Risk spel – en översikt
Risk är ett brädspel från det amerikanska spel- och leksaksföretaget Hasbro. Det är ett ledande företag som även ligger bakom andra brädspelsklassiker som Monopol, Trivial Pursuit och Diplomacy.
I den här artikeln ska jag beskriva det här spelet i detalj, men vi börjar med en översikt:
Spelkategori | Brädspel |
Antal spelare | 2–5 |
Du behöver | Ett spel-set |
Speltid | Ca 60 minuter |
Svårighetsgrad | Medel |
Åldersrekommendation | Från 10 år |
Tillverkare | Hasbro |
I den här videon får du också en överblick av spelet:
Målet i spelet Risk
I det här brädspelet är målet att uppföra ditt uppdrag. De olika uppdragen går alla ut på att erövra platser. Du som utför ditt uppdrag först vinner spelet.
Ni kan också spela med regeln att en spelare måste erövra hela världen för att vinna. Det är målet i den traditionella utgåvan av spelet.
Risk regler
Här är en översikt över de viktigaste reglerna:
- Spelet sker på en världskarta uppdelad i territorier och kontinenter. Varje spelare kontrollerar ett antal territorier i början av spelet.
- I förstärkningsfasen får varje spelare förstärkningar baserat på antalet territorier de kontrollerar.
- Under anfallsfasen i Risk kan du attackera en fiendes område. Hur anfallet går avgör ni genom att slå tärningar i olika färger. Anfallaren slår röda tärningar och försvararen blå tärningar. Hur många tärningar du får slå beror på hur många armépjäser som ingår i striden.
- Om du anfaller med två armépjäser får du bara slå en röd tärning. Ett anfall med tre armépjäser ger två tärningar. När du anfaller med ännu fler pjäser får du slå tre tärningar, vilket är max.
- Ett försvar med en eller två armépjäser innebär att du får slå en blå tärning. Fler pjäser innebär att du får slå två, vilket är det högsta antalet tärningar för försvar.
- Jämför tärningarna med högst resultat. Blir det samma antal ögon på era pjäser blir anfallaren av med en pjäs. Om både anfallare och försvarare slår fler än två tärningar ska ni också jämföra den näst högsta tärningen.
- Skulle du slå ut alla armépjäser från ett område måste du flytta dit dina egna pjäser från området intill.
- Om en spelare får alla sina landområden erövrade är hen ute ur spelet. Spelaren ska då lämna över sina kort till den senaste anfallaren.
- Ditt mål är att utföra ditt hemliga uppdrag. Den som först utför sitt uppdrag vinner spelet.
Så spelar du Risk
När alla spelare har placerat ut sina första trupper på brädet börjar spelet. Spelet består av flera faser med olika valmöjligheter. Här nedanför beskriver jag dem närmare.
Förberedelser
Innan du kan börja spela behöver du göra några förberedelser.
Om du spelar online kan du hoppa över det här steget.
Annars ska du göra följande:
- Börja med att ta fram spelplanen.
- Alla som ska vara med ska sedan välja en färg. Färgerna som brukar ingå är grön, röd, gul, orange och lila.
- Lägg undan de uppdragskort som gäller färger som inte deltar i spelet.
- Ta därefter armépjäser i din färg. Antalet pjäser beror på hur många som är med i spelet. Vid fem spelare ska ni ha 25 pjäser var. Om ni är fyra spelare ska ni börja med 30 pjäser var. Tre spelare ska däremot börja med 35 pjäser var. Om ni bara är två spelare ska ni ha 40 pjäser var.
- Blanda därefter korten med uppdrag och dela ut ett till varje spelare. Uppdragskorten har olika färg. Se till så att spelarna får ett uppdrag med rätt färg. Titta på ditt kort och lägg sedan ner det så att ingen annan ser det.
- Slutligen ska alla spelare få Risk-kort. Ta först bort de två joker-korten. Dela därefter ut alla korten. De här korten avgör vilka områden du kontrollerar i början av spelet.
- Nästa steg blir att ställa upp dina pjäser på området som du blivit tilldelad. Du får fördela dina pjäser hur du vill mellan dina områden.
Förstärkningsfasen i Risk spel
I den första fasen får ni förstärkningar baserat på antalet territorier ni kontrollerar. De här förstärkningarna kan du sätta på ett valfritt territorium som du kontrollerar.
