innan du börjar spela.
 2. Nästa steg blir att blanda kortlekarna grundligt.
 3. Därefter ska du lägga ut korten i tio kolumner. I varje kolumn ska du lägga fyra öppna kort.
 4. Korten som blir över lägger du i en hög vid sidan av spelplanen. Det är spelets plockhög. Korten i högen ska ligga med symbolsidan neråt.

40 rövare – spelets gång

Därefter är det bara att börja spela. Det gör du genom att flytta korten mellan de olika kolumnerna. Du kan bara flytta kort som inte är täckta av andra kort. Från början är det alltså bara den översta raden som är spelbar. Under spelet kommer du sedan att frigöra fler kort.

Du får bara lägga kort på andra kort med samma färg och en nivå högre valör.

Flytta runt korten mellan kolumnerna och flytta kort till grundhögarna när du får upp ett kort som passar där. Du måste börja med ess, så fokusera på att få fram dem så fort som möjligt.

Fortsätt på samma sätt tills du har förlorat eller lyckats bilda åtta stegar från ess till kung.

40 rövare

40 rövare patiens – för svårt för mig

Jag har spelat många patienser. Det här är en av de svåraste jag testat. Trots att jag har spelat mycket tycker jag att den här patiensen är för svår. Jag har aldrig lyckats lösa det. Dessutom har jag upplevt patiensen som så svår att jag undvikit den. Rent generellt sett föredrar jag patienser som är enklare. 40 rövare spelar jag bara vid sällsynta tillfällen när jag vill utmana mig själv på allvar.

Till vardags föredrar jag att spela Harpan eller Spindelharpan. Den sistnämnda patiensen är en svårare variant av Harpan. Du spelar med två kortlekar och ska försöka ordna in korten i åtta stegar. Alla stegarna ska gå från kung till ess. Du bygger stegarna i fallande ordning. Som om inte det var nog måste alla stegar följa färg.

Eva Karlsson
Skriven av

Eva Karlsson

Eva Karlsson är en entusiastisk spelare som älskar både brädspel och kortspel. För henne har spel alltid varit ett stort fritidsintresse. De har både hjälpt henne att koppla bort stressfyllda saker i livet och att uppleva spänning. Hon jobbade tidigare som lärare. Nu är hon skribent på Spel-online, där hon delar med sig av sin djupa kunskap om spel. Förutom sitt intensiva intresse för spel älskar hon djur. Hemmavid har hon tre katter, två hundar och en sköldpadda. Det gör att det alltid fullt ös hemma hos Eva. Att komma hem till henne på spelkvällar är en härlig upplevelse, men ingenting för dig som är allergisk mot pälsdjur.