Spela Patiens Harpan gratis online
Så spelar du patiensen
Patienser såsom Harpan, Spindelharpan och Kungen är mycket enkla att lära sig. Oavsett dina tidigare erfarenheter av kortspel, så kommer du inte finna några svårigheter i att ta upp dessa lekar. Så länge du förstår dig på kortvalörer och sviter, kommer du förstå dig på hur tex. dessa patienser spelas. Här nedan kommer vi att gå igenom de regler som är att förvänta under ett parti av spelet. Vi kommer även att ta upp hur spelplanen skall se ut, samt hur du antingen vinner eller förlorar ett parti av spelet.
Regler
För ett klassiskt parti av patiensen Harpan kommer du behöva ha en kortlek tillhands. Om du vill spela Spindelharpan kommer du behöva utöka antalet kort med ytterligare en kortlek. Grundprincipen med detta kortspel är att ”gå ut”, dvs. lösa upp alla kort på spelplanen så att inga nedåtvända kort består.
Detta sker genom att du bygger stegar av kortvalörer från lägst till högst. Om du således spelar patiensen, behöver du ha fyra stegar avklarade för att ha gått ur patiensen. Här nedan kan du nu se en liten tabell över hur spelupplägget skall se ut enligt reglerna och instruktionerna.
Antal kort | 54 (En kortlek) |
Mål | Bygg 4 stegar från Kung till Äss |
Spelplan | 7 vågräta högar med stigande antal kort från ett till sju |
Extra spelkort | 24 kort med ett exponerat, dessa blir aktuella när spelplanen står still |
Synliga kort | 1 på varje hög på spelplanen samt en vid de extra spelkorten |
Spelplan
Spelplanen i ett parti av denna patiens skall bestå av sju högar med kort som följer varandra från vänster till höger. I alla dessa skall det översta kortet vara synligt, medan resterande skall ligga nedåtvända. I den första högen räknat från vänster skall det enbart ligga ett kort, vilket måste vara synligt. Nästföljande hög skall bestå av två kort, med ett synligt och ett nedåtvänt.
Därefter fortsätter du att lägga ut de kommande högarna med antalet kort som reflekterar dess position i raden tex. hög 5 skall även ha 5 kort. När spelplanen är upplagd tar du resterande kort och lägger vid sidan om. Därefter tar du det överta kortet från extrahögen och lägger det valörsidan uppåtvänd. Du har nu lagt upp för att spela Harpan.
Spelgång
Målet med det här kortspelet är att konstruera fyra stegar som går från kungen på botten till ett ess (räknat som ett i valör i spelet) som översta kort. Detta sker genom att du parar ihop de synliga korten som faller in i sin plats på stegen. Säg att du har en femma samt en sexa öppna på spelplanen.
Då kan du ta femman från sin hög och lägga på sexan. Detta kommer även att exponera ett nedvänt kort från den hög som femman låg i, vilket du nu kan vända upp för att fortsätta spelet. När alla kort är upplagda och alla fyra stegar kompletta, har du gått ur denna patiens.
Varianter av Harpan
Här nedan följer nu en lista på flertalet olika patiens-spel online som är underhållande samt ett par varianter på patienser inom denna genre. Listan är inte rangordnad på något särskilt vis.
- Harpan
- Kungen
- Spindelharpan
- Pyramiden
- Patiens
- Hjärter
- Sjuan
Patiens Harpan
Det här är en av de mest vanligt förekommande versionerna på patienser av dessa slag. Patiens Harpan omnämns ofta enbart vid namnet ”patiens” och är en föregångare till många andra varianter av det populära enmanskortspelet.
Kungen Patiens
Den här varianten av patiensen skiljer sig från originalet i att alla kort skall vara uppåtvända på spelplanen. I Kungen Patiens är även högarna indelade på ett annat vis. I det här spelet behöver du även inleda med att flytta alla kort du spelar med till en separat del på spelplanen, varifrån de kan börja bygga stegarna i patiens Kungen.