Du får dessutom byta ut kort mot arméer, om du vill.
Anfall i Risk
Under den här fasen får varje spelare möjlighet att genomföra attacker. Du får bara anfalla ett område och en fiende i taget.
För att attackera ett territorium måste du ha kontroll över minst ett område som gränsar till området du vill attackera. Anfallaren anger hur många trupper som ska ingå i anfallet. Därefter kastar anfallaren de röda tärningarna. Som mest får du som anfaller kasta tre tärningar.
Du som ska försvara dig i Risk slår sedan de blå tärningarna. Som mest kan en försvarare få slå två tärningar.
Antalet tärningar som ni får kasta beror på antalet armépjäser som deltar i anfall respektive försvar.
Jämför sedan era högsta tärningar. Den av er som får det högsta antalet ögon på sin tärning vinner slaget. Du som förlorat slaget måste ta bort en av dina armépjäser från området.
Därefter kan anfallaren bestämma sig för om hen vill fortsätta sitt anfall eller avsluta det.
Förflyttningsfasen i Risk
Efter att alla har genomfört sina attacker kan ni förflytta trupper mellan de områden ni kontrollerar. Det kan vara användbart för att stärka försvar eller för att positionera trupperna för kommande attacker.
Tänk på att du inte får lämna något av dina områden tomt. Du måste alltså ha minst en armépjäs i alla områden du kontrollerar.
Därefter börjar ni om från början, med en ny förstärkningsfas.
Risk spel Strategier och tips
Här har jag dessutom samlat mina bästa strategier och speltips för det här spelet. De är:
- Satsa på kontinenter
- Försvara dina gränser
- Var försiktig med dina Risk-kort
- Hantera risk i spelet
- Läs av din motståndare
- Behåll lugnet
Satsa på kontinenter i Risk
Först och främst är en populär strategi att satsa på en kontinent och försöka erövra det helt för att få bonusförstärkningar varje runda. Å andra sidan kan du också sprida ut dina styrkor över flera kontinenter för att undvika att sätta alla dina ägg i en korg. Personligen föredrar jag att satsa på kontinenterna, men jag har sett andra spelare ha framgång med båda strategierna.
Försvara dina gränser
Du bör också tänka på att placera ut trupper längsmed dina gränser. Då blir det lättare att försvara ditt område.
Var försiktig med dina Risk-kort
När det gäller att hantera dina kort, är det viktigt att vara smart. Ibland kan det vara frestande att använda dem så snart du får dem för att få en extra förstärkning, men att spara dem kan vara en ännu bättre strategi. Jag minns en gång när jag sparade mina Risk-kort tills jag hade en uppsättning av tre, vilket gav mig en stor förstärkning precis när jag behövde den som mest.
Hantera Risk i spelet
En av de viktigaste färdigheterna i spelet är förmågan att hantera riskabla situationer. Ibland måste du ta chanser för att komma framåt. Samtidigt är det viktigt att vara medveten om konsekvenserna av sina handlingar. Det är viktigt att vara aggressiv på brädet. Du behöver också veta när man ska dra sig tillbaka och skydda sina befintliga territorier.
Att förlora en viktig strid i Risk spel kan vara en riktig prövning mentalt. Jag vet att jag har känt mig upprörd och frustrerad när jag har förlorat en viktig territoriell kamp, men det är viktigt att inte låta det påverka ditt fortsatta spel. I stället för att låta dig nedslås, ta det som en läroprocess och se till att du lär dig av dina misstag.
Läs av din motståndare i Risk
I det här spelet är det dessutom viktigt att kunna läsa sina motståndare. Försök att hålla koll på deras rörelser och se till att du anpassar din egen strategi baserat på deras handlingar. Ibland kan det vara en god idé att lura dina motståndare genom att låtsas att du är svag när du egentligen är stark, eller tvärtom. Det är alltid en balansgång mellan att vara aggressiv och att vara försiktig, och att kunna läsa dina motståndare kan verkligen göra skillnaden.
Behåll lugnet i Risk spel
När spelet blir intensivt är det lätt att tappa fokus och börja göra misstag. Att behålla lugnet och koncentrationen är avgörande för att lyckas i Risk. Jag brukar ta några djupa andetag och försöka fokusera på min strategi när spelet blir stressigt. Att hålla huvudet kallt kan verkligen göra skillnaden mellan seger och nederlag.