Patienser Spindelharpan
Patienser Spindelharpan är på många sätt precis som dess namnlike. Dock kan man säga att det här är en betydligt större version, då du kommer behöva ha två kortlekar till hands i stället för en. Detta betyder alltså att du skall bygga dubbla antalet stegar i det här spelet. Även högarna är annorlunda i att alla kort skall vara jämnt fördelade på spelplanen. Spindelharpan är även en stapel av det spelutbud som kommer med Windows operativsystem från Microsoft.
Patiens Pyramiden
Det här är ett kortspel som går riktigt fort att spela igenom. Patiens Pyramiden har en spelplan som just liknar en av de gamla sten-konstellationerna i den egyptiska öknen. Här lägger du ut alla kort med synliga valörer. Du skall sedan rensa pyramiden genom att para ihop två kort som tillsammans uppnår en valör på 13.
Idioten Patiens
I Idioten patiens skall du som spelare enbart ha de fyra essen i en kortlek kvar på spelplanen. Detta når du genom att upp fyra kort på rad. Varje rad skall bestå av en egen svit dvs. hjärter, spader, klöver och ruter. Därefter börjar du spela ut kort från de som återstår i kortleken. Du slänger alltid undan det lägsta kortet du får upp tills du enbart har ess räknat som högst) kvar.
Patiens Hjärter
Patiens Hjärter bär på samma principer som många andra av de ovannämnda patienserna. Dock kommer den här med en extra knyck. Detta är i faktum inte en patiens, utan ett kortspel ämnat för flera spelare. Dock är målet det samma, att bygga stegar i kortvalörer.
Patiens Sjuan
Patiens Sjuan är ett roligt och underhållande kortspel som skiljer sig lite från dom andra. Här skall du som spelare konstruera kombinationer bestående av tre kort. Dessa kan antingen vara av samma valör som säg tre fyror, eller så kan du kombinera dem i stigande värden säg fem, sex och sju. Detta skall fortgå tills alla kort på spelplanen blivit kombinerade, vilket kräver att du spelar upp minst 51 kort i kortleken.
Harpan – Det klassiska enmanskortspelet
Att kunna underhålla sig själv är en mycket viktig egenskap som de flesta människor besitter. Det är inte alltid vi är i sällskap av andra, eller att dessa personer vill leka och spela. För dessa stunder behöver man således tillgång till något som helst är såväl enkelt som tidsfördrivande på ett bra och stimulerande vis. Till detta, har så patienser med kortlekar blivit en mycket populär sysselsättning för många människor runtom jorden.
Just kortspelet Harpan bär på en lång historia i Europa. Det finns visserligen olika teorier om vart det först uppenbarade sig, dock är det från vår kontinent som den här kortbaserade leken skall ha sitt ursprung. Det finns en falang av historieforskningens sfär som tror att spelet först skapades i Frankrike under medeltiden. Det var även under den här eran i Europas historia som kortspel först blev populära.
En annan teori är att patiensen kommer sig av de gamla spåkorten som förr sågs som ett legitimt sätt att förutse sin framtid. Det var bland annat mycket populärt med att besöka spåmän och spåkvinnor i länderna runt Österbotten såsom Lettland, Litauen och Estland. De skall ha brukat sig av en kortlek för att genom en spelplan, som liknar den i spelet, kunna se in i framtiden.
Det var dock först i 1990 som Patienser av det här stuket blev omåttligt populära. Det här var tack vare PC- och IT-giganten Microsoft, vilka introducerade spelet som en del av deras operativsystem Windows. På så sätt fick alltså detta klassiska kortspel en världsomspännande spridning inom loppet av bara några år. Idag är spelet en etablerad del av datoranvändandet i västvärlden, där vi har tillgång till det enbart genom några klick på våra datorskärmar.