Spela Risk online 2024
Det här brädspelet går också att spela online. Jag kan rekommendera det alternativet om du till exempel inte har någon att spela med offline. Då kan du komma i kontakt med andra spelintresserade online i stället. Det kan också vara ett smidigt alternativ om ni inte har möjlighet att vara på samma plats för att spela.
Risk finns i flera digitala utgåvor på nätet. Bland annat finns det en gratisversion på Steam (länka) från tillverkaren SMG Studio. Den versionen är anpassad för datorer och har fått väldigt positiva recensioner. Samma spel finns även i app-format. Det är versionen du ska välja om du vill spela på din mobil eller surfplatta.
En annan utgåva av spelet finns även att köpa till tv-spelskonsolen X-box.
Olika varianter av Risk spel
Det här spelet har också inspirerat till en mängd olika varianter. Från små justeringar i reglerna till fullständiga omvandlingar av spelets tema och mekanik. Det finns en variant för nästan alla smaker och preferenser.
Här går jag igenom några av de populäraste varianterna:
Risk Legacy
Det här är en nyskapande variant där varje val du gör i spelet får ihållande konsekvenser under hela spelet. Resultatet blir permanenta förändringar som skapar en unik spelupplevelse för varje spelare. Spelet passar 3–5 spelare från 13 år.
Game of Thrones Edition
En version för fans av tv-serien Game of Thrones. Här gäller det att ta kontroll över viktiga slott och få nya förmågor. Besegra dina fiender och erövra världen med dina favoritkaraktärer från tv-serien. Utgåvan passar 2–5 spelare. Den här versionen har en åldersrekommendation på från 18 år.
Risk spel Europe
En variant av spelet som fokuserar på medeltida krigföring och erövring i Europa. Den här utgåvan har nya spelregler och mekaniker som är anpassade till den historiska perioden. Spelet passar 2–4 spelare från 14 år. Den här versionen innehåller fler armékomponenter och andra regler än originalet. Resultatet är en något svårare upplaga, som passar avancerade spelare.
Star Wars: The Clone Wars Edition
En utgåva som är perfekt för dig som älskar den episka science fiction-sagan Star Wars. Här får du nämligen leda karaktärer ur Star Wars-universumet i en kamp om galaktisk dominans. I spelet möter du ikoniska karaktärer, platser och rymdskepp från filmerna. Det här spelet har samma regler som originalspelet. Bara temat är annorlunda.
Risk Junior
Dessutom finns det en enklare variant av spelet. Det är ett spel för barn från fem år. Spelet har pirattema och passar 2–4 spelare. Jag har själv inte testat den här varianten. Den här varianten kommer emellertid också från Hasbro Gaming. Därför kan du förvänta dig att även det här spelet håller samma höga kvalitet.
Historien om Risk
Det var inte någon etablerad speltillverkare som hittade på det här spelet. I stället var det en fransk filmregissör vid namn Albert Lamorisse som hittade på det. Den första versionen av spelet hette ”La Conquête du Monde”, vilket på svenska betyder ”Erövringen av världen”.
Han spelade det först bara med vänner och familj. Spelet blev inte känt för en bredare allmänhet förrän 1957, när han sålde det till spelföretaget Miro Company.
Parker Brothers köpte upp rättigheterna till spelet. 1959 släppte de sedan en modifierad version av brädspelet. Först kallade de spelet Risk: The Continental Game. Därefter bytte de ut undertiteln till The Game of Global Domination. Det är den moderna versionen som de flesta av oss är bekanta med idag.
Risk spel – det ultimata sällskapsspelet
Avslutningsvis vill jag säga att det här är ett spännande spel som jag och mina vänner spelar ofta. Vi träffas varje vecka för att spela något tillsammans. Det har blivit en favorit för oss och vi återkommer därför ofta till det. Det har en blandning av strategi och slump som jag verkligen uppskattar. Spelet är dessutom omväxlande och brukar bjuda på många överraskningar.
Den enda nackdelen jag kan se med Risk är att det är rätt invecklat. För dig som är ny på brädspel kan alla regler verka avskräckande. Spela i så fall med någon som har erfarenhet av spelet och kan hjälpa dig under spelet. Annars kan jag rekommendera att du testar Alfapet i stället. Det är ett enkelt brädspel som går ut på att skapa ord med brickor med bokstäver på. Du måste bygga vidare på bokstäverna som ligger på brädet.